21 Temmuz 2016 Perşembe

Hatırla - Remember (2015)

Hatırla - Remember (2015)

Yönetmenliğini Atom Egoyan'ın üstlendiği Kanada, Almanya ortak yapımı olan Hatırla - Remember (2015) filmi 22 Temmuz 2016 günü vizyona giriyor. Senaryonusu Benjamin August'un yazdığı film, Gerilim, Dram türünde ve 95 dakika sürüyor. Görüntü yönetmenliğini Paul Sarossy'nin yaptığı filmin müziklerinde ise Mychael Danna'nın imzası bulunuyor.

Hatırla - Remember (2015) Oyuncuları:

Christopher Plummer (Zev Guttman), Bruno Ganz (1. Rudy Kurlander), Martin Landau (Max Rosenbaum), Jürgen Prochnow (4. Rudy Kurlander), Heinz Lieven (2. Rudy Kurlander), Henry Czerny (Charles Guttman), Dean Norris (John Kurlander), Kim Roberts (Paula), Amanda Smith (Cele), Howard Jerome (Rabbi), Liza Balkan (Rebecca Guttman)


Hatırla - Remember (2015) Konusu:

Zev Guttman, hafıza kaybı problemi yaşamakta ve Amerika'da bir bakımevinde kalmaktadır. Eşi Ruth'u yeni kaybetmiş, oğlu Charles'ında olduğu son bir tören düzenlenmiştir. Bakımevinde yapılan bu törenden sonra Zev'in yine bakıevinden arkadaşı olan Max ona bir mektup verir. Zev, mektupta yazan talimatlara uyarak, Nazi toplama kampında Max ve onun ailelerini öldüren ölüm kampı müdürünü bulmayı ve adaleti sağlamayı hedeflemektedir. Demans hastası olmasına rağmen mektubu alarak yola çıkan 90 yaşındaki Zev 4 kişinin peşine düşer. Bu adamların hepsi aynı ismi taşımaktadır: Rudy Kurlander. tt3704050

Film Yorumu - Spoiler Yok!

Hatırla filmi, holokostun izlerini yoğunlukla taşıyan bir yapıda bulunuyor. Nazilerin 2. Dünya Savaşı yıllarında Yahudileri soykırımdan geçirmesinin 70 yıl sonrasını konu almış.
***
Film boyunca klasik müzik dinliyoruz. Dramın doğasına uygun olarak gerilmenizi sağlayacak klasik müzik parçalarının yanında filmin başrolündeki Christopher Plummer'in sergilediği performanslar var. Piyano'nun başına geçiyor, Mendelssohn ve Wagner'den birer parça çalıyor.

Hatırla - Remember (2015) Christopher Plummer, Jürgen Prochnow

Aslında yapımdaki olayların örgüsü nedeniyle herhangi bir sahneyi anlatmak zor... Senaryonun güzel ilerleyen bir yapısı var. Ağır ilerliyor, her şeyi yavaş yavaş öğreniyorsunuz. Filmin kahramanları 70'li yaşların üzerinde olunca hızlı bir tempo beklemekte doğru gelmiyor bana.
***
Christopher Plummer, Bruno Ganz, Martin Landau, Jürgen Prochnow... Hepsi yılların oyuncuları. Oyunculuklarına diyecek yok. Kimisi uzun kimisi kısa rollerle filmde sahne almışlar. Onlara nispeten daha genç olan Dean Norris filmdeki oğul John Kurlender rolü ile oldukça dikkat çekici bir roldeydi.
***
Dean Norris ile Christopher Plummer'in oynadıkları o sahneler gelene kadar filmde kayda değer bir çıkış veya heyecan olmadı desem yanlış olmaz.
***
Yönetmen Atom Egoyan, oğul John Kurlender sahnesiyle sanki filmin sonuyla ilgili kulağa bir şeyler fısıldıyor. Çünkü o sahnede garip karşıladığınız olaylara tanıklık ediyorsunuz. Garip derken fizik kurallarına aykırılıktan bahsediyorum. Olabildiğince kibar, güçten kesilmiş, hafızası gidip gelen Zev olanları nasıl başarabilir diye düşündüm. Ayakları yere basan film burada tekledi galiba dedim. Dedim ama filmin sonunda da bütün taşlar yerine oturduğunda tekleme düşüncesinden utanarak yönetmenin hakkını geri teslim ettim.
***
Filmin gerilim türünde olduğunu yazmıştım ama aslında bana göre dram tarafı gerilime nazaran çok daha fazla ağır basmakta.
***
Klasik müzik sevenler ve yavaş ilerleyen ama vurucu film sonlarından hoşlananlar için Remember (2015) filminin güzel olduğunu düşünüyorum. Ancak filmin akılda kalıcı olacağına dair şüphelerim var.

4 yorum:

  1. İlginç geldi. Sinemada gidemem büyük ihtimal ama tv de rastladığımda muhakkak izlerim :)

    YanıtlaSil
  2. Nazi'li filmlere dayanamam çok severek izlerim, tabii çoğunda çok öfkelenip, gözler yaşarıyor, doluyor:( bunu da mutlaka izlemek isterim. Plummer çok yaşlanmış tanıyamadım, The Sound of Music'ten beri hayranıyım ne yakışıklı, ne karizmatik adamdı...:( Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz böyle yazınca Plummer'in gençlik fotoğraflarına baktım, çok değişmiş. Neşeli Günler'in üzerinden 50 yıl geçmiş, dile kolay... Remember'da anlatılan konu hassas ama ağlatan bir film değil.
      Ben teşekkür ediyorum :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön