25 Mart 2016 Cuma

Hayatımın Yolculuğu (2015)

HAYATIMIN YOLCULUĞU - A WALK in the WOODS (2015)

Yönetmenliğini Ken Kwapis'in üstlendiği ve senaryosunu Michael Arndt, Bill Holderman, Bill Bryson'ın yazdığı Hayatımın Yolculuğu 2015 filmi, 25 Mart 2016 günü vizyona girdi. ABD yapımı olan Macera, Biyografi ve Komedi türündeki film 104 dakika sürüyor.


Oyuncu Kadrosu: 

Robert Redford (Bill Bryson), Nick Nolte (Stephen Katz), Emma Thompson (Catherine Bryson), Mary Steenburgen (Jeannie), Nick Offerman (REI Dave), Kristen Schaal (Mary Ellen), R. Keith Harris (Sam Bryson)

Hayatımın Yolculuğu -A Walk in the Woods (2015) Filminin Konusu: 

Bill Bryson gezi kitapları yazmaktadır. Emeklilik günlerini yaşayacağı sıralarda aklına gelen fikirle uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Ancak eşi Catherine onu bu tehlikeli yürüyüşe yalnız göndermek istemez. Zira yol 3400 kilometrelik bir parkurdan oluşmaktadır. Bill çok eski bir arkadaşı olan Stephen Katz ile yolculuğa çıkmaya karar verir. Farklı kişiliklerde olan bu iki yaşlı adamın zorlu bir parkurda neler yaşayacağını esprili bir havada, nefis dağ manzaraları ile birlikte izleyeceğiz. Yani film bunu vaad ediyor... İmdb Puanı: 6.3 İmbd Linki: tt1178665


Yönetmen Ken Kwapis Hakkında: 

Aynı zamanda yapımcı, oyuncu ve senarist olan yönetmen Ken Kwapis'in filmografisine baktığımda aslında bana hiçte yabancı olmadığını gördüm. Yıllar önce izlediğim 'Malcom in the Middle' dizisinin 17 bölümünün çekiminde yapımcı yönetmenlik yapmış...

Ken Kwapis

Bu satırları yazarken filmlerinden bahsetmeyi düşünmüştüm ama incelemem sonucunda yönetmenin genelde dizi çektiğini gördüm. 2012 yılında çektiği 'Big Miracle' isimli sinema filmi ise izlediklerim arasındaydı. Bu filmi beğenmiştim. Gerçi içinde barındırdığı güzel mesajları biraz Hollywood tarzı verdiğini düşünmüştüm ama Alaska'nın karlı manzarası ve oyuncuları ile güzeldi yine de.
Yönetmenin, iki emektar sinema oyuncusunu Robert Redford ve Nick Nolte'yi buluşturup çektiği A Walk in the Woods (2015) filmi benim için kaçırılmayacak bir fırsattı ve filmi izleyerek bu fırsatı değerlendirdim.
Oscar Törenleri sırasında Akademinin beyaz olduğunu düşünenler bir ara boykot yapmayı düşünmüşlerdi. Geçmiş bir konu bu aslında, niye açtığıma gelirsek, filmde sadece beyazların oynadığını gördüm. Bariz bir şekilde fark ettim bunu. Bazı filmler bu anlamda direkt olarak radarıma yakalanıyor. Neden bilmiyorum ama bir hassasiyet oluşmuş bende.

Hayatımın Yolculuğu (2015) Detaylı Yorum:

Filmi izlemeyi düşünenler bu satırlardan sonrasını lütfen okumasınlar. Sizin için girişte 'Filmin Konusu' alt başlığı açtım.
Ama "Yalnız yürümeni istemiyoruz!" diyorsanız yola birlikte devam edelim. :)
Yazar Bill Bryson, eskiden yazdığı gezi kitaplarını değişik bir sunumla koleksiyon haline getirir ve satışa sunar. Bir gün 'Boston This Morning' isimli bir tv programına koleksiyonunun tanıtımı yapmak amacıyla katılır. Programın sunucusu ona laf arasında "Neden yanlış insanlar seyahat ediyor da seyahat etmesi gereken gerçek insanlar evlerinde oturuyor." der. Televizyon programından çıkıp evine dönen kahramanımız bir arkadaşının öldüğünü öğrenir. Eşi ile cenazeye gittiklerinde taziye için orada olan bir konuk ona cenazeyi kast ederek "Yaşının geçtiğini hissettiriyor insana, değil mi?" sorusunu yöneltir.


 Bu can alıcı diyaloglardan sonra Bill Bryson üçüncü işareti de görünce uzun bir dağ yürüşüne çıkmaya karar verir. Meşhur Appalachian Yürüyüş Patikası'nda 3400 km yol yürüyecektir. Ama öncelikle yaşlı olduğu için seyahate çıkmasını istemeyen eşini ikna etmesi gerekmektedir. Bill Bryson, eşi Catherine'i ikna eder, ancak eşinin bir şartı vardır! Bu şart; asla yalnız yola çıkmamasıdır. Catherine İngiltere'den Amerika'ya gelin gelmiş, sanırım koyu bir Liverpool F.C. taraftarı. Kocasına tavsiyesi ise 'You'll Never Walk Alone' şarkısını hatırlatıyor. Merak edip dinlemek isterseniz 2005 yılında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda binlerce Liverpool taraftarınca söylenen 'You'll Never Walk Alone' şarkısını bulunuz derim. Link
Eşinin gerçekçi tavsiyesine kulak veren Bill irtibatta olduğu tüm arkadaşlarını arar. Olumlu bir dönüş almaz. Hatta bir arkadaşı aylarca sürecek bu yürüyüş teklifini aldığında şöyle bir yanıt verir: "Bill, galiba kimlik hırsızlarının kurbanı oldun sen de! Sen olduğunu iddia eden birinden mesaj aldım Bill. Acayip saçma bir mesajdı!" Bill sonunda yürüyüş planını duyup onu arayan tek kişi olan eski arkadaşı Stephen Katz ile yolculuğa çıkar.


Ancak ikisinin "macera" anlayışının oldukça farklı olması, bu yolculuğu tuhaf ve zaman zaman komik bir hale getirir. Yol boyunca Katz'ın hayatla ilgili sorduğu sorular Bill kadar izleyenlerin kafasını da meşgul edecek cinstendir. Yani filmde hem bedensel hem de içsel bir yolculuk mevcut.

Appalachian Yürüyüş Patikası - Belgrad Ormanı Yürüyüş Parkuru Kıyaslaması: 

Hayatımın Yolculuğu 2015 filmine konu olan Appalachian Yürüyüş Patikası'nı çok beğendiğimi söylemeliyim. Manzarası çok güzel, zaman zaman derin nefes alıp o ormanın ve doğanın havasını içinize çekmek istiyorsunuz. Patika, üzerinde konaklama yerleri olan bir parkur. 3400 km dile kolay, yürüyüş turizmi diye bir olgu meydana getirmiş. Şahsen benim en uzun parkurum Belgrat Ormanlarındaki 5 km lik pardon 5000 metrelik bir parkurdu! İstanbul'da iseniz Belgrad Ormanı'nda bulunan uzunlukları farklı bu yürüyüş parkurlarında, bent manzaralı (ki bu mevsimde bent doludur) yürüyüşleri tavsiye ederim.


Reklam mı? Hayat tavsiyesi mi? 

Kamp eşyaları ile ilgili bir konuşma, mevzu sırt çantaları:
- XT-85'inden memnun musun? Bende Gregory var.
- Öyle mi?
- Bana sattıkları Gregory'de dörtlü erişim noktası ve çift hidrasyon var. Sen neden XT-85 aldın ki?
- Eşyalarımı elimde taşımaktan daha kolay olur diye düşündüm.
Yönetmen burada daha iyi, daha yeni, en yeni, en... en... konusunda bir eleştiri yapmış gibi. Filmin başka sahnelerinde de bu konuya yer vermiş.


Kamp eşyaları ile ilgili başka bir konuşma, mevzu çadırlar:
- Üç mevsimlik çadır olmalıydı, arkadaşım.
- O da üç mevsimlik zaten.
- Bunu söylediğim için kusura bakmayın, ama üç mevsimlik çadır olmadan mart ayında buraya gelmek düpedüz aptallıktır.
- Nisan ayındayız. O da üç mevsimlik bir çadır.
- Buradaki (kendi çadırını gösterir) üç mevsimlik bir çadır.
- Hayır, ikisi de üç mevsimlik. (burada iki arkadaş kendi çadırlarını gösterirler)
- Hayır. Sanmıyorum...
Reklam değildir herhalde!

Son Söz: 

'Hayatımın Yolculuğu - A Walk in the Woods 2015' filmiyle ilgili yazım almış başını gitmiş...
Üç iyi oyuncuyu (Robert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson) izleme şansı veren, sağlıklı yaşamaya, kendine zaman ayırmanın önemine dikkat çeken, arkadaş ilişkilerini sorgulattıran, aile yaşamının önemine dikkat çeken bir film Hayatımın Yolculuğu filmi. Film sakin ve güvenli ilerliyor. Ailece izlenebilecek, ama beklentiyi yüksek tutmadan izlenebilecek ortalama bir Amerikan filmi diyerek son sözümü söylüyor ve izlemek isteyenlere iyi seyirler diliyorum.




5 yorum:

  1. Çok iyi anlatmışsınız, haberdar ettiğiniz için çok teşekkürler. En kısa zamanda izleyeceğim. Sevgi ve ışıkla

    YanıtlaSil
  2. Robert Redford, o yakışıklı nasıl da yaşlanmış:( severim Redford'u ama film sanki pek bana göre değil gibi geldi, şöyle hareketli, sürükleyici maceraları daha seviyorum. Tanıtım için çok teşekkürler, gayet ayrıntılı anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  3. Seviyorum yolculuk filmlerini. Yerimden kıpırdayamayan biri olarak başkalarının zaferlerine tanık olmuşum gibi geliyor. Filmi izlemesem de sonuna kadar okudum yazdıklarını. Bence bu şekilde izlemek daha güzel olur :)

    YanıtlaSil
  4. Bu tarz filmleri seviyorum, umarım sinemada izleyebilirim :))

    YanıtlaSil
  5. Nick Nolte ve Redford sevdigim oyunculardan. Doga manzaralari 've esprili diyloglarla izlenebilir bir film yapmislar.

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön