5 Haziran 2015 Cuma

Patates Dolması

PATATES DOLMASI


Merhaba, bugün sizlerle yapımını paylaşmak istediğim yemek patatesle yapılan ve içine yine patates konulan patates dolması yemeğidir. İçine ilave olarak tavuk eti ve farklı 2-3 sebze konulan bu yemeği tencerede veya fırında pişirebilirsiniz. Bendeniz fırında pişirmeyi tercih ettim. Hazır fırında pişirirken üzerine çok az kaşar peyniri ilavesi yaptım. Bu lezzetli patates yemeği bizim evde afiyetle yendi, darısı sizin başınıza...



4 kişiliktir.
Malzemeler:
4 adet orta boy patates
1 parça tavukgöğsü
1 adet havuç
1 adet küçük soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı bezelye tanesi
1 çorba kaşığı salça
Kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri
Yeteri kadar tuz
Karabiber
10 dal maydanoz
Kızartmak İçin:
Sıvıyağı

Patates Dolması Yapılışı:

Yemeğin ön hazırlığı olarak, tavuk etini bir kaç parçaya bölerek haşlanmak üzere bir tencereye koyun. Tavuk suyuna biraz tuz ekleyin. Patatesleri soyup, yanlamasına ikiye ayırarak içlerini oyun. Patatesin içinden çıkanların bir kısmını yemeğe koymak amacıyla doğrayın. Havuçları küçük küpler halinde doğrayın. Doğranmış havuç, patates ve bezelye tanelerini 10 dakika boyunca haşlayın. Tavuğu ve sebzeleri haşlandığında kevgirle çıkarın.
Tavaya sıvıyağını koyup kızdırın ve oyduğunuz patatesleri önlü arkalı altın sarısı bir renk alana kadar kızartın. Kızarttığınız patatesleri tepsiye dizerek içlerine çok az tuz ve karabiber atarak beklemeye alın. İç harcını hazırlamaya devam edin.


Patates Dolması Yapım Aşamaları: Haşlanan ve kızartılan malzemeler
Tavadaki kızartma yağını ayrı bir yere alarak tavaya tereyağını koyun. Yemeklik doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun. Salçayı, birazını yemeğin suyuna koymak üzere ayırarak soğana ekleyip bir iki dakika kavurun. Haşlanan tavuğu küçük doğrayarak diğer haşlanan malzemelerle (bezelye, patates, havuç) birlikte tavaya ekleyin. Tuzunu attıktan sonra malzemeleri birbirine harmanlayarak hızlı ateşte karıştırın. İç harcını ocaktan indirin.
Harcı patateslerin içine tepeleme olacak şekilde doldurun. Üzerlerine birer parça kaşar peyniri koyun. 1,5 su bardağı sıcak suyun içine kalan salçayı ezerek ilave edin. Kızartma yağının istediğiniz kadarını bu sosun içine ekleyip karıştırın ve tepsinin içine akıtın. 200 derece sıcaklığındaki fırına verin. Yaklaşık olarak 20 dakika pişirerek fırından çıkarın. Patateslerin ince veya kalın oyulmasına göre 20 dakikalık sürede sapmalar olacağını dikkate alın. Servis öncesinde ise ince kıydığınız maydanozu patates dolması yemeğinin üzerine serpiştirin. Afiyet olsun. 


Bezelyeli ve Tavuklu Patates Dolması

22 yorum:

  1. harika bir sunum. Nefis bir yemek. Ellerinize sağlık... Bu gün geç olmasa yapıverirdim şimdi:::) Hafta sonuna listeye alındı...:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafta sonu için şimdiden afiyet olsun diyeyim... Selamlar, sevgiler :)

      Sil
  2. Şahane bir aperatif bu (kolayca yapabileceğim her şey şahanedir de :) kesinlikle deneyeceğim bunu misafir ağırlarken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bir zorluğu yok, haşlamadan soteleyerek daha kısa sürede de halledilebilir, tencereye de alınabilir. Çok varyasyonlu bir tariftir kendileri:) Afiyet olsun diyeyim:)

      Sil
  3. Harika gorunuyor bayildim ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor .Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Sunumdan dolayıdır ki nefis görünüyor.. Arkadaşlara sunulabilecek değişik bir aparatif olabilir. Ayrıca tavuk yerine acaba balık kullanılabilinir mi? Elinize emeğinize sağlık.. (=_0)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dolma yemegini genelde et ve tavukla yapıyorlar. Balığın lezzet birlikteliği olarak patatesle bir araya gelmesi tartışılabilir. Ama şahsen ben olsam denemezdim.;) Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. İngiliz değilim ama 3 ay kadar Londra da bulundum.. Balık ile patatesin lezzet birlikteliğini sanırım İngilizler tartışmayabilirler.. Ancak bizim damak tadımıza uymayabilir..

      Sil
    3. Merhabalar, benim İngiltereye gitme tecrübem olmadı tabi ama bu ipucundan yola çıkarak balık ve patatesle ilgili kendimce bir araştırmaya girebilirim. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

      Sil
  6. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Sunum ve görüntü nefis.Patatesin her türlüsü güzel olur. Patates dolması da hem misafire hem de ev halkına lezzetli bir öğün.
    Ellerine sağlık Zülal han. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Beyhan hn. Patatesi ekmek gibi hayatımızda olması gerekenler listesinde görürüm. Büyük bir nimet bence. Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Vayyyy nefis bir yemek nefis bir sunum hem de çok hafif , ben de yiyebilirim. Ellerinize sağlık;))

    YanıtlaSil
  9. Eline sağlık çok lezziz bir sunum olmuş, görüntüsü bile iştah kabartıyor :)

    YanıtlaSil
  10. Çok lezzetli görünüyor. Elinize saglik.

    YanıtlaSil
  11. Wavv senden yemek tarifi ha:) Çok güzel görünüyor ama bu ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Ayyyy...çok özendim :) bu nasıl güzel bir sunum, ellerine sağlık Zulalcim. Bir de daha çok lezzet paylaşsan ne yapıcaz bilmem :)

    YanıtlaSil
  13. Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön