11 Temmuz 2022 Pazartesi

TRT 2 Temmuz Filmleri (11-21 Temmuz 2022)

TRT 2 Temmuz Filmleri 11-21 Temmuz 2022

Her akşam saat 22:00'de TRT 2 televizyon kanalında ekranlara gelen sinema kuşağında birbirinden farklı ve kaliteli filmler yer alıyor. TRT 2 Temmuz Filmleri 11-21 Temmuz 2022 tarihleri arasında ilk kez TRT ekranlarında yayınlanacak olan "Koridor" isimli yerli bir film bulunuyor. 

İran sinemasının önemli yönetmenlerinden Reza Mirkarimi'den baba olmanın önemine dair "Şirin'in Kalesi", ikinci çocuğu yolda olan işsiz bir babanın yaşadıklarının anlatıldığı "Çalışmak için Güzel Bir Gün", kör olmak üzere olan bir öğretmenin gerçeklere dayalı hikayesinin anlatıldığı "Beyaz Sayfa", Çerkes bir oduncu ailesinin yaşadıklarının anlatıldığı "Derin Nehirler" göz önünde olmayan ama ilgi çeken yapımlar olarak karşımıza çıkıyor.

TRT 2 filmleri yayın öncesinde ve sonrasında kısa bilgilendirme ve inceleme, yorumlama bölümleriyle de izleyicilere farklı bir deneyim yaşatmaya devam ediyor.

TRT 2 Temmuz Filmleri (11-21 Temmuz 2022) Sinema Haberleri

La Pointe Courte - Paralel Yaşamlar (1955) 11 Temmuz 2022, Pazartesi

Paralel Yaşamlar, Orjinal Fragman

Agnès Varda'nın yönettiği Fransa yapımı La Pointe Courte filminin başrollerini Philippe Noiret ve Silvia Monfort paylaşıyor. 2019 yılında yaşamını yitiren yönetmenin ödüllü filmi Paralel Yaşamlar (1955), Yeni Dalga film akımının ilk örneklerinden sayılıyor. Sinema tarihinin önemli filmlerini tamir edip, sansürsüz olduğu gibi elektronik ortama, DVD ye aktarıp satışa sunan bir firma olan The Criterion Collection, Agnes Varda'nın "Vagabond" ve TRT 2 de geçtiğimiz ay yayınlanan "5'ten 7'ye Cleo" filmlerini yıllar önce yayınlamış daha sonra yönetmenin ilk filmi olan 'La Pointe Courte'nin yanı sıra "Le bonheur" filmini de koleksiyonuna eklemişti.

Konusu; Dört yıllık evlilikleri boyunca birbirlerinden uzaklaşan, romantik bir kriz içindeki orta sınıftan bir çift, kocanın doğum yeri olan La Pointe-Courte adlı küçük balıkçı köyünü ziyarete gider. Balıkçı köyünde hayatta kalma mücadelesi veren işçi sınıfından ailelerin iş, eğlence, evlilik, doğum ve ölümün basit izleği çevrelerinde sürüp gider. Bu durum yavaş yavaş çiftin hayata bakışını değiştirir ve yeniden bir araya gelirler. İmdb: 7.1 Süresi: 86 dk.

Tuntematon mestari - One Last Deal - Bir Anlaşma (2018) 12 Temmuz 2022, Salı

Klaus Härö'nun yönettiği Finlandiya yapımı 95 dakika süren Tuntematon mestari (2018), antikacı bir dede olan Olavi, yabancılaştığı kızı Lea ve genç torunu Otto arasındaki ilişkileri incelikle işlenmiş bir dram olarak perdeye getiriyor.

Antikacı olan Olavi emekliliği yaklaşırken değerli bir miras bırakabileceği bir şekilde kariyerini sonlandırmayı düşünür. Arası soğuk olduğu kızı Lea'nın oğlu Otto'yu okuldaki bir iş deneyimi için isteksiz bir şekilde yanına alır. Torunu tabletiyle vakit geçirirken Olavi ise planladığı müzayede anlaşmasıyla meşgul olur. Dede ile torun arasında ilk başlarda çatışma yaşanır. Ancak Otto'nun doğal canlılığı yaşlı adama hayatın anlamını keşfetmesini sağlayacak, önemli bir Rus ressamın kayıp tablosunu keşfetmesi kızıyla olan ilişkisine de farklı bir soluk getirecektir... İmdb: 7.2

Nokta - Dot (2008) Yerli Film 13 Temmuz 2022, Çarşamba 

Derviş Zaim'in yönettiği Suç, Dram, Gerilim türündeki Nokta (2008), 85 dakika sürüyor. Ödüllü filmin kadrosunda Mehmet Ali Nuroğlu, Serhat Mustafa Kılıç, Settar Tanrıöğen, Şener Kökkaya, Numan Acar, Cem Aksakal, Begüm Birgören yer alıyor. 

TRT 2'de Haziran 2022 ayında yayınlanan Derviş Zaim'in Cenneti Beklerken filminde minyatür sanatı işlenmişti. Nokta (2008) filmi ise hat sanatının izlerini taşıyor.

Nokta, bir zamanlar işlediği bir suç yüzünden azap çeken ve çektiği bu azaptan kurtulmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor; Ahmet yakın bir arkadaşının ön ayak olması ile tarihi değeri yüksek bir Kuran hırsızlığına bulaşır. Ancak kalkıştığı iş onu hiç istemediği bir noktaya sürükler. İmdb: 6.6

Carte Blanche - Beyaz Sayfa (2015) 14 Temmuz 2022, Perşembe

Jacek Lusinski'nin gerçeklerden esinlenerek senaryosunu yazdığı ve çektiği Polonya yapımı Carte Blanche (2015) filmi Romantik, Dram türlerinde. Başrol karakteri Kacper'i Andrzej Chyra canlandırıyor. Festivallerde ödül kazanan yapım 106 dakika sürüyor. 

Filmin esin kaynağı olan Maciej Białek, Lublin'de bir ortaokulda tarih öğretmenliği yaptı. Görme sorununu yıllarca sakladı. Görme yeteneğini kaybetmesine rağmen, 15 yıl boyunca çalışmaya devam etti... Gençlere bilgi aktarma tutkusuna sahip öğretmenin tarih dersini sıra dışı işleyişi ise 'tarih dersi sıkıcıdır' teziyle zıtlık yaratmış. Bialek, öğrencilerle iyi ilişkiler kurup, onlara saygı duyarak ciddiye almanın gerekliliğine inanarak mesleğini sürdürmüş...

Konusu; Lise de öğrencileri tarafından çok sevilen bir tarih öğretmeni olan Kacper, yavaş yavaş görme yeteneğini kaybetmeye başlar. Tıbbın çaresiz kaldığı genetik bir kusur nedeniyle kalıcı körlük riski altındadır. Başta perişan haldeyken, işini sürdürerek öğrencilerini final sınavlarına yönlendirmek için sağlık sorunlarını çevresindekilerden saklamaya karar verir. Kacper'in sırrını sadece en yakın arkadaşı Wiktor (Arkadiusz Jakubik) bilmektedir. Yeni durum ve yeni zorluklarla mücadele eden Kacper, meslektaşı Ewa ile yakın bir dostluk kurar ve kendi sırrını keşfeden asi öğrenci Klara'ya yardım etmeye çalışır. İmdb: 6.9

The Last of the Mohicans - Son Mohikan (1992) 15 Temmuz 2022, Cuma

Yönetmenliğini Michael Mann'ın üstlendiği, Daniel Day-Lewis'in başrolde oynadığı The Last of the Mohicans (1992) müziğiyle Oscar kazanmış bir yapım. Filmin ayrıca görüntü yönetimi de BAFTA'da ödüllendirilmiş. Amerikalı yazar James Fenimore Cooper'ın The Last of the Mohicans (1826) adlı kitabından sinemaya uyarlanan Aksiyon, Macera, Dram türlerindeki filmde Daniel Day-Lewis kızılderililer tarafından yetiştirilen ve albayın kızına âşık olan Hawkeye adındaki bir savaşçıyı canlandırıyor.

1757 yılında İngiliz ve Fransız kuvvetleri arasında Amerikan kolonileri kontrol etmek için verilen savaş üçüncü yılına girmektedir. Bu tehlikeli sınırlarda yaşayan, Mohikan Chingachgook'un oğlu olan Hawkeye bir pusuya düşen İngilizleri kurtarır. Bu kişilerin içinde albayın kızı Cora Munro da vardır. Hawkeye bu insanlara güvenli bir yolculuk sağlamak için onlara rehberlik etmeyi kabul eder. Ancak kader bu insanları hayatta kalmak için savaşmaya ve birbirlerine destek olmaya zorlar. İmdb: 7.7

Ghasr-e Shirin - Şirin'in Kalesi - Castle of Dreams (2019) 16 Temmuz 2022, Cumartesi

İranlı yönetmen Reza Mirkarimi'nin yönettiği Dram türündeki Ghasr-e Shirin filmi bir ailenin trajik hikâyesini anlatıyor. 82 dakika süren ödüllü filmde Hamed Behdad ve Zhila Shahi başrolleri paylaşıyor.

Hapisten yeni çıkan Celal köyüne döndüğünde eski karısının hastalığının seyrinin kötüye gitmekte olduğunu öğrenir. İki küçük çocuğuna baldızı Nasrin bakmaktadır. Celal karısının arabasını satmayı ve yalnız başına gitmeyi planlar ancak Nasrin'in kocası iki küçüğü; Sara ve Ali'yi Celal'in yanına alması için onu ikna etmeye kararlıdır. İmdb: 6.5

trt 2 filmleri
TRT 2 Temmuz Filmleri (11-21 Temmuz 2022)

Journeyman (2017) 17 Temmuz 2022, Pazar

Paddy Considine'nın yazıp yönettiği ve başrolünü oynadığı Journeyman (2017) filminde ona karısı rolünde Jodie Whittaker eşlik ediyor. İngiltere yapımı, Spor, Dram türlerindeki film 92 dakika sürüyor. Yönetmen Considine, Journeyman'dan önce çektiği ilk filmi Tyrannosaur (2011) ile iyi bir çıkış yapmış ve En İyi Çıkış Yapan İngiliz Yönetmen dalında BAFTA ödülü almıştı. Journeyman kısaca, eşine âşık olan, travma geçiren bir boksörün travma sonrası hayatının tepetaklak oluşuyla yaşanan dramı anlatıyor.

Dünya orta siklet boks şampiyonu olan Matty Burton, artık kariyerinin sonuna gelmiştir. Burton, son maçının parasını alıp artık oyundan çıkması gerektiğine karar verir. Hayatta tek bir amacı vardır o da eşi Emma ve gelecekti kızları Mia’ya güvenli bir hayat sağlamak. Fakat hayatın Matty için başka planları vardır. Andre Bryte ile yaptığı maç sonrası eve dönen Matty, aniden yere yığılır. Yığılmasının nedeni vücudunun yediği yumruğa gösterdiği gecikmiş tepkidir. Bir süre komada yaşam savaşı veren Matty, asıl mücadeleyi komadan çıktıktan sonra verecektir. Hafıza kaybına uğrayan ve kişiliği eskisinden bambaşka olan öfke nöbetleri geçiren Matty, parçalanan hayatını tekrar bir araya getirmeye çalışacaktır... İmdb: 7.1

Secret Agent - Gizli Ajan (1936) 18 Temmuz 2022, Pazartesi

Alfred Hitchcock'un yönettiği Komedi, Dram, Gizem türlerindeki Secret Agent, acemi iki casusun kendilerine verilen görevin etiğini sorgulayışıyla dikkati çekiyor. 86 dakika süren filmin önemli rollerini John Gielgud, Madeleine Carroll ve Peter Rolle üstleniyor.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, evli gibi davranan bir çift ve General lakaplı suç ortakları olmak üzere üç İngiliz casusu, ikili bir ajanı bulup öldürmek için İsviçre'ye gönderilir. Yavaş yavaş birbirlerine âşık olan John Gielgud, Madeleine Carroll ile General masum bir yaşlı beyefendiyi yanlışlıkla öldürdüklerinde yapmaları istenen işi sorgulamaya başlarlar. İmdb: 6.4

Dobar dan za posao - Good Day's Work - Çalışmak İçin İyi Bir Gün (2018) 19 Temmuz 2022, Salı

Bosna Hersek, Türkiye, Slovenia ortak yapımı olan ve Sloven-İtalyan film yapımcısı Martin Türk'ün yazıp yönettiği Dram türündeki filmi Dobar dan za posao (2018), iyi ve ilkeli bir adam olan Armin'in birkaç gün boyunca iş bulma çabalarını ve bu yolda yaşadığı talihsizlikleri perdeye getiriyor. 76 dakika süren sosyal dramın ana kahramanı olan Armin'i Aleksandar Seksan canlandırıyor.

Armin, günlerini oğlu Edin ve hamile karısı Jasmina ile ilgilenerek geçiren işsiz bir adamdır. Armin kendisine hademe olarak çalışmasını sağlayacak bir mülakata hazırlanır. Ancak bir araba kazasına tanık olması iş görüşmesine geç kalıp kaçırmasına neden olur. Bu olay iyi huylu, cana yakın Armin'in cehenneme doğru giden yolundaki aksiliklerin başlangıcıdır. İmdb: 6.6

Koridor (2021) YENİ 20 Temmuz 2022, Çarşamba

Erkan Tahhuşoğlu'nun yazıp yönettiği ve ülkemizdeki festivallerden ödüller kazanan Dram türündeki filmi Koridor (2021), TRT 2'de ilk kez yayınlanacak. Ayşe Demirel, Emel Göksu ve Elif Ürse'nin başrollerini paylaştıkları 74 dakika süren filmde birlikte yaşamak durumunda kalan yaşlılığa ve yalnızlığa mahkûm olan zıt karakterli iki kız kardeşin melankolik hikâyesi anlatılıyor.

Yalnızlığa savrulmuş, ne birbirleriyle, ne de dış dünyayla sağlıklı ilişki kurabilen, sonuçta çaresizliğin, kötücüllüğün içine düşmüş ama bu kötücüllükleriyle kendilerinden, birbirlerinden başka kimseye zarar veremeyen iki kız kardeş… Yaşamla, mazileriyle, anne ve babayla girişilmiş ama bitirilemeyen, hiçbir zaman da bitirilemeyecek hesaplaşmaların anlatıldığı ironik bir drama. İmdb: 5.9

Glubokie reki - Deep Rivers - Derin Nehirler (2018) 21 Temmuz 2022, Perşembe

Vladimir Bitokov'un yazıp yönettiği 75 dakika süren Dram türündeki Glubokie reki (2018), kerestecilik yapan Çerkes bir ailenin hayatını perdeye taşıyor. Rus yönetmen, yapımcı Alexander Sokurov'un öğrencisi olan Vladimir Bitokov bu filmiyle çeşitli ödüller kazandı. Film, Sokurov'un da yardımıyla Çerkeslerin kullandığı dillerden biri olan Kabardey dilinde çekildi.

Kafkas dağlarının yükseklerinde, fırtınalı bir dağ nehrinin kıyısında, hayatta kalmak için her gün mücadele veren oduncu bir aile yaşıyor. Ormanda babalarıyla birlikte çalışan iki güçlü oğul her şeyin üstesinden gelebilir. Ama bir gün babalarının çalışması imkânsız hale gelince kereste fabrikasına siparişi zamanında yetiştirememekten korkan ve dışarıdan işçi almak istemeyen iki büyük kardeş, birkaç yıl önce onları terk eden küçük erkek kardeşlerini arayıp yardım istemeye karar verir. Kardeşler arasındaki eski çatışmalar yeni bir güçle alevlenir. İmdb: 6.4

Filmgündemi

3 yorum:

  1. bahçe ve tadilat işlerinde kolaylıklar sanaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler deep, ev eski neye dokunsam iş çıkarıyor bana :))

      Sil
  2. Türkçe alt yazılı bulursam Şirinin kalesini izleyeceğim şuan teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön