26 Aralık 2021 Pazar

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film

En İyi Film, Yabancı Dilde En İyi Film ve En İyi Animasyon kategorilerinde Altın Küre Ödülleri ve Critics Choice Film Ödülleri'nde yarışacak ödül adayı olan 2021 yapımı 10 film tanıtımını paylaşıyorum. Bir hafta önce yayınladığım ve 12 filmin tanıtımının olduğu yazıya ise aşağıda verdiğim linkten ulaşabilirsiniz.

Yazıyı hazırlarken Akademi Ödülleri için listeler çıktı. 2022’de düzenlenecek olan 94. Oscar Töreni’nde yarışacak bazı kategorilerin filmleri belli oldu. Özellikle Uluslararası Film kategorisinin adayları merak ediliyordu. İlk değerlendirme sonunda oluşturulan uzun listede 15 film yer aldı. Türkiye’nin adayı olan “Bağlılık Hasan” filmi ise listeye giremedi.

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film 1
Drive My Car (2021)

Oscar yarışında Uluslararası Film kategorisinde 15 filmlik listeye kalan Japonya filmi bu yılın başarılı bulunan filmlerinin başında geliyor. Haruki Murakami'nin bir hikâyesinden sinemaya uyarlanan filmin yönetmenliğini Ryusuke Hamafuchi üstleniyor. Başarılı senaryosuyla dikkat çeken ve 3 saat süren filmde; bir yönetmen Vanya Dayı oyununu sahneye koymak için bir festivale gider orada kendisine tahsis edilen kadın şoförüyle hiç beklemediği bir yakınlık kurar. Eşini kaybetmiş olan yönetmen yas sürecinde arkadaş olduğu 20 yaşındaki şoförü ile yalnızlık, kayıplar ve karşılıklı sırların açıklandığı bir dizi yolculuğa çıkar.

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film 2

Kahraman - A Hero (2021)

Cannes Film Festivali Grand Prix kazanan iki filmden biri olan Asghar Farhadi'nin yönettiği filmin başrolünü Amir Jadidi oynuyor. A Hero, 94. Oscar Adaylığı için 15 filmden oluşan Uluslararası Film kategorisindeki listeye girmeyi başardı. İran Fransa ortak yapımı 'Ghahreman' filminde; yeni bir iş kurmak için kredi alan ancak ortağı parasına el koyunca borcunu ödeyemeyen Rahim hapse girer. Borcunu tahsil etmeyi düşündüğü iki günlük izin süresinde kız arkadaşının bulduğu içi altın dolu çanta ona umut verse de çantayı sahibine iade ederek cezasını hafifletmeyi umar. Rahim'in bu davranışı 'kahraman' ilan edilmesine sebep olsa da yakın çevresindekilerin de etkisiyle içinden çıkılmaz bir duruma sürüklenir.

Flee (2021)

94. Oscar yarışında ‘Belgesel’ bölümüne seçilen ayrıca Uluslararası Film kategorisinde 15 filmden oluşan listeye girmeyi başaran Danimarka'nın adayı Flee'nin yönetmenliğini Jonas Poher Rasmussen üstleniyor. Belgesel, Animasyon türündeki ortak yapımda, Afganistan’dan çocuk mülteci olarak göç eden Amin Nawabi’nin verdiği röportajlar bulunuyor. Bir üniversite de doktora sonrası çalışmalar yapan ve erkek arkadaşıyla evlenmenin eşiğinde olan Amin’in hayatı, 20 yıldır saklanan sırların açığa çıkmaya başlamasıyla rayından çıkıyor… 1984 yılında başlayan hikâyede, Amin’in babasının kayboluşu, ardından Kabil’in güvenli olmaktan çıkmasıyla son anda ülkeden kurtulmaları ve akıl almaz kaçış yolculukları anlatılıyor. Daha çocuk yaşta eşcinsel olduğunu fark eden Amin’in mevcut olan korkularına kaçış yolculuğunun stresi de eklenince insanlara karşı güven konusunda onda yaralar açılmış.

Dünyanın En Kötü İnsanı - The Worst Person in the World (2021) 

Yönetmenliğini Joachim Trier üstlendiği Norveç'in Uluslararası Film dalında Oscar Adayı olan ve 15 filmlik listeye seçilen ‘Verdens verste menneske’, Romantik, Komedi, Dram türlerinde. Filmde, gerçekte kim olduğunu bulmaya çalışan, aşk hayatı ve sevdiği mesleği bulma yolunda daldan dala konan genç bir kadının, Julie'nin kimi zaman coşkulu, kimi zaman ciddileşen hikâyesi bölümlere ayrılarak anlatılıyor. Julia rolünü Renate Reinsve canlandırıyor.

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film 3

The Power of the Dog (2021)

Benedict Cumberbatch'ın başrol oynadığı kitap uyarlaması olan film, büyük bir çiftliğe ve sürüye sahip, karakterleri zıt iki kardeşin ilişkilerini ön plana çıkarırken filme dul bir kadın ve oğlu dâhil oluyor. Zeki ve başarılı bir kovboy olan Phil (Benedict Cumberbatch) zayıflığı sevmezken, kardeşi George ise onun aksine munis ve duygu dolu bir adamdır. George, ailesinden habersiz evlendiği dul kadını Phil'in de yaşadığı çiftlik evine getirir. Phil, paralarının peşinde olduğunu düşündüğü yeni gelini görmezden gelir ve kadına psikolojik manipülasyon uygulayabileceği hiç bir fırsatı kaçırmaz... Jane Campion'un yönettiği ve senaryoya uyarladığı yapım yılın en çok konuşulan filmlerinden biri oldu. Şimdilik Ses Miksajı ve Özgün orkestra dallarında Oscar adaylığı açıklanan yapımın toplamda kaç adaylık elde edeceği 8 Şubat 2022 günü kesinleşecek.

Coda (2021)

Apple TV'nin filmi olan Coda'nın yönetmenliğini Sian Heder üstleniyor. Remake olan yapım daha önce Hayatımın Şarkısı - La famille Bélier (2014) ismiyle sinemalarda gösterilmişti. Filmin ana kahramanı Ruby (Emilia Jones) evde duyabilen tek kişidir. Balıkçılık yapan ailesinin dış dünyayla bağlantısını sağlarken üzerinde büyük bir yük taşımaktadır. Şarkıcı olmak ve bunun eğitimini almak isteyen Ruby ailesinin işi tehlikeye girince gitmekle kalmak arasında ikilemde kalacaktır.

6 Numaralı Kompartıman - Compartment No. 6 (2021)

Finlandiya'nın Uluslararası Film kategorisinde 94. Oscar Adayı olan ve 15 filmlik listeye girmeyi başaran 'Hytti nro 6' filminin yönetmenliğini Juho Kuosmanen üstleniyor.  Cannes'da Grand Prix ödülünü kazanan filmin başrollerini Yuriy Borisov ve Seidi Haarla paylaşıyor. Yapımda, arkadaşı tarafından ekilen ve yalnız başına yola çıkan Finli arkeoloji öğrencisi ile Rus maden işçisi, aynı kompartımanı paylaştıkları bir tren yolculuğu yapmaktadır. Birbirlerinden pek hoşlanmayan bu iki yabancı, Moskova'dan başlayan ve istikameti kuzey kutup dairesine doğru olan trende yol alırken hayata bakış açılarını değiştirecek o noktaya doğru ilerler.

Ödül Adayı Olan 2021 Yapımı 10 Film 4

Paralel Anneler - Parallel Mothers (2021)

Janis (Penélope Cruz) ve Ana (Milena Smit) çocuklarını doğurmayı beklerken aynı hastane odasını paylaşan iki anne adayıdır. İkisi de ‘tesadüfen’ hamile kalan bekar annelerden Janis orta yaşlı, Ana ise Janis'in rahatlığının aksine korkmuş, pişmanlık duymuş ve travma geçirmiş bir ergendir. Birlikte geçirdikleri uzun saatlerin sonunda birkaç sırrı birbirlerine açan anneler arasında bir bağ oluşacak, sırlar şans eseri her ikisinin de hayatını değiştirecek kadar kararlı bir şekilde gelişmeye ve karmaşıklığa yol açacaktır... Dram türündeki İspanya yapımı ‘Madres paralelas’ filminin yönetmen koltuğunda Pedro Almodóvar oturuyor.

Tanrı'nın Eli - The Hand of God (2021)

İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino 'Tanrı'nın Eli' filminde 1980'lerde çalkantılı bir dönemden geçen Napoli'de yaşayan Fabietto Schisa adlı bir gencin öyküsünü anlatıyor. Efsane futbolcu Diego Maradona'nın Napoli'ye gelişi gibi keyifli sürprizlerle dolu olan filmde beklenmedik bir trajedi de yaşanıyor. Kaderin üzerine düşen rolü oynamasıyla neşe ve keder iç içe geçerken Fabietto'nun geleceği de şekilleniyor. Sorrentino bugüne kadarki en kişisel filmi için memleketi Napoli'ye dönerek kadere, aileye, spora, sinemaya, aşka ve kayba dair bir öykü anlatıyor. 'È stata la mano di Dio' filmi 130 dakika sürüyor. Netflix yapımı olan film, 94. Oscar yarışında İtalya'dan şimdilik 15 filmden oluşan Uluslararası Film listesine girmeyi başardı. (Tanrı'nın Eli söylemi dünya kupasında Maradona'nın attığı tartışmalı bir gol nedeniyle ortaya çıkmıştır.)

Raya ve Son Ejderha - Raya and the Last Dragon (2021)

Bir zamanlar Kumandra adlı bir krallığın halkı, onlara yardım eden ve koruyan ejderhalarla barış içinde yaşarlardı. Ama Druun olarak bilinen kötü varlık saldırıda bulunup halkı taşa çevirdi. Ejderhalar ölmeden önce güçlerini bir araya getirerek sağ kalan insanlar için bir mücevher bıraktılar... 500 yıl sonra bu mücevheri koruyan bir halk bolluk içinde yaşarken dağınık vaziyette yaşayan diğer ülkelerin hedefi oldular; Mücevheri koruyan Raya ve babası insanların tekrar bir arada yaşaması için bir davet düzenledi. Fakat mücevheri çalma girişimi yüzünden Druunlar tekrar harekete geçip insanları taşa çevirdiler. Bu saldırıdan kurtulan yetenekli ve güçlü savaşçı Raya, parçalanan mücevherden bir parça alarak yaşadığını düşündüğü son ejderhayı bulmak ve onu diriltmek üzere yola koyuldu. Raya’nın bilmediği ejderhayı bulsa bile Druunlardan kurtulmak ve taş olan sevdiklerine tekrar kavuşmak için diğer ülkelerin insanlarının yardımına ve işbirliğine ihtiyacı olduğuydu… Amerikan yapımı Disney Animasyonunun yönetmenliğini Paul Briggs, Dean Wellins ve Don Hall üstleniyor. Filmin kültürel anlamda esin kaynağı ise Güneydoğu Asya ülkeleri.

6 yorum:

  1. hımmm iyi oldu liste, bi yerinden başlarım, trier en merak etiğim film, bunlardan ikisini izlediğini söledin geçende yorumda, anlatsana onları biras :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, bu filmler sinemalara da gelecek. Tekrar yazılarını yazacağım. Özel yorumumu da eklerim :) Filmler arasında bulunan 6 Numaralı Kompartıman için tatlı film diyorlar. Fin öğrenci Laura, petroglifleri görmek için uzun bir yolculuğa çıkıyor bu filmde. :)

      Sil
  2. drive my car en sevdiğim içlerinde sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir listeymiş. Paylaştığın için teşekkürler :) Drive My Car'ı merak ettim. Genelde Korelilerden hep dizi izledim filmde izlemeyi istiyorum :)

    YanıtlaSil
  4. bu yazındı, yazdığın dönem için onemliydiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazı aklıma gelmemişti deep, sezonun önemli filmlerini iki yazıda toplamışım. Güzel hazırlamışım :)))

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön