30 Ocak 2017 Pazartesi

89. Oscar'a Aday 10 Belgesel Film

89. Oscar Ödüllerine Aday Olan 10 Belgesel

Bu yıl 89.su düzenlenecek olan Akademi Ödülleri'ne, En iyi Belgesel Film kategorisinde 15 film aday olarak seçilmiş, 24 Ocak 2017 tarihinde yapılan oylamalar ile bu sayı 5 olarak belirlenmişti. Adaylığa seçilen 5 filmin afiş, fragman, künye ve konularının yer aldığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiki yazımda ise 89. Oscar Ödüllerine aday gösterilen ancak finale kalamayan diğer 10 belgesel hakkında kısa tanıtımlar yapacağım.


89. Oscar'a Aday 10 Belgesel Film

  1. Command and Control – Robert Kenner
  2. Cameraperson - Kirsten Johnson
  3. Gleason - J. Clay Tweel
  4. Hooligan Sparrow - Nanfu Wang
  5. The Eagle Huntress - Otto Bell
  6. The Ivory Game - Kief Davidson, Richard Ladkani
  7. The Witness - James D. Solomon
  8. Tower - Keith Maitland
  9. Weiner - Josh Kriegman, Elyse Steinberg
  10. Zero Days - Alex Gibney

Command and Control (2016)



Yönetmen
Robert Kenner
Senaryo
Robert Kenner, Brian Pearle
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
7,3 - tt5598206
Süre
92 Dakika
Konusu:
Bundan 36 yıl önce 18 Eylül 1980 tarihinde saat 18: 25'de, Amerika’da Arkansas'ın Little Rock kentindeki bir tesiste bulunan dokuz megatonluk bir nükleer füzenin rutin bakım çalışmaları yapıldı. Bakım işlemi sırasında bir vida aksamı 80 fit yüksekten füzenin üzerine düştü. Çarpma sonucu büyük roketin yakıt deposu delindi. Sonucunda füzenin bulunduğu tesiste büyük bir nükleer kazaya neden olabilecek bir kriz yaşandı. Film Eric Shlosser'in aynı adlı ödüllü kitabından sinemaya uyarlandı. Filmin 1 ödül ve 1 ödül adaylığı bulunuyor.

Cameraperson (2016)



Yönetmen
Kirsten Johnson
Senaryo
Doris Baizley, Lisa Freedman
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
7,7 - tt5375040
Süre
102 Dakika
Konusu
Kurgusal olmayan film projelerinde görüntü yönetmeni olarak 15 yıllık bir kariyeri olan Kristen Johnsan, filmdeki rolünde genellikle kameranın arkasında bulunuyor. Filmde ailesiyle birlikte kendisinin de göründüğü bir bölüm bulunuyor.  Kirsten Johnson, on yıllar boyunca dünyada çektiği (Saraybosna, Kabil, Nijerya …) geniş çekimleri, bunu nasıl yaptığını da anlatarak izleyici ile buluşturuyor. İzleyicinin belgeselde normal şekilde sıralı bilgilere ulaşmanın dışında bir yol izlemesi gerekiyor. Belgesel 22 ödül ve 31 ödül adaylığına sahip.

Gleason (2016)



Yönetmen
J. Clay Tweel
Senaryo
J. Clay Tweel
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
8,3 - tt4632316
Süre
110 Dakika
Oyuncular:
Steve Gleason, Mike Gleason, Scott Fujita
Konusu:
Amerikan liginde profesyonel futbolcu olan Steve Gleason’a ALS teşhisi konulur. Teşhis sonrasında Gleason, eşi, arkadaşları ve ailesi ALS ile ilgili para toplama kampanyası başlatıyorlar. Belgeselde Steve Gleason’un doğmamış çocuğu için bu süreci anlatan bir video günlüğü hazırlamasını izliyoruz. 10 ödül ve 17 ödül adaylığı bulunuyor.

Hooligan Sparrow (2016)



Yönetmen
Nanfu Wang
Senaryo
Mark Monroe, Nanfu Wang
Ülkesi
Çin, ABD
Tür
Belgesel, Suç, Dram
İmdb Puanı
7,3 - tt4079902
Süre
84
Konusu:
İnsan hakları savunucusu olan Ye Haiyan (Sparrow), Çin’de kendi ilkelerine göre cinsel istismara uğrayan 6 ilkokul öğrencisi kıza adalet sağlamak için Hainan Eyaleti’ne gider. Sparrow oraya gittiğinde, devlet gözetimi, taciz ve hapis cezası ile karşılaşacağını biliyordu. Ancak hükümetin tepkisinin yoğunluğu karşısında Çin'deki en tecrübeli eylemciler bile şaşırdı. Filmin 8 ödül ve 5 ödül adaylığı bulunuyor.

The Eagle Huntress (2016)




Yönetmen
Otto Bell
Senaryo

Ülkesi
İngiltere, Moğolistan, ABD
Tür
Belgesel, Macera, Aile, Spor
İmdb Puanı
7,5 - tt3882074
Süre
87 Dakika
Konusu:
Büyüleyici hava çekimlerine sahip The Eagle Huntress adlı belgeselde 13 yaşındaki Kazak kızı Aisholpan'ın hikâyesi anlatılıyor. Küçük Aisholpan hayatı boyunca bir kartal avcısı olmak için eğitilmiştir. Kendi ailesi tarafından verilen bu eğitimin çok özel bir yanı vardır. Küçük kız ailesinden gelen geleneğin 12 nesil sonra ilk kadın kartal avcı temsilcisi olacaktır... Filmin, BAFTA adaylığı var. 8 ödül ve 18 ödül adaylığı bulunuyor.

The Ivory Game (2016)



Yönetmen
Kief Davidson, Richard Ladkani
Senaryo

Ülkesi
Avusturya
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
8,1 – tt5952266
Süre
112 Dakika
Konusu:
The Ivory Game (Fildişi Oyunu), dişleri uğruna öldürülen fillerin yaşadıkları trajediyi konu alıyor. Soyu tükenmek üzere olan Afrika fillerini anlatan yapımda fildişi ticaretini yapanlara, ajanlar, dedektifler ve mafya ilişkilerine de yer verilmiş. Yapımın 4 ödül adaylığı bulunuyor.

The Witness (2015)



Yönetmen
James D. Solomon
Senaryo
William Genovese, Russell Greene, Gabriel Rhodes
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel, Biyografi, Suç, Gizem
İmdb Puanı
7,2 - tt3568002
Süre
89 Dakika
Konusu:
Bill Genovese'nin kız kardeşi Catherine Susan "Kitty" Genovese 13 Mart 1964'te 38 kişinin tanıklığında New York’un Queens Bölgesinde bıçaklanarak cinayete kurban gitti. Yıllar sonra erkek kardeşi Bill olayla ilgili yaşananları irdeledi. Sosyal psikoloji kitaplarına giren bu cinayetin anlatıldığı filmde suç hikâyesindeki tanıklar, kayıp, katil ve bağışlama ile ilgili konular inceleniyor. Filmin 1 ödül ve 5 ödül adaylığı bulunuyor.

Tower (2016)



Yönetmen
Keith Maitland
Senaryo

Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel, Animasyon, Suç, Tarihi
İmdb Puanı
7,9 - tt5116410
Süre
96 Dakika
Konusu:
Animasyon türünde bir belgesel olan Tower filmi, tanıkların ifadesi ve arşiv görüntüleri birleştirerek oluşturulmuş. Belgesel, silahlı bir kişinin 1 Ağustos 1966 tarihinde Texas Üniversitesi saat kulesinin 27. katına çıkarak, ateş açıp 16 kişiyi öldürmesi olayını anlatıyor. Yapımın16 ödül ve 23 ödül adaylığı bulunuyor.

Weiner (2016)




Yönetmen
Josh Kriegman, Elyse Steinberg
Senaryo
Josh Kriegman, Eli B. Despres, Elyse Steinberg
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
7,7 - tt5278596
Süre
96 Dakika
Konusu:
Belgesel, New York Kongresi üyesi Anthony Weiner'in belediye başkanlık kampanyasını ve bugünün siyasi manzarasını inceliyor. Filmin 8 ödül ve 42 ödül adaylığı bulunuyor.

Zero Days (2016)




Yönetmen
Alex Gibney
Senaryo
Alex Gibney
Ülkesi
ABD
Tür
Belgesel
İmdb Puanı
7,8 - tt5446858
Süre
116 Dakika
Konusu:
Film, yeni bir silah türü olan siber savaşın varlığını ortaya koyan ve bu konuda farkındalığı arttırmayı hedefleyen bir belgesel olarak nitelendirilebilir.  Zero Days internet güvenliğini, siber suçlar ve siber-casusluk konularını ele almaktadır. Ana konusu ise 2010 yılında ortaya çıkan zararlı yazılım Stuxnet’tir.
Belgeselde, ABD ve İsrail'in solucan yazılım Stuxnet’i kullanarak İran'daki nükleer tesisi hedef alması anlatılıyor. Filmin 8 ödül adaylığı bulunmaktadır.


9 yorum:

  1. merhaba, blogunuza üye olmak istedim ama hata aldım birkaç kez denememe rağmen. acaba bende mi sorun var. :( size de haber vermek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Büşra hanım, bildiğim kadarıyla GFC de bir sorun yaşamıyorum ama sizden ricam başka bir saatte tekrar denemeniz. :) İlginiz için teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  2. Blogunuzu bende izleyemiyorum hata veriyor. Belgesel filmlerine karşı ise büyük bir ilgim var. Hem bir şeyler öğreniyorum hem de bunu sıkılmadam zevkle

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu izleyememe sorununu bende yaşıyorum. Belgesel filmlerine karşı ise büyük ilgim var. Hem bir şeyler öğreniyor hem de bunu zevkle yapmış oluyorum. Listede izlemediğim filmleri de mutlaka izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eda hanım, belgeseller dünya kültürleri ile ilgili farklı bakış açıları kazandırıyor. Hazırladığım listedeki her filmi izlemek istiyorum. Ama bende yabancı dil yok... GFC de bir problem var tamamen silip sonra yüklemek istedim ama olmadı. Takip için mail abonesi olabilirsiniz. Genelde ben bu yolu izliyorum. Takip etmek istediğim sitelere mail abonesi oluyorum.
      İlginize teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  4. The İvory Game ilgimi çekti..Hatta benim adayım şimdiden o :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fildişleriyle ilgili filmin yapımcısı tanıdık bir isim: Di Caprio :) Listede birbirinden ilginç konulu filmler var. Beni etkileyen The Witness oldu. Sokak ortasında işlenen cinayete seyirci kalan insanlar anlatılıyor. Daha bir kaç gün önce İtalya'da yüzlerce insan vardı herhalde bir insanın boğulmasını seyretti... İtalya'daki olaya yorum bile yapamıyorum şu an...
      Listedeki filmler asıl adaylığı kazanamayanlar. Bir önceki yazımda Oscar Ödülü için son 5 e kalan belgeseller var...
      Teşekkür ediyorum. :))

      Sil
  5. Belgesel izlemeyi çok severiz esimle. Listedekilerin bazilari ilgimi çekti izlemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen hafta yayınladığım yazidaki belgesellerden de Netflix kanalında yayınlanmış olanlar var kolayca ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Filmler zaten kalburustu olanlar. İyi seyirler diliyorum :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön