4 Kasım 2016 Cuma

Elle (2016)

O Kadın - Elle (2016)


Yönetmenliğini Paul Verhoeven'in üstlendiği Dram, Psikolojik Gerilim türündeki O Kadın - Elle (2016) filmi 4 Kasım 2016 tarihinde vizyona girdi. Philippe Djian'ın "Oh..." isimli kitabından sinemaya uyarlanan filmin senaryosunu David Birke ve Harold Manning yazdı. 130 dakika süren Fransa, Almanya, Belçika ortak yapımı olan filmin görüntü yönetmenliğini ise Stéphane Fontaine yaptı. Elle (2016) bu yıl yani 2017 Akademi Ödülleri için Fransa'nın Yabancı Dilde En İyi Film adayı seçildi.

O Kadın - Elle (2016) Konusu

Michèle Leblanc'ın yaşadığı cinsel saldırı sonrası yaşadıklarının anlatıldığı filmde Michele merkez alınarak geçmiş hayatı, ailesi, işi ve komşuları arasında yaşananlar çarpıcı bir dille izleyiciye aktarılıyor. tt3716530

Elle (2016) İncelemesi

Film Michele'in evinde gerçekleşen bir saldırı sahnesiyle açılıyor. Bu sahne sonrasında Michele'in davranışlarından yaşananların bir fantezi sonucu mu yoksa gerçek mi olduğu bir an anlaşılamıyor. Normalde saldırı sonrası krize girip ağlaması, utanç duyması -kısaca travma yaşaması- beklenen filmin kahramanı bunların hiçbirini yapmıyor. Fiziksel olarak yaralanmasına rağmen tecavüz olayını kendi hakimiyetine alarak dimdik ayakta kalıyor. Aslında filmin başındaki bu sahne sonraki gidişatta bir kırılmazlık, sert bir duruş sergilendiğinin göstergesi oluyor.

Elle 2016, Isabelle Huppert, Michele Leblanc rolüyle karşımıza çıkıyor

Orta yaşlarını biraz geçmiş olan, hayatında çok şey yaşadığını düğüm düğüm öğrendiğimiz Michele, kendi halinde modern bir mahallede yaşayan, iyi bir geliri olan video oyun şirketinin sahibi bir iş kadınını canlandırıyor. Yetişkin ancak hala annesinden para yardımı gören, çocuk sahibi olmak üzere olan bir oğlu var. Michele bu ilişkiyi onaylamıyor ancak oğlu için sineye çekiyor. Michele’in annesi ise oğlundan sonra filmde tanıtılan diğer karakter. 90'larına gelen Irene, genç sevgili sahibi olarak yine Michele'in onaylamadığı davranışlar sergiliyor. İşyerindeki Michele ise yapılan video oyunu taslaklarını sevmeyen çalışanlarına kök söktüren bir patronu canlandırıyor. Eski kocası bir zamanlar başarılı kitaplar yazmış bir yazar. Son yaptığı işler nedeniyle Michele'in onun yazdıklarını da olumsuz eleştirdiğini görüyoruz. Son olarak Michele'in bir de sevgilisi var. Evli sevgilisine karşı sergilediği tutumun acımasız olduğunu artık söylememe gerek yok sanırım. 
Kahramanın çevresiyle olan ilişkilerini detaylandırmamın sebebi; güçlü, hayata sert bakan, erkekler karşısında sopasını gösteren, yer yer duygusuz, görünüşüyle oldukça naif bir kadının portresini çizerek izleyenlerin kiminle karşı karşıya olduğunu göstermekti.

O Kadın - Elle (2016) Çöp Sahnesi

Eğilmez/bükülmez gibi görünen filmin kadın kahramanı neden böyle diye düşünürken, yemek yediği lokantada kadının biri onun üzerine tabağındaki çöpleri döküverir. Michele, bu davranış karşısında normalde kızması gerekirken sineye çeker. Filmin saldırgandan sonra aslında önceki sahnelerde ipuçlarını gördüğümüz en merak edilen sırrı bu sahneyle açılmaya başlar. Saldırıya uğradıktan sonra neden polise gitmediğinin açıklaması, çocukken yaşadığı ve ülkeyi çalkalayan trajik bir olayla ilgilidir. Dediğim gibi film ilerledikçe adım adım her şeyi öğreniyoruz.

O Kadın - Elle (2016) Michele savunma silahları alırken

Michele polise gitmek yerine saldırganı kendisi araştırmaya başlar, kendisini savunmak için biber gazı alır. Bir yandan hayalinde saldırı anını canlandırıp saldırganı nasıl yendiğini izleriz. Ve bir dizi olaydan sonra Michele saldırganın kimliğini öğrenir. Hayatındaki duruşun tersine saldırganla garip bir ilişkiye başlar. Boyun eğmeye, kurban olmaya ve şiddet görmeye devam ettiği biraz sadist, biraz mazoşist olan bu durumu nasıl kabullendiğini düşüne dururken o, içinde gerilimin olduğu sahnelerle izleyini şaşırtmaya devam eder.

Oyuncu Isabelle Huppert

Ahlak yoksunluğu yaşanan filmde en sonunda taşların -olması gerektiği gibi- yerli yerine oturtulduğu söylenebilir. Filmin yıldızının Isabelle Huppert olduğu su götürmez bir gerçek. Psikolojik gerilim olan filmin her sahnesinde yer alan oyuncu, belli belirsiz mizah kattığı yukarıdan bakan ifadeleriyle duygusuz kalarak başarıyı yakalamış.

O Kadın (2016) filminin yönetmeni olan Paul Verhoeven hakkında da yazmak isterdim ancak o kadar uzun bir filmografisi var ki şu an buna yeltenmiyorum bile, sadece zaman zaman sivri çıkışlı filmler yapan bir yönetmen olduğu söyleyebilirim. Onun son izlediğim filmi 'Kara Kitap' ismini taşıyordu. Elle (2016) gibi ahlak kurallarını zorlayan bir film değildi.
***

O Kadın - Elle (2016) Filminin Oyuncu Kadrosu

Isabelle Huppert (Michèle Leblanc)
Laurent Lafitte (Patrick - Michèle'in Komşusu)
Anne Consigny (Anna-Michèle'in arkadaşı, ortağı)
Charles Berling (Richard Leblanc-Michèle'in Eski Eşi)
Virginie Efira (Rebecca- Michèle'in Komşusu)
Judith Magre (Irène Leblanc-Michèle'in Annesi)
Christian Berkel (Robert-Michèle'in Sevgilisi)
Jonas Bloquet (Vincent Michèle'in Oğlu)
Alice Isaaz (Josie-Michèle'in gelini)
Vimala Pons (Hélène- Richard'ın Sevgilisi)
Raphaël Lenglet (Ralf- Irène'in Sevgilisi)

6 yorum:

  1. Baştan sona şaşırarak okudum, Stockholm sendromü ya da hibristofilya hastalığı gibi durumlar aklıma geldi, ikisini de bir ara bloğumda yazmıştım, uzun uzun araştırmıştım ve ikinciyi daha çok yeni öğrendim. Merak ettim filmi ama belki de pek hoşlanmayabilirim yani okuyunca :)) dur bakalım yine de izlemeden bilemem....çok teşekkürler sanırım oldukça ilginç.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce hibristofilya neydi ki diye google da araştırayım dedim, tamamiyle sizin blog yazılarına yönlendirdi beni. Bu yüzden tebrik ediyorum sizi :)
      Film izlenmeyecek sevilmeyecek bir film değil aslında. Güzel. Kahramanın kişiliğini küçük yaşlarda şekillendiren bir olay yaşanıyor ve bu tüm hayatına etki ediyor. Spolier vermemek adına bahsetmedim o olaydan. Psikolojik terimlerle çok aram yok ama kahramanın birazcık sosyapat olduğu söylenebilir.
      Teşekkür ediyorum :)

      Sil
    2. Estağfurullah canım, sağol:) ya silinmiş hep o yazılarım uzun uzun araştırmıştım oysa ki, ama söz yeniden yazacağım çünkü çok kötü bir hastalıkmış. Hani evlerden uzak olsun denecek kadar kötü. Stockholm sendromü yanında hafif kalıyor. Ben de teşekkür ediyorum:)

      Sil
    3. Yazılar silinmiş ama izi kalmış. O izler bile konu hakkında bilgilenmeye vesile. :)

      Sil
  2. Kitabı da filmi de merak ettim...

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön