2 Şubat 2016 Salı

Spotlight (2015)

SPOTLİGHT (2015)

Yönetmenliğini Thomas McCarthy'in üstlendiği 2015 ABD yapımı Spotlight (2015) filmi yine Thomas McCarthy ve Josh Singer tarafından kaleme alındı. Dram, Gerilim türündeki 128 dakika süren film, zengin bir oyuncu kadrosuna sahip. Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d'Arcy James, Stanley Tucci isimli oyuncular çekirdek kadroyu oluşturuyorlar. 29 Ocak 2016 günü vizyona giren film Türkiye genelinde çok az sinemada oynuyor.


Thomas McCarthy Hakkında

Filmin yönetmenliğini yapan Thomas McCarthy 49 yaşında bir Amerikalı. Aynı zamanda eğitimli bir oyuncu ve senaryo yazarı. Filmogrofisini incelediğimde geçen yıl ülkemizde sinemalarda gösterilen 'The Cobbler' filmini izlemiş olduğunu gördüm. Spotlight, McCarthy'in izlediğim ikinci filmi. The Cobbler'i Adam Sandler'in ışığı ile izlemiştim. Bu film ise gazetecilikle ilgili ve tamamen farklı bir kulvarda.
Hayatın İçinden - The Station Agent (2003)
Misafir - The Visitor (2007)
Kazananlar Kulübü - Win Win (2011)
Şans Ayağıma Geldi - The Cobbler (2014) Konusu için tıklayınız 
           

Ayrıca Spotlight (2015) filminin bu yıl En iyi Film, En İyi Orijinal Senaryo Akademi Ödülü ve En İyi Yönetmen dalında Oscar'a aday olduğunu da hatırlatmak istiyorum. McCarthy en iyi yönetmen Oscar’ını almak için The Revenant, The Big Shorty, Mad Max: Fury Road ve Room filmlerinin yönetmenleri ile yarışacak.

Spotlight (2015) Filminin Konusu:

1976 yılında Boston'da bir karakolda, çocuk tacizi ile suçlanan rahip Geoghan, başsavcı yardımcısının gözetiminde ve Başpiskopos Law'ın çocukların annesiyle anlaşması sonucu olay mahkemeye yansıtılmadan serbest bırakılır.
2001 yılına gelinen filmde Boston Globe gazetesinin başına Miami'den bir editör gelir. Marty Baron ismindeki editörün dikkatini bir köşeyazısı çeker ve gazetenin içinde bulunan spotlight ekibini konuyu incelemesi için görevlendirir. Konu, rahip tarafından taciz edilen çocuklardır. Olayın araştırılmasındaki en büyük problem belgelerin mühürlü olmasıdır. Spotlight ekibindeki gazeteciler olayı farklı yönlerden araştırmaya başlarken, Aynı zamanda Yahudi olan Baron ise mührün kaldırılması için mahkemeye başvurulmasını sağlar. Mahkemeye gitmek demek, Katolik Kilisesi'ni dava etmek -hatta savaş açmak- anlamına gelmektedir. Kilit konumdaki evraklar konusunda en çok yardım ise Ermeni bir avukat olan Garabedian'dan gelecektir.


Spotlight (2015) Filmini İzledim, Yorumu:

Boston Globe gazetesi çok uzun süren bir araştırma sürecinden sonra 2002 yılında bir yazı dizisi yayınlamış. Pulitzer Ödülü aldıkları bu yazı dizisinde, gazetenin 'Spotlight' ismi verilen ekibi bir çocuk tacizi olayını araştırmaya başlamış fakat araştırdıkça olayın çok daha büyük boyutlarda olduğunu fark etmiş. Aslında yanlışın Katolik Kilisesi ile ilgili bir sistem sorunu olduğunu anlamışlar ve bunun üzerine gitmişler.
Filmin konu merkezi hiç değişmiyor. Film, başından alıp sonuna kadar ana karakterlerin özel hayatına çokta dokunmadan habere odaklanarak devam ediyor. Gazeteciler tanıklarla, mağdurlarla görüşüyor, mahkemelerle uğraşıyor, arşive inip sayfa sayfa araştırma yapıyorlar. Kütüphanelerin kapanış saatlerine kadar canla başla çalışıyorlar. Yıl 2001, Google'a bakamıyorlar yani. Bir yanda da diğer gazeteleri kolluyorlar ki yaptıkları haber daha değerli olsun.


Ekibe dâhil olan gazetecilerin hepsi Katolik. Kimisi hala inancını koruyor, kiliseye gidiyor. Kimi uzaklaşmış. Ama rahiplerin yaptıklarını açığa çıkarttıkça hepsi de olaydan etkileniyor. Etik olanı yapmak, gerçekleri ortaya çıkarmak ve halka duyurmak için geri adım atmadan çalışıyorlar. Kilisenin her yerde adamları var ve bir iki sahnede bizzat olayla uğraşmamaları gerektiği, Boston şehrinde yaşayanların inançları açısından iyi olmayacağı hususunu vurgulayarak tehditler yapılıyor. İşte bu noktada Katolik Kilisesinin kodamanlarının daha sert çıkışlar yapacağını, gazeteye ve gazetecilere saldırı olacağını düşünüyorsunuz. Tanıkları susturmak için işler çevrileceğini ve tehlikeli boyutlara tırmanacağını düşünüyorsunuz. Ama bu türlü bir yaptırım, bir şiddet gerçekleşmiyor.
Filmi izlerken gerçek bir olayın gelişmelerini izliyorsunuz. Beni merakta bırakan tek olay gazetenin içinde bir köstebek olabileceği idi. Filmin sonunda şaşırtıcı gelen bir cevapla karşılaştım. Final sahnesinde ise bu şaşırtan kişiliğin neler düşünüyor olabileceği aklımı kurcalamadı değil. Gerçekten yaşanmış bir olay olduğunu düşününce... Acı geldi.
Spotlight 2015 filminde en sevdiğim karaktere gelince; bu zat Ermeni avukat Garabedian. Garabedian karakterini sevdiğim oyunculardan olan Stanley Tucci canlandırmış. Olayın çözülmesinde kilit rol oynayan Tucci; temkinli, zeki, akıllı, insancıl, işi başından aşkın avukat rolünü başarıyla canlandırmış.


70'li yıllarda başlayan ve 2000'li yıllara kadar devam eden, Katolik dünyasını sarsan skandalla ilgili (haber Pulitzer ödülü almış) yapılan haber hakkında o yıllarda hiç bir şey duymamış olmak beni biraz şaşırttı. Ancak geçte olsa bilgi sahibi olmak açısından verimli bulduğum Spotlight filmini izlediğim için kendimi şanslı sayıyorum.

21 yorum:

  1. Listeye alınsın o zaman:)seni güzel bir mimle mimledim. Kadın demek . Lütfen sende yap, dikkat çekelim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...
      Merak ettim yazıyı. Uğruyorum;)

      Sil
  2. Zülal! Çok beğendim bu tarzını! Hem filmi haber verip hem de izledikten sonraki yorumunu yazmışsın! Bu benim aradığım mükemmel sistem :)
    Çok güzel olmuş, bir süredir gezemedim, yeni fark ediyorum.
    Eline sağlık! Filmin dram/gerilim olduğunu okuduğumda uzak dururum dedim ama çok güzel anlatmışsın filmi merak ettim..

    Eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark etmemen normal çünkü az yapabiliyorum... Filmde gerilim dozu yüksek değil. Haber biyografisi diye bir tür olsaydı Spotlight bu türe dahil olurdu... Ayrıca beğenmene sevindim. Teşekkür ederim Dağınık Anne. :)

      Sil
    2. Çok hem de! Tam olarak senden istediğim beklediğim buydu! Nokta atışı ;) Eline sağlık!
      Spotlight da ilgimi çekti, oyuncular da çok başarılı ve dediğin detaylar..

      Kavanozlar büyüyünce ama ;) Şimdi değil ;) Bir listem var bakalım...

      Sil
  3. Güzel bir filme benziyor, mutlaka izleyeceğim; paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırmacı gazeteciliğe güzel bir örnek bence... Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Gerçekte yaşanmış olması üzücü gerçekten.. Konu merak uyandırıyor.. İzlemeye değer..Teşekkürler.. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Din adamlarının çocukları taciz etmesi korkunç bir olay, yıllarca süregelmiş ve kimse dur diyememiş bu olaya. Gazetecilik önemli ve saygın bir meslek. Toplumda ters giden olayları görüp üzerine gitmeleri ve çözüm sürecine katkıda bulunmaları açısından olmazsa olmazlardan...
      Ben teşekkür ediyorum, sevgiler :)

      Sil
  5. Kadro şahaneymiş konudan bağımsız sırf kadro için bile izlenir bu film :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spotlight filminde Mark Ruffalo ve Stanley Tucci özellikle beğendiğim oyuncular arasında oldu Dilek. Sevgiler diliyorum:)

      Sil
  6. Gerçeklerden hazırlanmış filmler hep ilgimi çekiyor daha bir içine alıyor öfkeyi sevgiyi eleştiriyi sanki tam adrese gönderiyor duygusu veriyor.
    Sinema izlemeyi çok seviyorum ama sık gitme durumu olmuyor, bazen sezon da çoğunlukla da netten , biraz geriden de olsa izliyorum. Özellikle sizin gibi film önerileri olan blogcanlarımın önerilerini mutlaka not alıyorum. sevgiler canım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biyografiler, gerçek olaylardan esinlenerek çekilen filmler benim de ilgimi çekiyor Hatice Hanım. Sinemaya gitmek her zaman mümkün olmuyor tabi . Çoğumuz aynıyız bu konuda:) Teşekkür ediyorum. Sevgiler :)

      Sil
  7. Çok kaliteli bir filmdi umarım kalitesinin karşılığını gişede de alır. Böyle yapımların hak ettiği değeri görmemesi beni üzüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de az sinemada gösteriliyor, sayısı artsa ne kadar iyi olurdu. Konu olarak dünyanın her yerinde rastlanan bir sorun 'Çocuk Tacizi' konusu işlenmiş. İzlenmesi gereken yapımlardan bence.

      Sil
  8. gerçek bir olaya dayandığı için muazzam bir konusu yok . filmin başında olayı anladığımızda ne tür bir sonuç çıkacağını kestirebiliyoruz ama tüm bunlara rağmen güzel oyunculuk , akıcılık kendini filme kötü dedirtmiyor ve işlenen konunun hassasiyeti de daha da onaylıyor bu filmi .benim anlamadığım ruffalo böyle filmde oynamazdı ama oynamış . tuhaf . bir de vizyonda değil ama tyrannasour diye bir film vardır 2011 yapımı gayet ilgi çekici bir filmdir . onu da okurlarınıza tanıtmanız hoş olur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spotlight akıllı bir film olmuş. İzleyende gerçekten yaşanmış o konu hakkında bir fikir oluşturuyor. Düşünmeye sevk ediyor. Filmi izleyip hoş vakit geçireyim sonra unutayım tarzı ile yaklaşamayacağınız türden bir film. Ruffalo hayranı değilim ama Spotlight filminde oldukça ön plandaydı. Fark etmemek imkansızdı :) Merak edip filmografisine baktım. İzlediğim bir çok filmi varmış. Ama 'The Normal Heart' elimde olup henüz izlemediğim bir filmi Ruffalo'nun. Mark Ruffalo'ya odaklanıp izlerim artık :)
      Tyrannosaur 2011 filminin konusuna baktım bir de aldığı ödüllere, izleme listeme alıyorum. Teşekkür ederim.:)

      Sil
  9. Konu gayet ilgi çekici. Ben de seyredicem, benim seyredenlerden ne eksiğim var? : D

    Çok güzel anlatmışsın, eline diline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyret tabi :) inanç dünyasını kızdırırız diye korkup geri adım atan tiplerden ziyade,korkusuz editör nasıl oluyormuş örneği var filmde. Film kalp atışlarını hızlandıran tarzda değil... Gazetecilik konusu sana yabancı da değil zaten, seversin diye tahmin ediyorum. İyi seyirler diliyorum. :)

      Sil
  10. Yaşanmış filmleri seviyorum, ama bu konu çok üzücü 😔. Günümüz ensar vakfı olayını hatırlattı 😢. Kimbilir açığa çıkmayan ne çok olay var bu şekilde. Bu cumartesi izleyeceğim ilk film bu olacak. Yorumlaman çok güzel olmuş gerçekten çok beğendim emeğine sağlık. Sevgilerimle 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanmış olayların filme çekilmesi insanlardaki farkındalığı arttırıyor bence.
      Teşekkür ediyorum:)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön