3 Şubat 2015 Salı

Etli Dolma


6-8 kişilik
Dolmalık biber ve üzüm yaprağının içine, hazırlanan harcın konulup tencerede pişirilmesi ile hazırlanan etli dolma, Türk mutfağının lokomotif yemeklerinden biridir. Dolma etli hazırlanabileceği gibi sadece pirinçle de yapılabilir. Soğuk yenen zeytinyağlı seçenekleri de mevcuttur. Ev hanımlarının önemli miktarda zamanını çalan bu yemeğin imece usulü yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Malzemeler:
12 ad. kuru dolmalık biber
1/2 kg salamura asma yaprağı
İç harcı için:
250 gram kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur 
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1/2 çay bardağı sıvı yağı
1 yemek kaşığı 
2 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Bir tencereye kıymayı koyun, suyunu salıp çekene kadar pişirin. Pirinci ve bulguru yıkayıp suda kıymalar pişene kadar bekletin. Kaşığın arkası ile kıymaları ezin. Tereyağı ve ince doğranmış soğanı ilave ederek kavurun. Yarım kaşık salçayı ilave edin. Salçanın diğer yarısı en son kullanılacak, bir kenara ayırın. Pirinç, bulgur, karabiber, nane, fesleğen ve tuzu tencereye koyarak karıştırın. Bir iki dakika kavurduktan sonra üzerine bir çay bardağı sıcak suyu boca edip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte iç harcı suyu çekene kadar pişirin. Harcı ocaktan indirdikten sonra kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın.
Biberleri sıcak suya bastırarak bekletin. Yumuşayınca sudan çıkarıp süzdürün. Salamura üzüm yapraklarını sıcak suya bastırın. Böylece yapraklar hem tuzdan arınır hemde yumuşarlar. Yaprakların tuzdan arınması için 1-2 su yıkayıp süzdürün. Etli biber dolması ve etli yaprak sarma için iç harcı ve doldurulacak malzemeler artık hazır.

Etli Dolma İç Harcı
Önce biber dolmalarını bir çay kaşığı yardımıyla bastırmadan doldurun. Tencerenin dibini, bir kaç asama yaprağı sererek kapatın. Üzerine dik olarak biber dolmalarını dizin. 
Bir adet yaprağı avucunuzun içine serin. Kök kısmına bir miktar iç harcı koyarak sarın. Sardığınız yaprakları tencereye düzenli bir şekilde dizin.


Dolmalar tencerede, su eklenmeye ve üzerine tabak kapatılmaya hazır
Tencereye dolmaların üzerini basacak kadar sıcak su, yarım kaşık salça ve 1/2 çay bardağı sıvı yağı ekleyin. Porselen veya cam bir tabağı ters çevirerek dolmaların üzerine ağırlık yapması için yerleştirin. Tencereyi ocağa koyun. Kaynara çıkınca altını kısarak pişmeye bırakın. Pirinçler iyice açılıp, üzüm yaprakları yumuşayınca ocaktan indirin. Etli dolmayı limon dilimleri ile süsleyerek servise hazır hale getirin.

2 yorum:

  1. Muhteşem görünüyor çok severim olsa da yesek.... ellerinize sağlık.. çok da hoş bir sunum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an olsa bende yerdim :)))) Çok teşekkür ediyorum yorum için. Zaman zaman ilham geliyor süsleyip püslüyorum tabakları, bu da o zamanlardan biriydi. Sevgilerimle.

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön