11 Ocak 2015 Pazar

Kıymalı Kaçamak



Ülkemiz hayli büyük bir coğrafyaya sahip. Verimli topraklarımızda yetişmeyen ürün yok gibi. Kimi bölgelerde kuru tarım ürünleri kimi yerlerde ise suya ihtiyaç duyan gıdalar yetiştiriliyor. Benim memleketimde iklim yazları kurak geçiyor. Ekimi yapılan ürünlerin başında buğday geliyor. Hal böyle olunca buğdayın versiyonlarını tüketmeye alışmışız. Bu girişi yapmamın sebebini şimdi açıklayacağım. Tarifini yayınladığım yemeği ilk kez yaptım ve yedim (yedik). Mısır unu ile yapılan Trakya bölgesine has bir usulle pişirilen kıymalı kaçamak yemeğinden bahsediyorum. Acaba nasıl olur düşüncesiyle internette gördüğüm bir tarifin malzemelerini yarı yarıya azaltarak pişirdim yemeği. Güzel oldu, ailecek beğendik. Bir aile dostumuzun getirdiği hem kavrulmuş hem de kavrulmamış mısır unumuz hala mevcut. Bir sırası geldiğinde tekrar pişirilip yenilecek. Hep bulgur hep pirinç olmaz değil mi? Birazda mısıra yönelelim. Yalnız ikinci yapışımda soğanları ya rendeleyeceğim ya da çok daha küçük doğrayacağım. Hani yemek daha estetik bir görünüm kazansın diye.

2 kişilik olan kıymalı kaçamak tarifine, malzeme listesini vererek başlayalım.

Malzemeler:
1 bardak mısır unu
2 bardak su
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
Kıymalı harç için:
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 çay kaşığı pul biber
Yeteri kadar tuz

Kıymalı Kaçamak Yapılışı:

Kıymalı harcı ve mısırı  eş zamanlı pişirmek gerekiyor. Yemeğin sıcak olunca tadı çok daha güzel oluyor. Bunun için soğanı küçük doğrayın. Tavaya yarım kaşık tereyağı, kıyma ve doğranmış soğanı koyup altını yakın. Arada bir karıştırarak 10 dakika kavurun. İndirmeye yakın tuzunu ve karabiberini atın.

Kıymayı pişirmeye başladığınızda bir yandan tencereye 2 bardak su, tuz ve tereyağını koyun. Su kaynara çıkınca tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak mısır ununu ilave edin. Muhallebi kıvamına gelen mısırı katılaşana kadar 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Servis tabaklarına aktarın.
Hazırladığınız kıymalı harcı sıcak kaçamağın üzerine pay edin.
Kıyma pişirdiğiniz tavayı temizleyin, yarım kaşık tereyağını kızdırın. 1 çay kaşığı pul biberi yakarak servis tabağındaki kaçamağın üzerinde gezdirin. Kıymalı kaçamak yemeğini sıcak olarak servis edin.

Kıymalı kaçamak yemeği ile ilgili son yorumum;

Yemeğin hazırlanmasında  tavsiye edeceğiniz püf noktaları var ise yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. Kıymalı kaçamak tarifini deneyecek olanlara henüz yemeği yeni hazmetmişken kaleme (klavyeye) aldığım bu yazı aracılığı ile tavsiyelerimi sunuyorum. Yemeği nasıl hazmettiğinizi fark etmiyorsunuz bile, afiyet olsun. 





20 yorum:

  1. Una receta de lo más apetecible tanto por su color como por un sabor que casi puedo saborear por la foto, me encanta!!!
    Un saludo y feliz semana!!!!

    YanıtlaSil
  2. Trakya yöresine yorum İspanyadan süper...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek olayında küreselleşme faktörü devreye girmiş hocam. Kıymalı kaçamak yemeğinin kapılarını dünyaya açtık...

      Sil
  3. Bu kaçamak harika bir yemeğe benziyor...:)
    Denemek gerek...
    Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçamak, üzerindeki kıymalı çeşni ile harika oluyor, bir de bunun peynirle yapılanı var. Yorum için çok teşekkür ediyorum. Sevgilerimle...

      Sil
  4. Selam... Benim gibi tansiyon ve şeker hastaları için yemeğin adı ve kendisi tam bir kaçamak... Ama sizde bilirsiniz ki Türk milleti olarak canımızdan çok boğazımıza düşkünüzdür. Ve ben bu geleneği bozmayıp bir kaçamak yapacağım... Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kereden bir şey olmaz:) Kıymalı kaçamağı yaparsanız afiyet olsun diyeyim şimdiden...

      Sil
  5. Mmmmmm çok nefis birşeye benziyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. İsmini ilk defa duyduğum kıymalı kaçamak yemeği nefis görünüyor:)) Zülal han. Ben biraz görüntüsünü kıyma üzerinde olmasa kuymağa benzettim mısır unu olması hasebi ile. Ben de yapmak isterim.Değişik yemekler soframızı zenginleştiriyor. Ellerinize sağlık:)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Benziyor evet, ama bu tarif kuymaktan çok daha hafif oluyor. Bir nevi kuymağın kaçamak hali:) Biz severek yemiştik, sizinde beğeneceğinizi düşünüyorum:) Selamlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. İsmi garipmiş ama tadının güzel olduğuna dair güçlü bir tahminim var...Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir deneyip tadına bakmak lazım:)

      Sil
  9. Mısırı ilk gördüğümde patates püresi zannettim:)Enfes görünüyor elinize sağlık.İspanyadan yorum süper:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Jose Manuel sevdiğimiz bir blogger arkadaşımızdır.:)

      Sil
  10. Ali Nazik ve Hünkar Beğendi'yi hep karıştırıyorum onun gibi sanırım sunumu (illa bir şeye benzeteceğiz benimsemek için :D). Ben de yeni görüyorum ama oldukça lezzetli gözüküyor, deneyebilirim. Soğan kısmına da katılıyorum bu şekilde ben de yiyemem :)
    Eline sağlık ve bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birde yazımda bahsetmemişim galiba, kaçamak yemeğinin Türkiye çapında çok değişik pişirilen türleri mevcut Dağınıkcım. Peynirlisini hatırlıyorum ama onu denememiştim. Asıl ben teşekkür ederim:)

      Sil
  11. çok ilginç bir tarif ben de patates sandım önce:)9

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık zülal çok nefiss görünüyor. Çok haklısın bencede soğanlar daha küçük doğranırsa daha görsel olacaktır diye düşünüyorum. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön