30 Aralık 2014 Salı

Portakallı Turta

PORTAKALLI TURTA


Kışın ortasında olduğumuz şu günlerde tabir yerindeyse dağ taş portakal dolu. Peki bu bollukta mis kokulu portakallarla hazırlanmış bir turta yapmaya ne dersiniz? Bugün paylaşacağım turta tarifi, üzerindeki meyvesi hariç diğer turtalarla aynı şekilde yapılıyor. Kullanılan kalıba gelince; bendeki kalıp 20 cm çapındaydı. Kenarları oldukça yüksekti. Turtanın kenarlarını içe doğru kıvırmam gerekti. Siz 24 cm çapında tart kalıbı kullanırsanız turtanız eminim ki daha bir güzel duracaktır. Şahsen ben daha önce internette gördüğüm güzel ve albenili bir portakallı turta fotoğrafına kendimi kaptırıp bu turtayı hazırladım. Yaptıktan sonra ailece afiyetle yedik. Yapmayı düşünürseniz sizlere de afiyet olsun. 



Gerekli Malzemeler:
Tart Hamuru için:
1,5 su bardağı un
125 gram tereyağı
1 adet yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
Kreması için:
2 yumurtanın sarısı
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çorba kaşığı un
1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
2 bardak süt
1 pk vanilya 
2 çorba kaşığı tereyağı
Üzerine:
2 adet portakal
Jöle için: 
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta


Portakallı turta yapılışı:

Tart hamurunu yapmak için; un, iyice yumuşamış tereyağı, yumurta ve pudra şekerini birlikte yoğurun. Hazırladığınız hamuru 15 dakikalığına buzdolabına kaldırın. Hamuru çıkarıp tart kalıbına yayın. Kenar yüksekliği 1,5 santim civarında olsun. Kalıbı 15 dakikalığına buzdolabına kaldırın. Tart hamurunun tabanına çatalla delikler açın. Bakınız 1. fotoğraf.

Daire şeklinde kestiğiniz yağlı kağıdı tartın tabanına yerleştirin. Kağıdın üzerine 8-10 tane nohut fasulye yerleştirin. Bakınız 2. fotoğraf.

Fırını 180 dereceye ayarlayıp turtayı 15 dakika pişirin. Fırını açıp yağlı kağıdı kaldırıp çıkarın ve tartın iç tabanı kızarınca turtayı çıkarın. Bakınız 3. fotoğraf.

Kremayı hazırlamak için; Toz şeker, yumurta sarıları, nişasta, un ve sütü karıştırıp orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Ocaktan indirin. Pişen kremaya tereyağı ekleyip 5 dakika boyunca mikserle çırpın. Ilıyan kremaya vanilya ilave edin ve 5 dakika daha çırpın. Soğumaya bırakın. Tart hamurunun üzerine kremayı yayın. Bakınız 4. fotoğraf



Portakalları ince dilimler halinde kesin. Kremanın üzerine istediğiniz formda dizin.
Jöleyi hazırlamak için; bir cezvede su, toz şeker ve nişastayı karıştırın. Karıştırarak bir kaç dakika pişirin. İlk sıcaklığı gidince bir fırça yardımıyla portakalların üzerine sürün. Portakallı turta artık hazır, buzdolabında 1 saat dinlendirdikten sonra sunum yapabilirsiniz.


1 yorum:

  1. Portakallı turta nefis görünüyor.Ellerinize sağlık Zülal hanım 😊

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön