15 Ocak 2018 Pazartesi

The Gold Rush (1925)

Altına Hücum (1925) - İMDB Top 250 Filmi

Küçük Serseri Şarlo, Alaska’da altın arayanlar kervanına katılır. Tek başına olduğu bu yolculukta kendisi gibi altın arayan Büyük Jim’le karşılaşır. Bir çeşit kader birliği yapan, hatta ayakkabı haşlayıp birlikte yemek zorunda kalan ikilinin yolları bir süre sonra ayrılır.
Altın arayanların bölgeye akın etmesiyle orada bir kasaba kurulur. Şarlo yolunun düştüğü bu kasabada kendisiyle dalga geçen Georgia’ya âşık olacak, aynı zamanda kalbi kırılacaktır…

Macera, romantizm, tekrar macera ve tekrar romantizm sıralamasını takip eden The Gold Rush (1925) filminde komedi unsuru ise neredeyse her bölümde hâkimiyetini hissettiriyor. Neredeyse diyorum çünkü Şarlo’nun üzgün olduğu bir bölüm var ki o sahnelerde “Üzülme Şarlo değmez” deyip, onu omuzlarından tutup sarsarak, kendine gelmesini istiyorsunuz.
Bir şehir nasıl ve neden kurulur sorusunun cevabı da Altına Hücum filminde karşımıza çıkıyor. Zengin olma hayaliyle el değmemiş vahşi doğaya akın edenler, amaçlarına ulaşmak için uzun zaman harcamak gerektiğini anlayıp barınacakları evler inşa ediyorlar. Bu da bir kasabanın doğmasına neden oluyor. Filmde kasabanın kuruluşuna dair sadece bir iki cümle var. Ancak bu ve başka benzeri tarihsel tespitleri içinde barındıran film, taşıdığı özellikler nedeniyle ABD Kongre Kütüphanesi’nce önemli filmler arasında sayılmış. Bu ise filmin ABD Ulusal Film Arşivi’nde saklanması kararının alınmasına yol açmış.
Charles Chaplin, sessiz ve siyah beyaz olarak 1925 yılında çektiği The Gold Rush filmini sesli film dönemine geçildikten çok sonra elden geçirmiş. Chaplin, 1942 yılında, bestelediği müziği ve kendi kaydettiği konuşmaları filme monte etmiş. Ve aynı yıl filmini tekrar yayınlamış.
İtiraf etmeliyim, Altına Hücum, sessiz bir filme göre beklediğimden çok daha fazla sese sahipti. Filmin girişindeki tanıtım yazısında MCMXXV ve MCMXLII olmak üzere iki copyright tarihi vardı. Benim izlediğim ise filmin 1942 yılında düzenlenen versiyonuydu.
Altına Hücum (1925)
The Gold Rush (1925) Uçurum kenarındaki kulübe
Çocukluğumda TRT kanalında filmin parçalara bölünmüş halde yayınlandığını hatırlıyorum. O yıllardan en net aklımda kalan sahne ise uçurumun kenarında yarısı boşlukta sallanan bir kulübe resmiydi. İlginçtir filmi tekrar izlediğimde bana en çok keyif aldıran, yine uçurumun kenarındaki evde yaşanan, bol aksiyonlu komik sahnelerdi.
Altına Hücum (1925) filmi, içinde sadece Macera, aşk ve komedi barındırmıyor. Filmde ayrıca gözünü hırs bürümüş bir katil, kıskanç bir adam, neşeli kadınlar ve iyi kalpli insanlar yer alıyor. Saydığım karakterler; insanı ilgilendiren, hayatın içinden birçok duyguyla birlikte sessizce bu tarihi filme dâhil oluyorlar.
*
İmdb Top 250 sıralaması: #135
İmdb Puanı: 8,2
Yönetmen / Ülkesi: Charles Chaplin / ABD
Türü: Macera, Komedi, Dram
Başrol Oyuncuları: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray

8 yorum:

  1. Bak sahneyi görünce ben de hatırladım. Trt de izlemişimdir ben de muhtemelen. O dönemlerde başka da kanal yoktu zaten, o yüzden bu kadar emin söylüyroum :)

    Arada böyle esk filmler izlemek lazım, hatta ben bu sömestire bir film bulayım da Oytuna izletiyim. Hiç izlemedi böyle bir film.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özal dönemi öncesi aynı zamanda benim çocukluğumu yaşadığım dönem oluyor. 83'te başa geldi. Telekominikasyon devrimi, tüketimin körüklenmesi gibi gelişmelerden sonra renkli tv'ler ve özel kanallarla tanıştık. Bunları niye yazdım? 'O dönemler' söyleminin peşinden 80'li yıllara kaydı aklım. Hayatımız TRT dönemi ve sonrası diye net bir şekilde bölünmüş durumda galiba.
      Maraton olmasaydı izlemek istememe rağmen büyük ihtimalle eski filmleri seyretmeyi ertelerdim. Plan çerçevesinde olunca rahatlıkla izlenebiliyor. Yarı yıl tatili bu hedef için güzel bir zaman dilimi. Genel kültür anlamında da Oytun için güzel bir seçim olacaktır. :)
      Çok teşekkür ediyorum, sevgiler diliyorum :)

      Sil
  2. Valla çok izlemek isterim ne yazık ki, hala tamir ettiremedim pc'mi, bu gidişle ta yaza, haziran'a kalacak ne yapayım, eline sağlık Zülal'ciğim. Sevgiler, iyi haftalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer bir problem yaşadığım laptop vardı. Tamir sonrası başka başka problemler çıkardı. Sonunda çok yaşamadı. Aslında başka bir makine için yatırım yapabilseniz sorunu kökünden çözersiniz.
      Çok teşekkür ediyorum Müjde Abla, bende iyi haftalar diliyorum. :)

      Sil
  3. Ne güzel yazmışsın, hemen açıp izleme isteği veriyor insana...
    Charlie Chaplin sinema tarihinin dahi isimlerinden biri. Eminim daha uzun yıllar aynı zevkle izlenecek filmleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)
      Şarlo'nun hala izlemediğim filmleri var. Ben de eminim ki o filmlerde benzer tadı verecektir. :)

      Sil
  4. Şarlo'nun filmlerini geçen sene izlemeye başladım. Şimdiye kadar dört filmini izledim. Hepsi de birbirinden güzeldi. Adam bir dahi. Yüzyılda bir gelebilecek bir yetenek.

    Filmde o hüzünlendiği sahneyi hatırlıyorum. Bir komedyenin yüzünde hüznü bu kadar yoğun gördüğümde etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarlo'nun filmlerinin tamamını henüz izleyemedim. Çok açığım var. Mesela son çektiği Marlon Brando'nun da olduğu filmi izlemek istiyorum. Modern Zamanlar, Son Diktatör, Sahne Işıkları diğer izlemek istediklerim arasında. Sesli film döneminde neler yapmış özellikle merakımı çekiyor.
      Meramını yüz ifadesiyle anlatabilmek büyük bir başarı bir oyuncu için. Sessiz film yıllarında bu özellik daha da önem arz ediyordu.
      Teşekkür ediyorum. :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön