16 Mart 2016 Çarşamba

Mükemmel Bir Gün (2015)

MÜKEMMEL BİR GÜN - A PERFECT DAY 2015

Fernando León de Aranoa'nın yönetmenliğini üstlendiği İspanya yapımı olan Dram türündeki film, 18 Mart 2016 günü sinemaseverlerle buluşacak. Mükemmel Bir Gün - A Perfect Day 2015 filminin senaryosunu, Paula Farias’ın 'Dejarse Llover' isimli romanından uyarlayanlar ise Fernando León de Aranoa ve Diego Farías. 106 dakika süren filmde İngilizce, Sırpça, Boşnakça, İspanyolca ve Fransızca konuşuluyor. Filmin çekim yeri; Granada, Andalucia, İspanya. Orjinal müzikler ise Armau Bataller'a ait.


Filmin Oyuncuları ve Üstlendikleri Roller:

Benicio Del Toro (Mambrú), Tim Robbins (B), Mélanie Thierry (Sophie), Olga Kurylenko (Katya), Fedja Stukan (Damir), Eldar Residovic (Nikola), Nenad Vukelic (Nikola's grandfather), Sergi López (Goyo),  Frank Feys (UN Official)

Mükemmel Bir Gün - A Perfect Day (2015) Filminin Konusu:

Savaşın hâkim olduğu Kosova'da BM ile birlikte çalışan bir grup sivil toplum örgütü çalışanı, su kuyusunda bulunan bir cesedi çıkarmak için görevlendirilir. Porto Rico'lu Mambrú, su kuyusuna ilk ulaşandır. Şişmiş cesedi tam yüzeye çıkarmak üzereyken halat kopar. Yardıma gelen 2. araçtakiler ise yolda bulunan ölü bir inek yüzünden heyecanlı dakikalar yaşar. 



Fransız Sophie, çömez bir örgüt elemanı, B ise konuşkan bir ekip üyesidir. Damir, yerel halkla iletişimi sağlamakla görevli bir tercüman, sonradan aralarına katılan Nikola ise sürprizlerle dolu bir çocuktur.
Çevredeki 3 kuyunun 2'si mayın, sonuncusu ise ceset yüzünden kullanılamaz hale gelmiştir. Su ve sanitasyon konusunda sınır ötesi yardım amacıyla orada olan ekip çözüm için bir an önce yeni bir halat bulmak zorundadır.


Tim Robbins

Mükemmel Bir Gün - A Perfect Day (2015) - Kısa Bir Yorum:

Bilindiği gibi Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Avrupa'nın o coğrafyası yeniden şekillendi.  Yönetmen Leon, Balkanlardaki savaşı çatışma kısmına girmeden, biraz BM hakkında ve çoğunlukla yardım ekibinin işleyişinin 1 gününü anlatmış. 
Anlatılan dönem ise Boutros Boutros Ghali'nin BM Genel Sekreteri olduğu 90'lı yıllara rastlıyor. Filmde bir diyalogda yer alan, o yıllarda adını çok duyduğumuz Gali'nin 1 ay önce 93 yaşında hayata veda ettiğini de buradan paylaşmak istiyorum.


Rauf Denktaş, Butros Gali ve George Vasiliu
Filmin kadrosunun oluşma aşamasında ulus çeşitliliği dikkat çekiyor. Yönetmen Fernando Leon İsyanyol, oyuncular ise Porto Riko, Ukrayna, ABD, Fransa, Sırp, Boşnak kimlikleriyle filme dâhil oluyorlar. Oradaki savaşın milliyet ve din farklılıkları nedeniyle körüklendiğini düşünürsek (saf millet oluşturma takıntısı) yardıma gelenlerin kimliklerindeki çeşitlilik kanımca bir ironidir.


A Perfect Day (2015)
5 oyuncu da farklı ülkelerden filme dahil olmuş

Film kadrosu isimlere göz atıldığında izleme isteği uyandırıyor. Başrolde oynayan Benice Del Toro 2001 yapımı ‘Traffic’ filmiyle Oscar Ödülü kazanmış, ‘21 Gram’ filminde başarılı bir oyunculuk sergilemişti.
***
 *Filmi izlemek isteyenlerin bu satırdan sonrasını okumamalarını tavsiye ediyorum.*
Mükemmel Bir Gün 2015  filmi, olayların tuhaf bir şekilde ilerleyişi ile izleyiciye farklı duygular yaşatıyor. Yoldaki ölü bir ineğin üzerinden araba ile geçerken Sophie'nin çığlıklarını duyuyorsunuz. Sophie'ye çığlık attıran ölü bir hayvana ikinci kez eziyet çektirme konusunda hassas olması değil! İneğin içinde mayın olması ihtimali var ve o geçiş sırasında havaya uçabilirsiniz. Soluk aldığınız her an, attığınız her adım o coğrafyada aklınıza mayın ihtimalini getirmelidir...



Bir de halat arama mevzusu var ki evlere şenlik. Oralarda fellik fellik halat arıyorlar ama bulamıyorlar. Halat sorununu son anda ezmemeyi başardıkları ve yanlarına aldıkları Nikola adlı çocuk çözüyor. Filmin duygusal yüzü olan Sophie'yi ağlatan çözüm sürecinin mutlaka izlenmesinden yanayım.


Birleşmiş Milletler barış gücüyle ilgili birçok film yapılmış ve yararlı olup olamadıkları zaman zaman sorgulanmıştır. A Perfect Day (2015)  filminde bahsettiğim bu noktaya parmak basılmış. Ayrıca yardım kuruluşlarının halka ne kadar yardım edebildikleri de sorgulanmış, hatta filmde bu sorgulama açıkça Katya rolündeki Olga Kurylenko tarafından yapılmıştır.



Son Söz: 
Trajikomik, temposu düşmeyen, oyuncuları filmin içinde hemen benimsediğiniz, mayınlı, halatlı, inekli ve seviyeli bir yapım olmuş A Perfect Day (2015). İmdb Puanı: 6.9  İmdb Linki: tt3577624





7 yorum:

  1. O Birleşmiş Milletler'in getirdiği barışı en net haliyle Bosna'daki hükümet krizinde görebilirsiniz... 3 ayrı cumhurbaşkanı görevi devir alıyor dönüşümlü olarak.. Amaç azınlıkların temsil hakkı... Yalnız kadrosuydu konusuydu benim derhal izlemem lazım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçiğim yorumuna cevap yazmam için donanmam gerekti:) Bosna-Hersek yönetim olarak karışık geldi bana. Boşnak, Hırvat ve Sırplar var. 8 aylık bir rotasyona giriyor her halkın başındakiler. Bahsedilen halkların ayrıca kendi parlamentoları var... Konu uzun buraya yazmayayım. Filmde o dönemde hükümet yok anladığım kadarıyla, belki de yeni kurulmuş. Muallakta o konu. Dün tv de bir sinema programında bu filmden bahsediyorlardı. Cannes'da filmi izleyenler ayakta alkışlamışlar. Çok hoşuma gitti .

      Sil
  2. Oğlumu uyuttuktan sonra film izliyoruz genelde. Listeye eklendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmler uykudan çalıyor hep, bizde de aynı :)

      Sil
  3. İzlemeliyim bu filmi.Bosna her zaman ilgilimi cekmiştir.
    Teşekkürler, yine çok güzel bir liste hazırlamışsın;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda en keyif alarak izlediğim filmdi. Güzel duygular bıraktı bende. Ben teşekkür ederim Billur hocam :)

      Sil
  4. Filmin ismi, afişi güzel geldi bana. Konusunu ilk okuduğum da ne yalan söyleyeyim vasat bir film gibi gelmişti ama hani o yıldızlı uyarın var ya Zülal izleyecekseniz okumayın dediğin. Bi tereddütte kaldım ama insanoğlu işte merak 😂😂. Ama iyiki de okumuşum çünkü okuyunca mutlaka izlemeliyim dedim teşekkürler 😊. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön