21 Eylül 2022 Çarşamba

Aşk, Mark ve Ölüm (2022)

Love, Deutschmarks and Death

2022 Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde gösterilen ve Seyirci Ödülü'nü kazanan "Aşk, Mark ve Ölüm" belgeselinin yönetmenliğini Cem Kaya üstlendi. Müzik konulu belgesel yapan yönetmenin bu üçüncü filmi, Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin yaklaşık son 60 yıldaki hikâyelerini, müzikle kurdukları ilişkileri üzerinden eğlenceli bir dille aktarıyor.

Aşk, Mark ve Ölüm (2022) Poster

Dikkat çekici bir isme sahip olan filme bu konuda bir şiir ve bu şiirden bestelenen şarkı esin kaynağı olmuş. Almanya yapımı olan ve 96 dakika süren Aşk, Mark ve Ölüm (2022) 23 Eylül 2022 günü Başka Sinema dağıtımıyla vizyona girecek.

Aşk, Mark ve Ölüm (2022) 3

"Almanya-Türkiye İşgücü Anlaşması 2021’de 60. yılını geride bıraktı. Türkiye’den Almanya’ya bu anlaşma çerçevesinde gidip yerleşenlerin ve gidenleri buyur edenlerin hayatının nasıl değiştiği üzerine uzun uzun tartışmak mümkün. Bu değişimin en kuvvetli damarı kuşkusuz ki müzik.

Aşk, Mark ve Ölüm (2022) 1

Yönetmen Cem Kaya bu belgeselde uzun yıllar süren titiz bir arşiv çalışması sayesinde daha önce gün yüzüne çıkmamış kayıtları da ortaya sererek Türkiye’den göçenlerin ilmek ilmek ördüğü müzik kültürüne bakıyor.

Love, Deutschmarks and Death
Aşk, Mark ve Ölüm (2022) 2

 Almanya’daki göçmen edebiyatçılardan Aras Ören’in şiiri “Aşk Mark ve Ölüm”, Berlinli post-punk grubu Ideal tarafından bestelenmişti. Adını bu şiirden ve şarkıdan alan Love, Deutschmarks and Death, hem iki ülkede de efsaneleşen Yüksel Özkasap, Derdiyoklar, Cem Karaca, Erci E. gibi sanatçıları hem de İsmet Topçu, Hatay Engin, Cavidan Ünal gibi sadece Almanya’da bilinen Türkiyeli müzisyenleri ağırlıyor."


Yönetmen Cem Kaya'nın Çektiği Müzik Belgeselleri:
  • 2022 Aşk, Mark ve Ölüm
  • 2014 Remake, Remix, Rip-Off: About Copy Culture & Turkish Pop Cinema
  • 2010 Arabesk
Vizyon Tarihi: 9 Eylül 2022

Diğer Adı; Yönetmen: Cem Kaya / Senaryo: Cem Kaya, Mehmet Akif Büyükatalay, Ufuk Cam / Görüntü Yönetmeni: Cem Kaya, Mahmoud Belakhel, Julius Dommer, Christian Kochmann / Müzik: / Dağıtımcı: Başka Sinema / İthalat: MUBİ / Yapım: filmfaust, Film Five / Almanya / 2022 / Süre: 63 dakika / Belgesel / 6+

Belgeselin Konukları:

İsmet Topçu, Ömer Boral, Yüksel Ergin, İhsan Ergin, Metin Türköz, Ercan Demirel, Cavidan Ünal, Adnan Türköz, Yüksel Özkasap, Cevdet Yıldırım, Ata Canani, Cem Karaca

12 yorum:

  1. oooo bunu izleyim varsa :) nette bulursan sölesene bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim taraflarda yok, orada yoksa hiç yoktur. Şimdilik ;))

      Sil
  2. Aaa ne ilginç bir yapım.. internette bulursam yazarım buraya.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fragmandan bile arşiv birikiminin kıymeti anlaşılıyor. Bulunur inşallah diyelim :)

      Sil
  3. Çok ilginç, kızkardeşim görse bayılır. O geldiğinde hala sinemada olursa gideriz ekimde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin uzun süre vizyonda kalacağını sanmıyorum ama bir şansınızı deneyin derim, bu arada gözün aydın demek istiyorum. :)

      Sil
  4. Evet yakaladım, Başka Sinema ile birbirimizi kan çekiyor, kesin. Fakat bizde önümüzdeki hafta için şu an gözükmüyor. Bekleriz sorun yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin Ayvalık Festivali, devamında Diyarbakır'da gösterimi söz konusuydu. Şimdi Türkiye'deki lokasyon sayısına baktım. 35 olarak belirlenmiş. Umarım sizin orayı da programlarına eklerler. Bizim dönemin tarihi bir yolculuğu gibi film. Gurbetçi olanlara ayrıca hitap ediyordur.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  5. Çok merak ediyorum bu belgeseli ve önümüzdeki hafta gitmek istiyorum ancak bilet sitelerinde Türkçe dublaj ve Türkçe altyazı seçenekleriyle ayrı ayrı vizyona girdiğini fark ettim. Türkçe altyazı seçeneğindeki salonlar bana daha rahat ama şimdi Türk konukların üstüne Almanca dublaj izlemek de istemem, sadece anlatıcı kısımlarında mı dil değişiyor tam anlayamadım. Hemen sana danışmak istedim, hangisi daha uygun olur ki? :)

    YanıtlaSil
  6. Benim PC bozuk telefonda da bir dokunuş bütün yorumun gitmesine neden oluyor. Çok kısa tekrar yazacağım. Türkçe dublaj da sadece anlatıcı ve Almanca konuşanlara çeviri yapmışlardır diye tahmin ediyorum. Ben İngilizce altyazili bir Fragman paylaşmışım. Bax office in yt de paylaştığı Türkçe altyazili Fragman sinemada izlenecek olandır. Ben olsaydım Türkçe altyaziyi tercih ederdim 🙂 yukarıda bax yazmışım o box olacak. Düzeltmek için dokunursan yorum yine gider. 😆 Aşk Mark ve ölüm 3. Haftaya mı giriyor, bu güzel bir haber👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamdır, çok teşekkür ederim. :)) Ben de öyle düşünmüştüm ama yine de bir danışayım dedim sonra hüsrana uğramamak için. Bence birkaç hafta daha vizyonda kalabilir, Kadıköy Sineması'nda önümüzdeki günler için bilet bakınca tüm seanslarda şimdiden salonun dolu dolu olduğunu gördüm :)

      Sil
    2. Twitter hesabımda bir yorum paylaştım. Aklıma sen geldiğin için paylaştım aslında. Sinemaya gitmiş izlemiş ve övgüyle bahsetmiş filmden. :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön