30 Mart 2022 Çarşamba

Ya Ben Ölürsem (2021)

MAVİ GÜNÜ

Akranlarından farklı olan küçük bir çocuğun ailesi, Otizm kelimesiyle tanıştığında hayatları farklı bir yola girer. Yılmaz Suvacı'nın senaryosunu yazdığı Faik Ahmet Akıncı'nın yönettiği Dram türündeki Ya Ben Ölürsem (2021), Polis ailesinin çocuklarına otizm teşhisi konulması sonrası yaşadıklarını anlatıyor. Özen Film dağıtımıyla sinemalara gelecek olan yapımda Cenan Çamyurdu, Güliz Gündüz, Barış Koçak, Gizem Çıracı, Hakan Tepe ve Müfit Can Saçıntı ile Reha Özcan rol alıyor.

Ya Ben Ölürsem (2021) Poster

Afişinde "Çaresiz bir ailenin gerçek hayat hikâyesi" açıklaması yer alan ve 1 Nisan 2022 günü sinemalara gelecek olan yapım Mavi Günü'nün bir gün öncesinde vizyona girmiş olacak. Ya Ben Ölürsem filmi 2 Nisan Otizm Dünya Farkındalık Günü ve sonrasındaki günlerde de gösterimlerine devam edecek. 

Tohum Otizm Vakfı’nın öncülüğünde otizme mavi ışık yak kampanyası düzenlenmiş, Otizm spektrum bozukluğu yaşayanlar üzerindeki soğuk renkler olan mavi ve yeşilin sakinleştirici etkisine dikkat çekilmişti.  

Halk arasında yerleşmesini umduğum söylem olan Mavi Günü 'ne dolaylı atfı nedeniyle Jeungin / Innocent Witness (2019) filminin konusundan bahsetmek istiyorum. "Bir gece, 15 yaşındaki otistik öğrenci odasının penceresinden bir cinayete tanık olur. Cinayeti işlediği iddia edilen bakıcı kadının avukatı öğrenciyi tanık olarak dinletmek ve onun özel durumundan dolayı güvenilmez olduğunu kanıtlamak ister... Öğrencinin güvenini kazanmak ve ifadesini kaydetmek için okul çıkışlarında ona eşlik eder. Bir gün oturup yemek yerler, masada renkli jelibonlar vardır. Avukat mavi renkli bir jelibona uzanıp yemek ister. Öğrenci ona engel olur ve ona sarı renkli bir şeker verir. Otistik tanığımız MAVİ renkli jelibonları GÜVENLİ bulduğu için sevmektedir…"

Ya Ben Ölürsem (2021) Konusu:

Polis memuru olan Yılmaz’ın eşi Hülya dokuz aylık hamiledir. Çocuğun doğumu gerçekleşir. Çift aileleri büyüdüğü için mutludur. Ancak çocuk büyürken aile yavaş yavaş evlatlarının diğer çocuklardan farklı olan davranışlarını fark etmeye başlar. Çocuk akranlarıyla iletişim kurmakta zorluk yaşamaktadır. Sadece zekâ küpüyle oynamaktadır, üç yaşına kadar ise konuşmamıştır. Aile, vakit geçirmek için gittikleri parkta bir nöroloji hekimiyle karşılaşır ve “Otizm” kelimesiyle tanışır.

Vizyon Tarihi: 1 Nisan 2022

Yönetmen: Faik Ahmet Akıncı / Senaryo: Yılmaz Suvacı / Görüntü Yönetmeni: İstepan Hakverdi / Müzik: Ahmet Tunç / Dağıtımcı: Özen Film / Yapım: Akıncı Yapım, 23 Yapım / Türkiye / 2021 / Süre: 1 saat 40 dakika / tt15276374 / 13+

Oyuncu Kadrosu:
Cenan Çamyurdu, Güliz Gündüz, Barış Koçak, Gizem Çıracı, Hakan Tepe, Müfit Can Saçıntı, Reha Özcan, Çiğdem Aysu, Gürcan Koç

10 yorum:

  1. Mavi Günü'nün anlamını hiç bilmiyordum.
    Filmin konusunu çok ilgi çekici, otizmi anlayabilmek için otizmli çocuklara sahip insanların durumlarına empati duyabilmek için, neler yaşadıklarını görebilmek için izlemek gerek diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empati kurabilmek için şayet tanış biri yoksa filmler bu konuda yardımcı oluyor. Çağımızın sorunlarından biri günümüzde o kadar çok otizm tanısı konuyor ki sağlıklı büyüyen çocuklar şanslı sayılıyor.
      Çok teşekkürler canım :)

      Sil
  2. Çok zorlu bir süreçtir bu. İnnocent witness i de aktardığın için teşekkür ederim. 1 sene otistik çocukların devam ettiği devlet okulunda yardımcı öğretmenlik yaptım. Ne kadar zor bir yolculuk olduğunu biliyorum. 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oldukça zorlu bir yolculuk, içinde olduğum için biliyorum. CP ye eşlik eden atipik otistik tanımız var. Zaman zaman fragmandaki durumlara sürüklenebiliyor insan. Bu durumu yaşayan herkesin Allah yardımcısı olsun.
      Çok teşekkürler canım. :)

      Sil
    2. @deeptone çok teşekkürler canım 🌹

      Sil
  3. İnnocent Witness çok güzeldi. Farkındalık için bu film de iyi olur. Çekimleri biraz garip geldi ama sanki film değil de hayattan belli kesitler gösteren programlar gibi.

    YanıtlaSil
  4. Bence bu film izlenir,otizm farkındalık gününde çıkması da iyi olmuş..Innocent Witness kore filmimiş izlemedim ama izlemek isterim..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore filmini izlediğimde ben bir şeylerin farkına vardım. Film öğretici aynı zamanda. Çünkü filmde bir avukat var ve otistikler hakkında hiç bir şey bilmiyor. Onun kendini bu konuda yetiştirmesi sırasında izleyici de bir şeyler öğreniyor.
      Ya Ben Ölürsem filminin de bu konuda bir fark yaratacağına inanıyorum.
      Teşekkür ediyorum :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön