13 Temmuz 2021 Salı

Özgür Ruh

ÖZGÜR RUH (2002) Vizyon Dışı Film

İkincisi çıkınca ilkinden haberdar olduğum Animasyon filmi Özgür Ruh (Spirit: Stallion of the Cimarron) sağlam ve sürükleyici konusu nedeniyle sevdiğim bir yapım oldu. DreamWorks Animasyon Stüdyoları'nın Milenyumun başlangıç zamanlarının teknolojisi ile kotardığı 2D film, özgür ruhlu Mustangları anlatıyor.
Özgür Ruh
Özgür Ruh | Spirit: Stallion of the Cimarron (202) Afis

Spirit isimli Mustang'ın bakış açısıyla takip ettiğimiz olayları, monolog şeklinde, Matt Damon'un sesinden öğreniyoruz. Filmdeki hayvanlar kendi aralarında konuşmadan anlaşıyorlar, konuşmaları kelimelere dökülmüyor.
Filmin geçtiği zaman dilimine gelirsek, Amerikalıların tren yolu ağlarını kurduğu, insanların el değmemiş doğaya artık kolayca ulaşabilme imkanının yaratıldığı zamanlar. Ki bu dönemlerde Amerikan askerleri doğal yaşama müdahele etmeye (Vahşi atları yakalayıp ordunun malı yapmak gibi) başlamışken bundan Kızılderililer de (Köylerinin yakılıp yıkılmasıyla) nasibini alıyor...

Özgür Ruh
Özgür Ruh | Spirit: Stallion of the Cimarron

Animasyonların sevdiğim taraflarından biri de çizgi kahramanlara canlı çekilen filmlerin aksine her şeyi yaptırma gücüne sahip olmasıdır. Özgür Ruh'un yaratıcıları sahip oldukları bu güçle, tutsak durumdaki Mustang sürüsünün lideri olan Spirit'e bir atın yapmasının mümkün olmadığı kahramanlıkları yaptırtıyorlar. Araç değil amaç önemli diye düşünerek böyle anları sineye çekiyoruz.
2002 yılında Türkiye sinemalarında gösterilen yapımın yönetmenliğini Kelly Asbury ve Lorna Cook üstleniyor. Filmin müziklerini ise işinde önemli bir isim olan Hans Zimmer yapmış. Oscar adaylığı bulunan filmin kazandığı çeşitli ödülleri bulunuyor.
 

Özgür Ruh - Spirit: Stallion of the Cimarron (2002) Konusu:

Vahşi bir at yakalanır ve askeri garnizonda zorlu bir evcilleştirme süreci yaşar. Orada tutsak bir kızılderili gencin yardımıyla kurtulan Spirit isimli at bu kez Kızılderililerin konuğu olur. Köyde bir kısrakla tanışan Spirit'in aklında hep lideri olduğu sürüsüne geri dönmek vardır.

Vizyon Tarihi: 23 Ağustos 2002
Diğer Adı: Spirit: Stallion of the Cimarron / Yönetmen: Kelly Asbury, Lorna Cook / Senaryo: John Fusco, Michael Lucker / Müzik: Hans Zimmer / Stüdyo: DreamWorks / ABD / 2002 / Süre: 83 Dakika / Animasyon / tt0166813

Orjinal Seslendirme Kadrosu:
Matt Damon, James Cromwell, Daniel Studi, Chopper Bernet, Jeff LeBeau

2 yorum:

  1. tabisi severim :) ya tolga çevik, sen benim her şeyimsin, izlemediysen izle, minnoş film, tolga çevik in kızı ne güzel oynamış yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi biliyorum deep sitede yazmistim. WiFi elimin altında olsa bekletmem izlerim de... Torrn. Olarak bakacağım inşallah ulaşabilirim 😉

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön