3 Ocak 2021 Pazar

Mank

MANK

Jack Fincher'ın senaryosunu yazdığı ve oğlu David Fincher'ın çektiği Mank adlı yapım, Netflix'te 4 Aralık 2020 tarihinden itibaren seyirci ile buluştu. 1930'lu yılların Hollywood'unu anlatan Biyografi türündeki filmin merkezinde Herman Mankiewicz bulunuyor. Hiciv ustası, aynı zamanda alkolik olan senaryo yazarı Herman Mankiewicz, Orson Welles ile çalıştığı Citizen Kane - Yurttaş Kane (1941) filmiyle Oscar Ödülü kazanmıştı. Jack Fincher'ın (d.1930 - ö.2003) ölmeden önce yazdığı senaryo, Yurttaş Kane'i Oscar'a taşıyan yolculuğu anlatırken, Mank filmini de Oscar 2021'e taşıyacakmış gibi görünüyor. Akademi, adayları Mart 2021'de açıklayacak. Bu zamana kadar şirketlerin politikaları nasıl olur bilemiyorum ama siyah beyaz çekilen filmin görüntü yönetmenliğini yapan Erik Messerschmidt ve Mank lakabıyla anılan Herman J. Mankiewicz’i başarılı bir şekilde canlandıran Gary Oldman Oscar Ödüllerine aday gösterilebilir.

Mank
Mank 2020 Afiş

Konusunu bilmeden izlediğim filmin kurgusu ilk dakikalarda biraz karışık geldi. Zamanda ileri geri giden sahneler başlıklarla sunulmuş izleyicilere. İlerleyen dakikalarda konuya hakim olduktan sonra filmin izleme keyfi arttı. Özellikle finale doğru iyice ivme kazanan filmin siyah beyaz oluşu da Mank'ı son zamanlarda izlediğim filmlerden ayrı bir yere koymama sebep oldu. Hollywood, savaş dönemi ve valilik seçimleriyle ilgili bölümlerde de altı dolu metinlerin olması filme ayrı bir lezzet katmış...

Mank
Mank 2020 Gary Oldman ve Amanda Seyfried

Los Angeles, Chicago ve Florida Film Eleştirmenleri Birliği'nden En İyi Prodüksiyon Tasarımı, Sanat Yönetmenliği ve Sinematografi ödüllerini kazanan yapım Netfix'te yayınlanmadan önce Amerika'da kısa bir süre sinemalarda gösterildi. 

Mank (2020) Konusu:

Toplumsal eleştiri ustası, alkolik senarist Herman J. Mankiewicz’in gözünden 1930’ların Hollywoodu’na iğneleyici bir bakış. Bu biyografik drama filminde, ünlü senaristin, yönetmen Orson Welles için Yurttaş Kane’in senaryosunu bitirmeye çalıştığı dönemde yaşadıklarına ve çevresinde yaşananlara tanıklık edeceğiz. 

Mank
Mank 2020 Gary Oldman

Neftlix Gösterim Tarihi: 4 Aralık 2020
Yönetmen: David Fincher / Senaryo: Jack Fincher / Görüntü Yönetmeni: Erik Messerschmidt / Müzik: Trent Reznor, Atticus Ross / Platform: Netflix / ABD / 2020 / Süre: 131 dakika / Dram, Biyografi, Komedi / tt10618286

Mank (2020) Altyazılı Fragman

Oyuncu Kadrosu:
Gary Oldman (Herman Mankiewicz  - Mank rolünde )
Amanda Seyfried (Marion Davies)
Lily Collins (Rita Alexander)
Arliss Howard (Louis B. Mayer)
Charles Dance (William Randolph Hearst)
Tuppence Middleton (Sara Mankiewicz)
Tom Burke (Orson Welles)
Tom Pelphrey (Joe Mankiewicz)

David Fincher Filmografisinden Seçme Filmler;

The Social Network (2010) ve The Curious Case of Benjamin Button (2008) filmleriyle Oscar adaylığı bulunan Amerikalı yönetmen David Andrew Leo Fincher (d.1962) yapımcı ve oyuncu kimliğiyle de biliniyor.
  • 2020 Mank (Biyografi)
  • 2015 Truth - Gizli Dosya (Biyografi)
  • 2014 Gone Girl - Kayıp Kız (Suç)
  • 2011 The Girl with the Dragon Tattoo - Ejderha Dövmeli Kız (Suç)
  • 2010 The Social Network - Sosyal Ağ (Biyografi)
  • 2008 The Curious Case of Benjamin Button - Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi (Dram)
  • 1999 Fight Club - Dövüş Kulübü (Dram)
  • 1997 The Game - Oyun (Dram)
  • 1995 Se7en - Yedi (Suç)

14 yorum:

  1. Biyografi türündeki filmleri pek tercih etmem ama tanıtımınızdan sonra bu film ilgimi çekti. Müsait bir zamanımda bakacağım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, çok teşekkürler. Siyah beyaz filmleri seviyorum ben. Birazda bu yüzden sevdim galiba. Film umarım hoşunuza gider. :)

      Sil
  2. ooooooo herman, citizen kane, orson welles in ünlü radyo konuşması, halkı sokağa döken, gary oldman, evet sağlam referanslar, oscarlık olabiler evet, fincher ilgimi çekmese deee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fincher'ın birçok filmini izlemişim. Ben onu seviyorum galiba deep:))

      Sil
  3. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş

    YanıtlaSil
  4. Daha izlemedim ama izlemeyi düşünüyorum güzelce tanıtmışsın eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mank, Oscar 2021 için adı anılan filmlerden, bakalım hangi dalda aday gösterilecek. Merakla bekliyorum. Çok teşekkürler .

      Sil
  5. Tanıtım için çok teşekkürler ama mank adlı film beni sanırım çok cebetmedi konusunu filan okuyunca saygılar.

    YanıtlaSil
  6. Mank dikkatimi çekmişti, benlik değil ama kaliteli bir yapım izlenimi aldığım için izlerim muhtemelen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Hateful Eight'i izledim nihayet, harikaydı :)
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  7. Bakayım bu filme de, iyiye benziyor.

    YanıtlaSil
  8. son yazımdaki japon yönetmeni kaçırmağğğğ :)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön