11 Mayıs 2019 Cumartesi

ARAPGİR Tarihi Eserler - Alıçlı Köyü Kubbe - SELÇUKLU KÜMBETİ

ARAPGİR Tarihi Eserler - Alıçlı Köyü Kubbe - SELÇUKLU KÜMBETİ

Geçen yaz Malatya'nın Arapgir İlçesine bağlı Alıçlı Köyü'nde bulunan Selçuklu Kümbeti'ni gezdik. Geziye Hastek Köyü'nün Aktaş Köyü'ne komşu olan Bahçeler Mevkiinden başladık. Dutluk, üzüm bağları ve ekini derilmiş tarlalardan 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra kümbete ulaştık. Yolumuzun üzerinde bir de mağara vardı.

ArapgirTarihi Eserler - Alıçlı Köyü Kubbe - Selçuklu Kümbeti

Yörede 'Kubbe' olarak isimlendirilen altıgen şekilli kümbet tahrif edildiği için kime ait olduğu bilinmiyor. Anıt mezar olan kümbetler Türk Çadır Mimarisi örneklerinden. Alıçlı Mahallesi'ndeki bu anıt mezarın 800 yıl önce ölen Türkmen bir kumandana ait olduğu düşünülüyor. Aktaş Köyü'ne ait Facebook sayfasında Selçuklu kümbetine ait bulunan bilgi şu şekilde: "Yaklaşık 800 senelik olan bir Selçuklu eseridir. Kubbe adıyla bilinen bu eser Kümbet yani anıt mezardır. Kubbesi yoktur, içindeki sanduka da muhtemelen tahrif edilmiştir. Kitabesi ise kayıp olmuştur. 800 sene önce Hastek ve Gocu (Aktaş) Köyü kurulmamıştı. Bu yüzden bu Kümbet büyük bir ihtimalle bir Anadolu Ereni'ne ait değildir. Seferde şehit olan Türkmen bir kumandana aittir."

4 yorum:

  1. Güzel bir tanıtım ve bilgilendirme olmuş ilk başta haraptarla karıştırsam da elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haraptar'ı merak edip fotoğraflarına baktım...
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Ne güzel bir yer mistik bir havasi var 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi anlamda güzel yerler var memleketimde. Duvarlarında binlerce yıl önce yazılmış yazılar bulunan mağaralar da dahil buna. Kısmet bakalım şimdilik kümbeti çekebildim.
      Çok teşekkürler.

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön