28 Şubat 2018 Çarşamba

Uğur Böceği (2017)

Uğur Böceği (2017)

Oyuncu Greta Gerwig, ilk yönetmenlik denemesi olan, kahramanlarının derinliğine inen yapısı ve güçlü diyaloğuyla dikkat çeken Uğur Böceği (2017) filmiyle bu hafta sinemalara konuk oluyor. Başarılı yapısıyla dikkat çeken filmin, bu yılın Akademi ödüllerinde 5 dalda adaylığı bulunuyor. Filmde rol alan ve bir lise öğrencisini canlandıran Saoirse Ronan ve annesini oynayan Laurie Metcalf oyunculuk performanslarıyla seyirciyi yakalamayı başarmış görünüyor. Yönetmen Greta Gerwig, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo”, oyuncuları Saoirse Ronan “En İyi Kadın Oyuncu” ve Laurie Metcalf “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dallarında aday olunca doğal olarak “En İyi Film” adaylığı da Lady Bird (2017) filmine gidiyor. Bu yıl "Call me Your Name" filmindeki rolüyle "En İyi Erkek Oyuncu Adayı" olan Timothée Chalamet'in de Lady Bird filminde rolü olduğunu belirtelim.

Lady Bird (2017)
Uğur Böceği (2017) Poster

Gençlerin sorunlarıyla ilgilenen bu yüzden de gençlik filmi olarak nitelenebilecek film, lise son sınıf öğrencisi olan isyankâr ve problemli ergen Christine McPherson'ın üzerinde yoğunlaşıyor. Kaliforniya, Sacramento'da yaşayan lise son sınıf öğrencisi olan Christine kendisine 'Lady Bird' olarak hitap edilmesini istiyor.

Uğur Böceği (2017) Saoirse Ronan ve Timothée Chalamet

Yaşadığı kasaba hayatını ve devam ettiği katolik okulunu sevmeyen Layd Bird'ün büyük bir hayali bulunuyor. Yaşadığı yerden bir an önce ayrılarak kültürel ortamı kuvvetli olan New York gibi büyük bir şehre gitmeyi istiyor. Bunun yolu ise üniversiteyi orada okumak. Ancak genç kızın önünde notlarının çok iyi olmaması ve maddi durumlarının kötü olması gibi engeller var. Sevecen aynı zamanda dik kafalı olan annesinin uzakta bir üniversiteye gitmesine karşı gelmesi nedeniyle genç kızla annesi arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanıyor...

Lady Bird (2017)
Uğur Böceği (2017) Laurie Metcalf ve Saoirse Ronan

Greta Gerwig, Frances Ha ve Lady Bird

Geçen hafta, sevgili Deeptone, blogu olan Sade ve Derin'de her zaman yaptığı gibi izlediği ve tavsiye ettiği filmleri yazmıştı. İçlerinde bulunan Frances Ha (2012) isimli filmi tavsiyesine uyup ödül adayı filmlerin arasında izleyiverdim. Benim için rastlantı olan bu durum çok hoşuma gitti zira Lady Bird filminin devamını "Frances Ha" filminde izliyor hissine kapıldım. Frances Ha filminin başrol oyuncusu aynı zamanda ortak senaryo yazarı olan Greta Gerwig bu filmde, büyükşehirde tek başına yaşayan dans tutkunu genç bir kadının yaşadıklarını anlatıyor ve bir dönem ailesinin yanına Sacramento'ya dönüyordu. Her iki filmde de Sacramento olması rastlantı değil elbette. Ne de olsa yönetmen Gerwig'in memleketi ve Lady Bird filminin konusu yukarıda bahsettiğim gibi orada geçiyor.

Gerwig, yıllarca oyunculuk yaptı, oyunlar yazdı ve ilk filmi Nights and Weekends (2008)'i Joe Swanberg birlikte çekti. İkinci yönetmenlik denemesini tek başına Layd Bird filminde yaptı ve hatırı sayılı bir başarı kazandı.

Lady Bird (2017)
Greta Gerwig (bordo elbiseli) Lady Bird filminin oyuncularıyla birlikte.

Ortalama bir Amerikan ailesinin sorunlarına değinen filmde, genç bir kızın yetişkinliğe/olgunluğa giden yolda yaşadıkları anlatılıyor. Lady Bird (2017) filmi, hayallere uzanan yolda sağlam bir şekilde ilerlemenin, aile değerlerine sırt çevirerek değil onlara tutunarak yapılabileceğini gösteriyor.

Filmin Künyesi
Yönetmen - Senaryo: Greta Gerwig / ABD / Süre: 94 dakika / Dram, Komedi
Oyuncu Kadrosu: Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion McPherson, anne), Tracy Letts (Larry McPherson) Odeya Rush (Jenna Walton), Timothée Chalamet (Kyle Scheible), Lucas Hedges (Danny O'Neill), Kathryn Newton (Darlene)

9 yorum:

  1. Son cümleyi çok tuttum. Hayallere uzanan yolda ilerlerken aile değerlerine sırt çevirmemek lazım. Emeğine sağlık Zülal'ciğim yine çok harika bir tanıtım olmuş. Görmek isterim o kadar da Oscar adayı olmuş madem...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümle filmin en sonlarında insanın aklına yerleşiyor...
      Güzel bir filmdi Müjde Abla kaçırma demiyorum ama fırsatını bulursan izle derim:)
      Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  2. Paylaşım için teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel filimler canım .Listeme ekledim .
    Sevgiler 😍

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. tatlılar evet, lise yıllarım iyi ki bitmiş diye düşündüm. Büyüme sancısı hem aile hem de çocuk için çekilmez bir şey!

      Sil
  5. Gençlik filmlerini, okul filmlerini izlemeyi severdim. Lady Bird'in hikayesi de ilgi çekici..
    Teşekkürler bilgilendirme için.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön