26 Mayıs 2017 Cuma

Toz (2016)

Toz (2016)

Annesinin vasiyeti üzerine Afganistan'a giden Azra'nın hikâyesinin anlatıldığı Toz (2016) filmi Gözde Kural'ın ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Toz (2016), 2016 yılında katıldığı 53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nden En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Haji Gül Aser) ödülü ile döndü.

Vizyon Tarihi: 26 Mayıs 2017
Yönetmen - Senarist: Gözde Kural / Görüntü Yönetmeni: Ferhat Uzundağ / Müzik: Hasan Özsüt / Türkiye / 2016 / 120' / Dram
Oyuncular: Öykü Karayel, Beran Soysal, Muhammed Cangören, Abdul Qadir Farookh, Masud Ahmadi, Haji Gul Aser

Toz (2016) Konusu

Annesinin vasiyeti üzerine İstanbul'dan Afganistan'a giden Azra orada ailesinin sır dolu geçmişinin izlerini sürmeye başlar. Yalnız bir kadın olarak yaptığı bu ziyarette savaşın insanların kaderi üzerindeki etkilerini birebir görüp yaşayacaktır. tt5550228 +⓭
Toz (2016) Muhammed Cangören ve Öykü Karayel

Yönetmen Gözde Kural'la Yapılan Söyleşi Üzerine

Youtube Kanalı'nda yönetmen Gözde Kural'la yapılan bir söyleşiyi dinledim. Bu söyleşide genç yönetmen filmle ilgili paylaşımlarda bulundu. Kendisini çektiği için Afganistan'a giden ve orada bir süre kalan yönetmen film projesini hazırlarken ülkenin içinde bulunduğu durum yüzünden oyuncu bulmakta biraz sıkıntı yaşamış. Ekibi oluşturmak için dört yıl gibi uzun bir süre harcamış. Oraya giden ekiptekiler ise gidecekleri yer 'Afganistan' olduğu için bu seçimi yapmışlar.
Yönetmen filmini annesine, Bahare ve Ferhunde'ye ithaf etmiş. Kızı Afganistan'a film çekmeye giden bir annenin duygularını, endişelerini tahmin etmek zor olmasa gerek diye düşündüm bu ithafı duyunca. İthaf edilen Bahare, burkalı küçük bir kızı canlandıracakken bombalı bir saldırıda ölmüş. Ferhunde'de çok talihsiz bir şekilde öldürülmüş.
Fotoğraf Toz filminin Facebook sayfasından alıntı. İçlerinde Ferhunde yada Bahare bulunuyor mu bilmiyorum. 
Afganistan'daki kadınların durumları ile ilgili görüşleri sorulduğunda ise genç yönetmen umutlu konuşuyor: "Kadının sosyal hayatın içinde yeri pek yok ama yeni nesil çok çalışıyor ve kadın olarak çok çabalıyor." Yönetmen ilerleyen yıllarda Afganistan ve İran'daki kadınların çabalarının meyve vereceğine inanıyor.
Dikkat çeken film müzikleriyle ilgili bir soru sorulduğunda Gözde Kural Ahmet Zahir'den bahsetti. Afganistan'da çok sevilen ve insanların gözleri dolmadan yâd edemedikleri sanatçı aynı zamanda ülkenin özgür yıllarını temsil ediyor. 1979 yılında öldürülen Ahmet Zahir aslında o bölgede gerçekleşen kötü yöndeki değişimin de bir göstergesi olmuş sanki. Ahmet Zahir'i Toz (2016) filminde yanılmıyorsam iki yerde dinleyeceğiz.

Son olarak Toz (2016) filminin oynatıldığı sinemaların listesini paylaşmak istiyorum:

2 yorum:

  1. Bahare ve Ferhunde'ye içim yandı:( ne demek ya küçük bir çocuğu öldürmek! Afganistan'a gitmek büyük cesaret ister, valla bravo. Mutlaka izlemek isterim. 70'li yıllarda biliyorsun şu an bizim gibi çağdaş bir ülkeydi, kadınlar çalışıyordu, üniversiteye gidiyordu içine ettiler güzelim ülkenin:(
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle yanı başımızda olan ülkelerde yakın geçmişte olanları görüyoruz. Birbirinin benzeri senaryolarla ülkeler kaosun ve karmaşanın içine çekilerek ilerlemeden yoksun hale getiriliyor. Afganistan'daki bu durumu dünyayla birlikte biz de izledik. Yönetmen bir adım atarak oraya gidip film çekmiş. Hatta ikincisini de (daha lokal konulara odaklanarak) çekmeye karar vermiş.
      Toz filmi haftanın göz koyduğum filmlerinden oldu. En yakın sinema bana 1,5 saat uzaklıkta. Ama yine de diğer illere göre kendimi şanslı sayıyorum.
      Teşekkür ediyorum, sevgiler diliyorum. ;)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön