29 Mayıs 2017 Pazartesi

The Age of Shadows (2016)

Karanlık Görev (2016)

Japonya'nın Kore'yi işgal ettiği 1910-1945 yılları arasındaki dönemde, 1920'li yılların sonlarına odaklanan The Age of Shadows (2016) filminde, çok kısa anlatmak gerekirse; Koreli direnişçiler, Japon polisi ve ajanlar arasındaki kedi fare oyununu izleyeceğiz. Film ilerledikçe, bu kedi fare oyununun sadece iki taraf arasında değil hem polis teşkilatında hem de direniş örgütünün kendi içinde yaşandığına tanık olacağız.

Vizyon Tarihi: 26 Mayıs 2017
Orjinal Adı: The Age of Shadows - Miljung / Yönetmen - Senarist: Jee-woon Kim / Görüntü Yönetmeni: Ji-yong Kim / Müzik: Mowg / Güney Kore / 2016 / 140' / Dram, Aksiyon
Oyuncular: Kang-ho Song, Byung-hun Lee, Yoo Gong, Ji-min Han, Hee-soon Park, Tae-goo Eom

Karanlık Görev (2016) Konusu

Karanlı Görev (2016)
The Age of Shadows (2016), Kang-ho Song
Antika bir heykeli gizlice satmaya çalışan 'Korkusuzlar' isimli Koreli direniş örgütü üyesi Kim Jang Ok, Japon polisinin kurduğu pusudan kurtulamayacağını anlayınca polis şefi Lee Jung-Chool'un gözü önünde kendisini öldürür...
Asiler değerli eşyaları satarak parasıyla patlayıcı madde almaktadır. Japon polisi, muhbirler vasıtasıyla bunu öğrenir. Polis şefi Lee Jung-Chool (Kang-ho Song), amirlerinin isteği ile Korkusuzların içine sızmak ve örgütün liderine ulaşmak için antika heykeli kullanacaktır. Artık Japonların öncelikli görevi asilerin yakalanmasının yanında, patlayıcıların Gyeongseong şehrine girişini engellemektir. Korkusuzlar ise bir zamanlar vatansever olan Polis Şefi Lee Jung-Chool'u kendi tarafına çekmeye çalışmaktadır. Amaçları onun yetkileri sayesinde patlayıcıları şehre sokabilmektir. Japon istihbaratının şefi olan Higashi, Koreli olduğu için güvenilirliği herkesçe sorgulanan Lee Jung-Chool'un yanına, birlikte çalışmaları için Hashimoto (Tae-goo Eom) isminde bir ajan verir. Hashimoto'nun hırslı oluşu ve istihbarat bilgilerini Lee Jung-Chool'dan gizlemesi polis şefini direnişe doğru yakınlaştırır. tt4914580  +⓯💥

Karanlık Görev (2016) Film Yorumu

The Age of Shadows (2016)
Yoo Gong, Kang-ho Song ve Tae-go Eom "Karanlık Görev" filminde oyunculuklarıyla dikkat çeken ve filme yön veren üç isim oldu:
Dönem filmi olan "Karanlık Görev (2016) filminde olayların merkezinde polis şefini canlandıran Kang-ho Song yer alıyor. Vatanını seven, ancak güçlü olan Japonlara hizmet eden polis şefi, ülkesinin bağımsızlığını kazanacağına dair içinde bir inanç olmadığı için esen rüzgara kapılan bir adam görüntüsü çiziyor.
Filmin kötü adamlarından biri olan 'Hashimoto' karakterini Tae-goo Eom canlandırıyor. Hırslı olan bu ajan çevresindekilere ürkütücü bir şüpheyle yaklaşıyor. Yerinde bir tabirle, soluğunu Korkusuzların ve polis şefinin ensesinde hissettiriyor.
Korkusuzların kilit isimlerinden antikacı ve fotoğrafçı olan 'Kim Woo-Jin' karakterinde doyurucu bir oyunculuk sergileyen Yoo Gong'u izliyoruz.
The Age of Shadows (2016) Yoo Gong
Temposunu yerinde bulduğum filmde, aynı zamanda görsel anlamda da en çok dikkatimi çekenler arasında trenle yolculuk ve açılış sahnesi vardı. Kim Jang Ok'un sokaklarda koşarak kaçtığı polislerin ise onu damdan dama atlayarak takip ettiği açılış sahnesi oldukça güzeldi. Bu sahnede yer alan 'Koreli direnişçiler ve ülkelerini Japonlara satanlarla' ilgili kısa diyalog ise adeta filmin neyi anlattığının bir özetiydi.
Trenle yolculuk sahnesinde ise dar alana yoğun git-gel trafiği başarıyla sığdırılmış ve deyim yerindeyse gerilim tavan yapmıştı. Yakalanma korkusunu birebir yaşatan tren yolculuğu finale yakışan seyri keyifli bir şölen havası taşıyordu. Ama final değildi!

Kore'nin Kısa Tarihi

Japonya 1910 yılında Kore topraklarına girdi. Koloni haline getirdikleri Kore'de 1945 yılına kadar kaldılar. 1948 yılında Kore Cumhuriyeti kuruldu. SSCB kumandasındaki Kuzey Kore birliklerinin komünizmi yaymak için saldırdığı Güney Kore'ye BM destek için asker gönderdi. 1953 yılında ateşkes imzalanmasından sonra '38. paralel', iki ülke; Güney Kore ve Kuzey Kore'nin sınırı olarak kabul edildi.

Filmin Başarıları

2016 yılı Eylül ayında Venedik Film Festivali'nde izleyicisi ile buluşan film Asya ve Amerika'da birçok festivale konuk oldu. Güney Kore sinemasından iyi bir dönem filmi izlemek isteyenler için ideal olduğunu düşündüğüm Karanlı Görev (2016) filminin yönetmeni ve oyuncuları rolleriyle çeşitli ödüller kazandı. Jee-woon Kim'in yönettiği The Age of Shadows (2016), En İyi Yabancı Film dalında 89. Oscar Ödülleri için Güney Kore'yi temsil etmeye hak kazanmıştı.

2 yorum:

  1. Rahmetli babamdan ötürü mutlaka izlemek istediğim bir film, Japonlar, Kore'ye saldırıyor ya, şu dünyada birbirine saldırmayan bir ülke var mı acaba?:( Belki Eskimo'lar (ki, araştırmadım)az da işgal altında kalmamışlar 40 yılı aşkın süre...:(
    Çok teşekkürler Zülal'cim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki okul yıllarında öğrenmişimdir de sonra unutmuşumdur ama Japonya'nın bu kadar uzun süre Kore topraklarını işgal ettiği film sayesinde öğrendim. İşgalin sebeplerini araştırmak lazım aslında. Bir ada ülkesi olan Japonya'nın karşı kıyılarda yani anakarada toprak sahibi olmak istemesi ilk aklıma gelen sebep...
      İkinci Dünya Savaşı çıkmasaydı ve Japonya yenilmeseydi Kore belki hala Japonların kolonisi durumunda kalacaktı. Belki de oraya Türk askerini göndermek zorunda kalmayacaktık... Tarihsel olayların sonuçları nerelere kadar uzanıyor değil mi?
      Karanlık Görev filminin temasında bağımsızlık için direnenler var. Temelinde ise kurmaca bir casusluk filmi. Film beni bayağı bir sardı, filmin yorumunu yazmadan haftalık yazılarımı kapatamadım. Tür meraklıları kaçırmasın derim.
      Sevgiler diliyorum Müjde abla :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön