26 Mart 2017 Pazar

Yol (1982)

Yol (1982)

Şerif Gören'in yönettiği ve Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Dram türündeki Yol (1982), 36. İstanbul Film Festivali bünyesinde 7 Nisan 2017 günü gösterilecek. Görüntü yönetmenliğini Erdoğan Engin'in yaptığı Yol filminin müzikleri ise Zülfü Livaneli'ne ait. Renkli olan ve 114 dakika süren filmin yapımcılığını Türkiye'nin yanı sıra Fransa ve İsviçre üstlendi.

Yol Filmi Konusu

İmralı Açık Cezaevi'nde kalan mahkûmlara 1 haftalık bayram izni verilir. Ülkenin farklı yerlerine doğru yola çıkan 5 mahkûmun yaşadıklarının anlatıldığı filmde, Seyit Ali'nin hikâyesine ağırlık verilir. Seyit Ali, karısı Zine'yi namusuna leke düşürdüğü için zincirlenmiş bir halde evlerinin ahırında bulur. Ailesi törelere göre namusunu temizleme görevini kocasına bırakmıştır. Seyit Ali, karısıyla birlikte dondurucu derecede soğuk ve karlı bir havada ölüm yolculuğuna çıkar. Ne var ki Seyit Ali Zine'yi öldürmek istememektedir. tt0084934
Yol (1982) Tarık Akan, Şerif Sezer

Yol Filminin Yapılış Hikâyesi

Yol filmi, "cezaevi", "içerisi ve dışarısının insana ifade ettikleri", "otorite", "töre ve kadın" konularında çarpıcı saptamaların yer aldığı Türkiye sinemasında kilometre taşı olmuş filmlerden birisidir. 1982 yılında katıldığı Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü alan Yol filmi, ilk kez gösterildiği Cannes Film Festivali'nden tam 17 yıl sonra kendi ülkesinde gösterilebilmiştir. 1980 darbesi ardından yaşanan dönemde yasaklı olan filmin izlenme yasağı kalktıktan sonra Fatoş Güney'in yoğun çabaları sonucu 1999'da gösterime girmiştir.
Filmin yapım aşamasında büyük güçlüklerle karşılaşılmış; Yılmaz Güney filmin senaryosunu Sinop Cezaevi'nde kaldığı sırada yazmış. Senaryo aşamasında ismi "Bayram" olan filmde 10 mahkûmun hikâyesi yer alırken bu sayı filmin çekiminde 6'ya, festival başvurusundan sonra festival başkanının filmin kısaltılması gerektiği isteğinden sonra ise 5 mahkûmun hikâyesine yer verilmiş.
Hapisten yeni çıkan Şerif Gören Yol filminin yönetmenliğini kabul etmiş. İlk teklif ise Erden Kıral'a sunulmuş. Yılmaz Güney, cezaevinde kaldığı sırada Şerif Gören'le filmin yönetimi konusunda devamlı olarak fikir alış-verişi yapmış. Filmin negatifleri yurtdışına gönderildikten sonra hapisten kaçan Yılmaz Güney kurgu işlerini Fransa'da tamamlamış ve "Yol" festivale yetiştirilmiş.
Yılmaz Güney

Altın Palmiye sahibi "Yol" filmi, 36. İstanbul Film Festivali'ne bu yıl dâhil edilen "Cinemania" bölümünde, geçen yıl kaybettiğimiz sinema oyuncusu Tarık Akan anısına gösterilecek.
📅
Yol filmi, 7 Nisan 2017 Cuma günü, saat 21;30 seansında Beyoğlu Sineması'nda izlenebilecek.

Oyuncu Kadrosu

Tarık Akan (Seyit Ali rolünde)
Şerif Sezer (Zine)
Halil Ergün (Mehmet Salih)
Necmettin Çobanoğlu (Ömer)
Tuncay Akça (Yusuf)
Meral Orhonsay (Emine)
Semra Uçar (Gülbahar)
Hikmet Çelik (Mevlüt)
Sevda Aktolga (Meral)
Hale Akınlı (Seyran)
Turgut Savaş (Zafer)
Hikmet Taşdemir (Şevket)
Engin Çelik (Mirza)
Osman Bardakçı (Berber Elim)
Enver Güney (Cinde)
Erdoğan Seren (Abdullah)

4 yorum:

  1. Festivalin gözde filmlerinden biri olacağı kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye sinemasının ender cesur filmlerinden biridir Yol. Uzun yıllar önce sinemada izlemiştim. Sinema salonu yakın olsa yine gider izlerim :)
      Teşekkür ediyorum Nahide Hanım :)

      Sil
  2. Tam izlenmelik bir film. Eski hikayelerde daha bir cesurlarmış. Şimdi çoğunlukla yüzeysel konular işleniyor malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 80 sonrası bir dönem sinema filmi yapımı durma noktasına gelmişti. Sonra şükür ki sayıları arttı. Gösterime giren filmleri görüyoruz. Senaryolar denetleniyor öyle çıkabiliyorlar piyasaya. Bağımsız olanlarda festivallerde kendilerini gösterebiliyorlar. Ama Türkiye'deki festivallerde de gösterimi durdurulan filmler mevcut. Orada bile cesur filmlerin önü tıkanabiliyor.
      Film yapmak zaten cesaret istiyor ama bir de konu anlamında özgür film ortaya çıkarabilmek için deli cesareti gerekiriyor.
      Teşekkür ediyorum Saadet Hanım :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön