5 Ocak 2017 Perşembe

Snowden (2016)

Snowden (2016)

2004 ve 2013 yılları arasında yaşanan gerçeklerin anlatıldığı filmde, CIA ve NSA'da genç yaşta önemli görevler üstlenen Edward Snowden'in yaşadıkları ve bunları medya aracılığı ile halka duyurma süreci anlatılıyor.
Oliver Stone'un yönettiği Gerilim, Biyografi türündeki Snowden (2016) filmi 6 Ocak 2017 tarihinde gösterime giriyor. ABD, Almanya ve Fransa ortak yapımı olan film 134 dakika sürüyor. Oliver Stone ve Kieran Fitzgerald'ın senaryosunu yazdıkları Snowden'e kaynaklık eden iki kitabın yazarları ise Luke Harling ve Anatoly Kucherena. Görüntü yönetmenliğini Anthony Dod Mantle'ın üstlendiği filmin müziklerinde Craig Armstrong'un imzası bulunuyor.


Snowden (2016) Konusu

Amerika'ya hizmet hususunda aile geçmişi bulunan Edward Snowden, orduya kaydolur. Aldığı eğitim ağır gelip bacakları kırılınca askerlik hayalinden vazgeçmek zorunda kalır. Ancak doktoru ona ülkesine hizmet etmek için başka yollar olduğunu hatırlatır. Bilgisayar konusunda çok iyi olan Snowden CIA operatörü olmak için başvurduğu eğitime kabul edilir. Oradaki öğretim görevlisi Corbin O'Brian'ın gözbebeği olur. Snowden bacakları kırıldığında hastanede yatarken bilgisayardan fotoğrafçı ve dansçı olan Lindsay Mills ile tanışır. Sonrasında ise ilişkileri gelişir.



Film uzun flasbacklar içeriyor. Snowden (2016) filmi, 2013 yılında Hong Kong'da bir otel odasında The Guardian, Washington Post ve belgesel yapımcısı ile yaptığı gizli bir görüşmeyle açılıyor. Snowden son 10 yılda yaşadığı olayları yayınlanması için onlara anlatıyor. Bu anlatının sebebi ise görev aldığı ABD gizli servislerinde gördüğü, yaşadığı uygulamaların insanların yaşamları üzerindeki etkilerini onaylamamasına dayanıyor.
Edward Snowden, CIA ve NSA ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra vatan haini ilan edilmiş, medyaya yaptığı açıklamaların peşinden Julian Assange'ın (Wikileaks) tavsiyesiyle Rusya'ya kaçıp orada yaşamaya başlamıştır. ABD Hükümeti'nin baskıları nedeniyle medyaya verdiği bilgilerin ise sadece yüzde biri yayınlanabilmiştir.

Elektrikleri de Kesiyorlarmış!!!

Snowden'le ilgili kısa bir anlatı yapacağım. Kısa bir süre önce ülkemizde yaşanan sinir bozucu elektrik kesintileri nedeniyle bu alıntıyı yapıyorum:
"Gizli Servis NSA, Japonları yapabildiklerimizle etkilemek istemişti. Canlı drone görüntülerini çok sevdiler. Japon halkını gözlememize yardım etmelerini istediğimizde sevinmediler. Bunun yasalarına aykırı olduğunu söylediler. Tabii biz bütün ülkeyi yine de dinledik. Ve orada da durmadık. Telekomünikasyon sistemlerini ele geçirince gerisi geldi. Barajlara, santrallere, hastanelere küçük programlar yerleştirdik. Ana fikir, bir gün Japonya çizgiyi aşmaya kalkarsa karanlıkta bırakmaktı.
Sadece Japonya'ya değil. Aynı şeyi Meksika'ya, Almanya'ya, Brezilya'ya, Avusturya'ya yapıyorduk. Çin, Rusya ve İran da vardı. Bunların hepsine tamam. Ama Avusturya?

Snowden, "Avusturya'yı da gözleyip, dinledik..."
Ayrıca dünyanın en büyük liderlerini de izliyorduk. Ticaret anlaşmalarını, seks skandallarını, G8'de Amerika'nın elini güçlendirebilecek her şeyi takibe alıyorduk. Ya da Brezilyalı petrol
şirketlerine karşı koz için. Ya da golf oynamayı bilmeyen 3. dünya ülkeleri liderlerine...
Nihayetinde gerçeği anlıyorsunuz. Gerekçeniz ne olursa olsun, bu terör meselesi değil. Terör sadece bahane. Bu, ekonomik ve sosyal kontrol meselesi. Ve koruduğunuz tek şey ülkenizin büyüklüğü."

Snowden, Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Zachary Quinto ve Tom Wilkinson
Photo by Juergen Olczyk
Filmle ilgili bu postu oluştururken oldukça zorlandım. İzleyince yazılacak çok ayrıntı olduğunu fark ediyorsunuz. Tabi her şeyi yazmak mümkün değil! Sinema dili belgeselden uzak olduğu için izleyenlerin dökümanların arasında yorulmayacağını düşündüğüm film hazır sinemalara gelmişken izlemek en iyisi.

Snowden (2016) Oyuncuları

Joseph Gordon-Levitt (Edward Snowden)
Melissa Leo (Laura Poitras, Belgesel film yapımcısı)
Zachary Quinto (Glenn Greenwald, Gazeteci)
Tom Wilkinson (Ewen MacAskill, Gazeteci)
Shailene Woodley (Lindsay Mills)
Rhys Ifans (Corbin O'Brian)
Scott Eastwood (Trevor James)
Jaymes Butler (Çavuş)
Nicolas Cage (Hank Forrester)
Robert Firth (Dr. Stillwell)
Timothy Olyphant (Matt Kovar)
Joely Richardson (Janine Gibson, Guardian Editörü)
Nicholas Rowe (Guardian Editörü Asistanı)
Rachel Handshaw (CIA Polygraph yöneticisi)
Christian Contreras (CIA Psikologu)
Parker Sawyers (CIA Röportajcısı)
Ken Thomas (Warrenton Kapı Muhafızı )
Michael Benz (CIA Öğrencisi)
Logan Marshall-Green (Drone Operatörü)
Patrick Joseph Byrnes (NSA Dep. Direktör Lowell)
Edward Snowden (Kendisi)

7 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağınık yanlışla mesajını sildim ;( Yorumun hemen altındaki sil tuşunun bulunduğu yere alışamadım bir türlü. Orada yanıtla butonu olmalı aslında...
      Filmi macera filmiymiş gibi izledim. Güzel akıcı bir film yapmışlar.
      Bu gizli örgütlerin çıkarları için hayatları nasıl harcadıklarını, bilgisayar dünyasında karşımıza neler çıkabileceğini anlatıyorlar. Bir nevi Person of interest durumu yaşanıyor filmde... Bir ara izle kaçırma bence.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
    2. Ben arkadaşımın güzel cvbını böyle bir başına bırakır mıyım :))) hemen geliyor silinen yorum:

      Alıntıda tüylerim ürperdi Zülal ;.(
      Acı gerçekler, farkındalık..
      Bu filmin fragmanını görmüştüm ama sevmemiştim, şimdi sende okuyunca merakım çok arttı, listeye alacağım. Eline sağlık, çok güzel anlatmışsın 👍

      Sil
    3. Ben de 'yanıtla' diyeceğime oturumu kapatıyorum hep 😬 O da sağ altta ya... buna bir çözüm bulunmalı 😬
      Fragmanından sevmeyip yorumundan sevdim filmi resmen!! Bu güzel aktarımdan sonra izlemem mi?? Hemen listede... izlemeyi başardığımda da hemen sendeyim ;)

      Sil
    4. Sorma Dağınık o kadar çok mesajın katline sebep oldum ki sayısını hatırlamıyorum artık!
      Aslında filmden ziyade filme kaynaklık eden iki kitabı okumak lazım. Eminim orada çok daha fazla bilgi ve belgeye yer verilmiştir. Filmdekiler anladığım kadarıyla deryadakilerin bir damlası...
      Beklerim Dağınık, ilgin için ayrıca teşekkür ediyorum. Zira mesajı silince çok üzülmüştüm. Sevgiler diliyorum ;)

      Sil
  2. Bu filmi geçen hafta izledim. Citizenfour'u da izlemenizi tavsiye ederim. Bu filmin belgesel hali. Gazeteciler video kayda almışlar, canlı canlı Edward Snowden ile yaptıkları konuşmaları gösteriyorlar. İkisi de güzel sonuç olarak :)

    YanıtlaSil
  3. Izlemek lazim. Listemde bu film internete gelince izleyecegim.

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön