4 Ocak 2017 Çarşamba

Anthropoid (2016)

Anthropoid (2016)


İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından ilk işgal edilen ülke olan Çekoslovakya'daki direnişi ve bir suikast girişimini, gerçeklere dayalı olarak anlatan Anthropoid (2016) filminin yönetmenliğini Sean Ellis üstleniyor. Senaryosunu Sean Ellis ve Anthony Frewin'ın yazdığı film 6 Ocak 2017 günü vizyona giriyor. Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Fransa ortak yapımı olan, Biyografi, Tarih, Gerilim, Savaş türündeki film 120 dakika sürüyor. Görüntü yönetmenliğini yine Sean Ellis'in yaptığı Anthropoid'in müziklerinde ise Robin Foster'in imzası bulunuyor.

Anthropoid (2016) Cillian Murphy ve Jamie Dornan Photo by Sean Ellis


Anthropoid (2016) Konusu

Münih'te 1938 Eylül'ünde düzenlenen konferansta Hitler, Fransız, İtalyan ve İngiliz liderleri savaşla tehdit ederek komşu ülke Çekoslovakya'yı Almanya'ya bağımlı ilan eder. Almanya, 15 Mart 1939'da Çekoslovakya'yı işgal ettiğinde tek bir kurşun bile sıkmak zorunda kalmaz. 1 yıl sonrasında Polonya işgal edilir. Çekoslovakya'nın önemi ise orada fabrikaların olmasıdır. Üretimin durmasına neden olan direniş hareketine karşı Almanlar Hitler'den sonra büyük önem arz eden bir komutanı olan Reinhard Heydrich'i Prag'a gönderir. Acımasız komutanın adı kısa zamanda "Prag Kasabı" olarak anılacaktır.
Filmdeki olaylar, izleyiciye, bu kısa hatırlatma yazısından sonra başlar...

Anthropoid (2016) Cillian Murphy, Sean Ellis ve Jamie Dornan  Photo by James Lisle

İngiltere'de bulunan Çek hükümeti sürgündeki iki direnişçiyi, Jan Kubis ve Josef Gabcík'i Prag'a gönderir. Bu iki direnişçi Prag'da yandaşlarıyla buluşarak "Anthropoid" ismi verilen bir suikast planını hayata geçirmekle görevlidir. Hedef, Adolf Hitler ve Himmler'den sonra SS ler arasında en önemli 3. kişi olan General Reinhard Heydrich’tir. Heydrich, gerçekleştirdiği tutuklamalar ve infazlarla direnişçilerin sayısını azaltmış, kalanları ise sindirmiştir. İngiltere’deki Çek direnişçilerinin planladığı bu suikast planı, direnişçileri yeniden ayağa kaldıracak bir teşvik niteliğindedir. Fakat bu suikast eylemi başarılı olsun ya da olmasın Çekoslovakya halkını Almanların kapsamlı zulmüne maruz bırakacaktır… tt4190530

Anthropoid (2016) Oyuncuları

Jamie Dornan (Jan Kubis rolünde)
Cillian Murphy (Josef Gabcík)
Toby Jones (Uncle Hajske)
Brian Caspe (Antonín)
Karel Hermánek Jr. (Ignác)
Sean Mahon (Dr. Eduard)
Harry Lloyd (Adolf Opalka)
Jan Hájek (Bretislav Bauman)
Marcin Dorocinski (Ladislav Vanek)
Charlotte Lebon (Marie Kovárníková)
Anna Geislerová (Lenka Fafková)
Alena Mihulová (Mrs. Moravec)
Pavel Reznícek (Mr. Moravec)
Bill Milner (At'a)
Hana Frejková (Mrs. Lukesová)

2 yorum:

  1. Son yillarda o kadar çok 2. Dünya savasi filmi ve belgeseli izledim ki... savasin korkunçlugunu anlamamiz icin yeter de artar bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yıllar süren ve dünyayı saran savaş içinde o kadar çok dram barındırıyor ki... Filmde anlatılan konuda bunlarda biri. Bir suikast hikayesi ve ardından gelenler. Ki ardından yaşananlar çok fena...
      Başlayınca filmi bırakamıyorsunuz, bir şekilde yakalıyor sizi...
      Teşekkür ediyorum ;)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön