4 Aralık 2016 Pazar

Muhallebili Kadayıf

Muhallebili Kadayıf Tarifi

Uzun zamandır saklambaç oynadığım tatlılardan uzak kalamayıp yine ve yeniden muhallebili bir tatlı ile karşınızda bulunuyorum 😖 Sütlü tatlılar kategorisinde bulunan bir tarif paylaşmak istiyorum. 


Muhallebili kadayıf  tatlısı,  muhallebi ve kavrulmuş kadayıf birlikteliği ile hazırlanan bir tatlıdır. İlave olarak kullanılan ceviz ise kadayıf söz konusu olduğunda ilk akla gelen yemişlerdendir. 
Şerbet yerine kullanılan muhallebi sayesinde vücudunuza şeker yüklemesi yapmadan yiyebileceğiniz muhallebili kadayıf tarifi hemen alt satırlarda yer alıyor. 

Malzemeler

2,5 su bardağı doğranmış taze kadayıf
1 su bardağı çekilmiş ceviz (100 gram ceviz içi)
3 yemek kaşığı tereyağ
3 dolu yemek kaşığı toz şeker
Muhallebisi için
6,5 su bardağı süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı mısır nişastası
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı

Muhallebili Kadayıf Yapılışı

Tatlı iki aşamada hazırlanıyor.


  • Kadayıfın Hazırlanması

Öncelikle kadayıfı çok küçük parçalar halinde kıyıyoruz. Dondurucuda dondurduktan sonra elinizle de ufalayabilirsiniz. Bu işlemin daha hızlı ve kolay olmasını sağlar. Geniş bir tavaya 3 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin. İçine kıyılmış kadayıf ekleyip orta ateşte kavurun. Çekilmiş cevizi de ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Son olarak 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırın. Şekeri en son ilave ettim, çok kavrulan şekerin zararlı olduğunu duymuştum. Renginin koyu olması sizi korkutmasın tüm işlemler bitince rengi açılacak. Kadayıf kavrulduktan sonra ocaktan alıp bir kenarda soğumaya bırakın. (Alttaki Fotoğraf)


  • Muhallebi Yapılışı

Tereyağını bir tencerede eritin ve üzerine bir çay bardağı unu ilave edin. Kokusu çıkıncaya kadar oluşan topakları da ezerek unu kavurun. 5 bardak soğuk sütü unun üzerine bir yandan karıştırarak ilave edin. 1 çay bardağı nişastayı ayrı bir kapta 1,5 su bardağı sütle birlikte karıştırarak eritin. Sütü eklediğiniz ilk anda nişastanın taş gibi olması sizi korkutmasın kolay erir. Erittiğiniz nişastayı ocaktaki tencereye karıştırarak ilave edin. Kaynamaya başlayan muhallebiyi bir yandan blenderden geçirin. Topaklanan unlar bu sayede düzleşecek muhallebi pürüzsüz bir hale gelecektir. Koyulaşan muhallebiyi ocaktan alın.


  • Kadayıf ve Muhallebinin Koreografisi

Kalıbın dibine ılık-soğuk haldeki kavrulmuş kadayıfın yarısını yayın. Üzerine ilk sıcaklığı gitmiş muhallebinin bir kısmını düzleyin. Kalan kadayıfı ikiye bölün. Bir kısmını muhallebinin üzerine yayıp kalan muhallebinin hepsini düzleyin. En üst kata kalan kadayıfı yayarak tatlıyı soğumaya bırakın. Son olarak buzdolabına kaldırarak en az 3-4 saat bekletin.


Muhallebili Kadayıfla ilgili Yorumum

Muhallebili kadayıf yorumu kısmına, yukarıdaki ölçülerle ortaya nasıl bir tatlı çıktığını yazmaya çalışacağım. 
Öncelikle muhallebinin koyu kıvamlı olduğunu belirtmek istiyorum. Daha önce bu tarifi denemiş, daha akışkan kıvamda ve nispeten daha soğuk bir muhallebiyle hazırlamıştım. Önceki denememde muhallebi yeterince sıcak olmadığı için özellikle en alt katın kadayıfları neredeyse hiç ıslanmamıştı. Tabağa alırken dökülüp saçılan kadayıflar sinirimi bozmuştu. Çıtır çıtır yenmiyor değildi ama hayal ettiğim tatlı o değildi açıkçası.
Muhallebili kadayıf yaparken kelepçeli kalıp kullandım. Tatlı bu sayede daha derli toplu oluyor... Şimdi yaptığım tatlının alt katını yarım santim yüksekliğinde, ayrıca bir de iki yerine üç katlı yapınca ve sıcak muhallebi kullanınca (koyu olmasına rağmen) istediğim yumuşaklığı elde ettim. Alt katta yine bir kıtırlık kaldı ama önceki kadar rahatsız etmedi beni. Ancak şunu da unutmamak lazım. Tatlı ikinci güne kalırsa kadayıflar tamamen yumuşamış oluyor.



Tatlıyı bir gece dolapta tuttum. Final fotoğrafları tatlı yapıldıktan bir gün sonra çekildi. Kadayıflar kavrulduktan sonra koyu renkte olmasına rağmen fotoğrafta da görüldüğü gibi muhallebinin sütü ile ıslanınca renkleri açıldı.
Şekeri özellikle az kullandım ve sonuçta çok tatlı olmadığı için şeker seviyesinden memnun kaldım.

Muhallebili kadayıf tatlısını yerken en alt kattaki kadayıfların içinde bulunan şekeri az biraz hissediyorsunuz. Kavrulup soğuyan şekerin kıtır halini yani. 
***
Muhallebili, sütlü veya kadayıflı tatlı tariflerime bakmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz. Tatlı genel başlığında hoş görselleri olan tariflere bu sayede ulaşabilirsiniz...

9 yorum:

  1. Ben çok severim ama babam pek sevmediğinden bizim evde olmaz muhallebili kadayıf.Alt katta oturan yengem hazırlar, güzel de yapar. Genelde bir tabak dolusu tatlıyla çalar kapımızı. O anları severim. Ellerine sağlık Zülal, nefis görünüyor! ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsen bir başkasının elinden yapılmış muhallebili kadayıf hiç yemedim. Ama denemek isterdim. Tat karşılaştırması yapmak için iyi olurdu :)) Kendi yengeme yorumunu okutsam mı acaba diye düşünmelerdeyim şimdi River :)) Teşekkür ediyorum...

      Sil
  2. Epey zahmetliymiş ama çok güzel görünüyor, eline sağlık Zülal'ciğim, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir anda ortaya çıkan bir tatlı değil biraz el oyalıyor... Ne zamandır elimin altında tatlı bulundurmuyordum. 2 gün boyunca yetişti bizim az nüfuslu evimize :)
      Teşekkür ediyorum Müjde Ablacığım :)

      Sil
  3. okurken ağzımın suyu aktı :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Esmanurcuğum, imkan olsa da sunum yapabilsem keşke :))

      Sil
  4. Şimdi, şu anda önümde içinde bundan 2 dilim olan bir tabak olsa, var ya. Oof of! ='(

    YanıtlaSil
  5. Zülal sen benden çok yaşayacaksın :) Büyüklerimiz öyle der ya aynı anda düşünülen şeyi ilk yapan kişiye :)). Tam bir aydır taslakta hazır bir vaziyette duran muhallebili kadayıfı ha bugün ha yarın yayınlayayım derken sen benden önce yayınlamışsın bak üstelik de ben görmemişim :)). Neyse benim tarifim de ufak tefek değişiklikler var birebir aynı değil yani :). Şaka bir yana ellerine sağlık canım arkadaşım çok güzel görünüyor. Ailecek bizim en sevdiğimiz tatlı. Yaparken o kadayıfları ocağın üzerine de kaçırmasam çok iyi olacak ama henüz bunu başaramadım. Sen dökmeden yapabiliyorsan yöntemini bana da anlat bir ara olurmu :). Çok konuştum sanırım yine sevgilerimi yolluyorum sana :)♥

    YanıtlaSil
  6. Muhallebili kadayıf tatlısını arkadaşım yapmıştı ve yemiştim.Çok beğenmiştim,tarifini de ondan aldım ama bir türlü yapmaya fırsatım olmadı.:) En yakın zamanda ben de deneyeceğim bu tatlıyı.Ellerine sağlık Zülalcim.💕

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön