30 Temmuz 2016 Cumartesi

Reyhan Şerbeti

REYHAN ŞERBETİ 

Yemeklerde ve salatalarda kullandığım reyhanın şerbetinin yapıldığını öğrendiğimde denemeliyim diye düşünmüştüm. Sonra da neden bilmem rafa kaldırmıştım reyhan şerbeti yapımı fikrini. Bir kaç gün önce tatlı için karamelize şerbet yapımını paylaştığımda aldığım yorumlar nedeniyle tekrar aklıma düştü.
Osmanlı zamanında saray mutfağında sıkça yapıldığını öğrendiğim reyhan şerbeti yapımının çok kolay olduğunu söyleyebilirim. Mor renkli reyhanı alıp sıcak su ve şekerle birlikte demleyip soğutuyorsunuz.  Şerbet hazır! Kısaca çok pratik bir içecek tarifi.



Detaylı bir şekilde nasıl yapıldığını öğrenmek için aşağıdaki tarifime göz atabilir ya da hazırladığım videoyu izleyebilirsiniz. Videoyu özellikle tavsiye ediyorum bir sahne var ki görülmeye değer. Reyhanın, demetinin içinde tuttuğu pembe rengi, karıştırılması sırasında suya verdiği andan bahsediyorum...



Malzemeler:
1 demet reyhan
8 su bardağı su
8 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı limon tuzu
1 dilim limon

Reyhan Şerbeti Yapımı:

8 bardak suyu kaynatın. Reyhanı yıkayarak saplarının kalın kısımlarını kesin. Cam bir sürahinin içine reyhanı koyun. Üzerine şekeri ekleyin. 8 kaşık şeker bir su bardağından 2 parmak eksik olur. Hafif bir tadı olan bu şerbetin daha tatlı olmasını isterseniz 1 su bardağı dolusu şeker koyabilirsiniz. Su şekeri rahatlıkla taşır.
Limon tuzunu ve bir dilim kabuklu limonu sürahinin içine koyun ve kaynar durumdaki suyu reyhanın üzerine dökün. Şekerinin erimesi için karıştırın. 2 saat boyunca demlenmeye bırakın. Demlenen şerbeti süzün. Sıcaklığı gidip ılıyan şerbeti buzdolabına kaldırıp soğutun. 

Reyhan Şerbeti Hakkında Yorumum:

Yumuşak bir içimi olan şerbetin tadı hiçte rahatsız edici değil. Reyhanın kendine has kokusu suya geçiyor. Şerbeti yüzünüze yaklaştırdığınızda koku burnunuza çarpıveriyor. Tadında fesleğeni net bir şekilde hissediyorsunuz. Şerbeti ilk kez yaptım, ilk deneyimimi sizlerle paylaştım. Hazırlaması çok kolay olan bu serinletici yaz içeceği tekrar tekrar yapılmayı hak ediyor. Nitekim yapmayı düşündüğümü belirterek bu günkü paylaşımımı sonlandırıyorum.
Esen kalınız.

20 yorum:

  1. Ellerinize sağlık... Ne güzel kokmuştur şerbetiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koku hakkında kesinlikle haklısınız Fincan Teyze... :)

      Sil
  2. Evde hazirlanan yaz iceceklerine bayiliyorum. Reyhan serbeti de hep denemek istediklerimden ama burada bir turlu reyhani bulamadim denk getirsem ilk is denicem :) Ellerine saglik Zulal, harika gorunuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! İmkan olsa da gönderebilsek keşke. Buradaki pazarlar doldu taşıyor... Tşk ederim yorum için, sevgiler... :)

      Sil
    2. Cok tesekkur ederim canim :)

      Sil
  3. Serinletici tadını ve mis kokusunu aldım..:) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokusu bir harika, cuma semt pazarımız var bu kez bir kaç demet alacağım reyhanı... Teşekkür ederim Nahide hanım.

      Sil
    2. Kokusu bir harika, cuma semt pazarımız var bu kez bir kaç demet alacağım reyhanı... Teşekkür ederim Nahide hanım.

      Sil
  4. Reyhanı özellikle et yemeklerinde çok kullanırım(tabii kurusunu) tazesini de salatalarda. Çanakkale'li olduğum için herhalde otlara da düşkünümdür. Zaten reyhan misss gibi kokar, koklarken bile yiyesim gelir içeceği çok mantıklı. En çok da yorumunuzu merak ederek okudum siz beğendiyseniz bu iş tamamdır.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde reyhan kurusu eksik olmaz :) Bir demet alıp tecrübe etmek lazım. Teşekkürler :)

      Sil
  5. Ayy zülal, şu sıcak havalarda ne de güzel gider!!!
    Ellerine sağlık, canım hep soğuk içecekler istiyor zaten, güzel bir alternatif, denememiştim, merak ettim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buz konulup ve ayrıca limon sıkılıp içilirse çok daha güzel oluyor Fenomen. Daha dün yaptım, hatta pc nin başına oturmadan az evvel bir bardak içtim :) Teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Lütfenn nispet yapmayalım 😂😂😂

      Sil
  6. Salatalarda çok severek kullanıyorum.Şerbeti nasıl olur çok merak ettim.Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  7. Videoyu izledim Zülal'cim. Gerçekten rengin suya karışımı bir harika, görülmeye değer. Anlatımın çok güzel. Reyhanı bende genelde et yemeklerinde kullanıyorum çok da
    Yakışıyor. Ama şerbetini hiç denemedim. Çok istiyorum ama cesaret edemiyorum. Senin bu anlatımından sonra şart oldu 😊. Ellerine sağlık. Sevgilerimle 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zehracığım yapımı basit, bir kolay malzemeyi bir araya getirmeye bakıyor. Umarım yapıp içebilirsin. Sevgiler diliyorum. :)

      Sil
  8. harika olmuş,yazın sıcakta iyi giderdi ama bu reyhan şerbeti..emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Şerbetin yapımı basit, pazarlarda marketlerde de rahatça bulunabilen bir bitki reyhan. Yaz geldiğinde yapın, iyi oluyor. Ben sevdim tavsiye ederim. :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön