4 Aralık 2015 Cuma

Ayak Sağlığı ve Ayakkabı

AYAK SAĞLIĞI ve AYAKKABI

Gün içerisinde ilgilenilecek bir sürü işin peşinde koştururken yanlış ayakkabı seçimi nedeni ile ayak kaynaklı ağrıları hiç birimiz çekmek istemeyiz. Gün boyu bizi taşıyan ayaklarımıza gereken özeni, öncelikle doğru ayakkabıyı seçerek göstermiş oluruz. Ayak bakımı ise mutlu ayaklar için olmazsa olmazların ikincisidir. Ayak sağlığı ve ayakkabı konusunu işlerken genel olarak dikkat edilmesi gereken konulara ve yüksek topuklu ayakkabıların içerdiği tehlike potansiyeline değineceğim.


Yaz aylarında ayaklarımızı gösteren, açık ayakkabılar giyeriz. Dolayısı ile ayaklarımıza göstereceğimiz özen daha da artar. Kadın olarak güzel ayaklara sahip olmak önem taşımaktadır. Ayağımızın topuğuna, parmaklarına, tırnağına ve derisine bakım yaparken her gün yıkamalı, kremlemeli aynı zamanda masaj yapmalıyız. Ayağı ıslak tutmamalıyız. Nasır, çatlak ve enfeksiyonlardan korunmak için günlük bakımı ihmal etmemeliyiz. Ayak tırnaklarımızı düzgün ve özenli kesmeliyiz. Biçim bozuklukları için mutlaka bir hekime danışmalı, ayağımızı aşırı yüklerden korumalıyız.

Yüksek Topuklu Ayakkabı Hususunda;

Ayak ve ayakkabı görüntüsünün güzel olması kişiye psikolojik destek verir. Bazılarımız için özgüveni tamamlayan bir unsurdur. Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde bacakların daha ince ve uzun görünmesi kişinin özgüvenini arttırır. Şık olmanın rahatlıktan önce geldiği düşüncesinin arkasında karşı tarafa verilen “kendime güveniyorum” mesajının yattığı düşünülebilir. Ki bence kadınca tasarımlar olan yüksek topuklu ayakkabı giyebilmek, biraz cesaret ve kendine güven ister.
Topuklu ayakkabılar, vücut ağırlığını ve yükünü tüm ayağa yaymak yerine, bu yükün ayağın ön bölgesine binmesine sebep olurlar. Gün içerisinde uzun süre giyildiğinde ayak ön bölümünde yakınmalara yol açarlar. Yaz aylarında önü açık olan topuklular tercih edildiğinde parmakların ucu ve kenarlarının açık olması sıkışmayı azaltacağından yakınmalar azalabilir. Ancak ince topuklu ayakkabıların tabanları ince ise ayağın ön bölümüne binen yükü arttıracağından yine ağrı ve yakınmalara sebep olabilir.
Sivri burunlu ve sert ürünlerden yapılmış ayakkabılar ayak şekline etki eder. Ayak parmaklarının sıkışması ayağın ön bölümündeki yapıların üst üste binmesine yol açar. Sivri burunlu ayakkabının topuk yüksekliği arttıkça bu etki daha da artar. Hatta ayaklarınızda bir düşman taşıyor olursunuz! Uzun yıllar ve sürekli sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giymek ayakta kalıcı sorunlara yol açabilir. Sivri burunlu ayakkabı giyenlerin özellikle başparmaklarının ayakkabı içinde düzgün ve ileriye bakan duruşunun, dış yanlara doğru kayması ortopedik açıdan sorunlara yol açar. Özellikle 40’lı yaşlarda daha sık olarak rastlanan sorunların başında, ayağın iç yanında, başparmağın tarak kemiği ile birleştiği eklem bölgesinde kemiğin dışa doğru çıkıntı yapması gelmektedir. Bu çıkıntı ise ağrılıdır, yürümeyi zorlaştırır. Çoğunlukla kadınlarda görülen ve Hallux Valgus (başparmak çıkıntısı-bozukluğu) olarak bilinen bu durumla ilgili aşağıda yayınladığım fotoğraf sanırım daha açıklayıcı olacaktır.
Ayak Başparmak Çıkıntısı
Halluks Valgus Foto:Medikal Yaşam
Bir de yürüme sırasında denge kaybı nedeni ile ayak bileği burkulması ve düşme kaynaklı yaralanmalara sebebiyet veren topuklu ayakkabı kazaları yaşanmaktadır. Topuklu ayakkabı kazaları ile ilgili olarak hazırladığım bir videoyu buradan paylaşarak olayın vahametini gözler önüne sermek istedim.



Ayakkabı Satın Alırken Unutulmaması Gerekenler:

- Ayağınızın biçimini bilerek uygun ayakkabı alınız.
- Akşam saatlerinde ayaklarınız yorgun ve şiş olur. Yeni ayakkabı almak için akşam saatleri daha uygundur.
- Bazılarımızın sağ ve sol ayak numaraları farklı olur. Bu durumda büyük olan ayak numarası gözetilerek tercih yapılmalıdır.
- Ayakkabıyı oturarak değil ayakta denemeliyiz. Ayağa tam oturmuş olan, içinde kolayca salınmasına imkân verecek boşluğu bulunan ayakkabılar tercih edilmelidir.  Önden, arkadan ve yanlardan sıkmayan, ayrıca berelenmeye sebebiyet veren sert malzemelerden yapılmamış olmasına da dikkat etmeliyiz.
- Anatomik ayakkabıların ayakta bulanan taşıyıcı noktaları desteklediğini ve yürümeyi rahatlattığını akıldan çıkarmamalı, tercihimizi bu yönde yapmalıyız.
Gün boyu ortalama kaç adım attığınızı hiç düşündünüz mü?  Beşbin? Onbin? Sayı onbinlerle ifade edilecek kadar fazladır. Bu çalışkan organlarımızın hayatımızdaki önemini bilerek ayak sağlığı ve ayakkabı konularına gereken özeni göstermeliyiz.  Mutlu ayaklar, mutlu günler diliyorum.

24 yorum:

  1. Ayak sağlığı çok önemli. Ayakkabı alırken ucuza kaçıp rahatsız edici ayakkabıları tercih etmeyelim. Çok topuklu giyip te kendimize acı çektirmeye de gerek yok bence. Bende seviyorum topuklu ayakkabı kadını daha şık gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topuklu ayakkabının duruşu, kadına kattığı endam bir başka:) Zaten sağlığa zararı devamlı giyildiği zaman ortaya çıkıyor... Dediğiniz gibi ucuza kaçmadan alınan konforlu ayakkabılar en güzeli. Sevgiler.

      Sil
  2. Benim ayaklarım biraz taraklıdır o yüzden ayakkabı alırken çok dikkat ederim. Her gün kullandığım ayakkabı kaliteli ve rahat olmalı. Çalışırken hep topuklu giyerdim şimdi ise çocuğunda etkisiyle genelde spor giyiniyorum. Gezmeyi de çok seviyorum ne yapayım? ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de taraklidir. Buna rağmen çalışma hayatının içindeyken sivri burunlu ayakkabı giymek gibi bir takıntım vardı. Neyseki 30 lu yaşlarda akillandim:) dediğiniz gibi konfor çok önemli yeri geliyor çocuğumuzu taşıyoruz, ağırlık bindiriyoruz ayaklarımıza... Ben gezme işini yapamıyorum, benim yerime de gezin :))

      Sil
  3. If you are comfortable with your shoes you will be comfortable to mind !! Zülal good advice.
    A hug and happy weekend

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're lucky you more about men's shoes. Your little more aesthetic. You go to the doctor less women in orthopedic shoes cause. Chances are you laughing your face always, I wish you a happy weekend :)

      Sil
  4. Önceleri bende topuklu giyerdim ama resmen eziyet çekerdim bir gün bi Karar aldım bu kadar rahatsızlık çekmenin manasız olduğunu ve sağlığımın her şeyden önemli olduğunu düşündüm ve yaklaşık 8 yıldır topuklu ayakkabı kullanmıyorum.
    Verdiğiniz bilgiler çok yararlı videoda çok güzel ve anlamlı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dönem insanlar bir arayış içinde oluyorlar galiba. İlerleyen yıllarda aslında çokta gerekli olmadığını görüp anlıyoruz. Kendimden farklı bir konuda örnek vereyim. Sıkı dar kotlar giyerdim. Şimdi yanına bile yaklaşmıyorum. Rahatlık, rahatlık, rahatlık diyorum başkada bir şey demiyorum ;) Videoyu da ilk başta hazırlamak gibi bir niyetim yoktu, topuklu ayakkabı fotoğraflarına bakarken dikkatimi çekti konuya uygun olacağını düşünüp hazırlayıverdim... Çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  5. Topuklu ayakkabıların şıklık ve zerafetine imrenerek bakıyorum. Bakıyorum çünkü giyemiyorum.:) Zaten sağlıksız... Düz taban ayakkabılar da bir o kadar sağlıksızmış. Dümdüz olmamalıymış ayakkabılar. Biraz dolgu topuk olmalıymış. Bense çok düz ayakkabı tercih ediyorum genellikle. Sanırım bu konuya dikkat etmem gerekecek.

    Videoyu izledikten sonra yüksek topuklu ayakkabılar konusunda 2 kere düşünmek gerekecek sanırım..:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortopedik ayakkabı konusuna sadece yazımın sonunda yer vermişim. Genelde topuklu ayakkabı konusuna odaklanmışım. Dediğiniz gibi dümdüz ince tabanlı ayakkabıların da ayakta uzun kullanımlarda ağrı yapacağını düşünüyorum. Sanırım bu sefer ağırlık topuğu biniyor: Bu konuyu fizyoterapistime sormam lazım...
      Bir keresinde özenip apartman topuklu ayakkabı almıştım, giyipte evden dışarı çıktığımı hatırlamıyorum, yazık oldu :)) Teşekkür ediyorum Nahide hanım sevgiler :)

      Sil
  6. Ayak sağlığı gerçekten önemli bir konu.Tavsiyeleriniz dikkate değer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehmet Ali bey, genelde bilinen konular, yazım hatırlatma babında oldu biraz. Sevgiler.

      Sil
  7. şahane bir yazı olmuş !
    topuklu giyme özürlüsü diyorum ben kendime :D dolap bekliyorlar ancak
    yaşasın sporlar conversler ve babetler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşe hanım yazıyı beğenmenize sevindim. Sizin meslekte topuklu ayakkabının zorluk çıkaracağını tahmin ediyorum. Devamlı ayakta kaldığınız zamanlar oluyordur. Spor giyinerek en güzelini yapıyorsunuz bence... Sevgiler diliyorum. :)

      Sil
  8. Annem 30 yıllık çalışma hayatında çoğunlukla topuklu giydi ve şu an baş parmağında eğrilme var ve yıllar geçtikçe o eğrilik iyice belirginleşmeye başladı.. Ayağını deforme ettiği için o kadar pişman ki... Ben hiç giyemiyorum topuklu... Topuklu=cendere benim için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şans eseri aynı tarihlerde Valgus hakkında Deryanın spor günlüğü de yayın yapmış. Orada bir video var. Bir göz at derim. http://deryaninsporgunlugu.blogspot.com.tr/2015/12/bunyon-halluks-valgus-bas-parmak-cknts.html kendi adıma yazıdan fayda sağladım.
      Topuklu ayakkabı benim içinde tedavülde değil, eksikliğini de hissetmiyorum hiç :) Ayakkabım, rahat beni mutlu edecek mümkünse yıkanabilir olsun kafi. Teşekkkür ediyorum canım.

      Sil
  9. Bu paylaşımı okuyunca ayakkabı alırken ayakkabıcının dediği şu klasik sözü giydikçe açılır demesinin ne kadar yanlış olduğunu bildirmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir de o var. Ayakkabının açılmasını bekleyene kadar haftalarca çekilen acıları çekmeyen çok azdır herhalde. Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  10. Spor ayakkabisi candir ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spor ayakkabılar ayaklar için büyük rahatlık sağlıyorlar. Esnek yapıda olmaları bunda büyük etken oluyor... Teşekkür ediyorum Name hanım :)

      Sil
  11. Vücudun bütün yükünü taşıyan zavallı ayaklarımız , yanlış tercihler nedeniyle hayatı çekilmez kılıyor. Bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten de taşıdıkları yük azımsanmayacak kadar büyük. Bu yüzden en çok kemik bulunan organımız ayaklarımızmış... Sağlamlar ama yine de dikkat istiyorlar tabi ki :) Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için, sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ben çok da yürüdügüm için rahat ayakkabilar tercih ediyorum. Topuklu ancak çok özel durumlarda...

    YanıtlaSil
  14. Rahat olmalu benim için ayakkabı.Topklu ayakkabı evet çok zarif,hoş gözüküyor ama sırf göze hitap edeceğim diye kendimi sıkıntıya sokamam.Bazılarını görüyorım yürürken resmen can çekişiyor :))

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön