16 Kasım 2022 Çarşamba

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı

ARGENTINA, 1985

Cunta yönetimine maruz kalan ülkelerin çok büyük bir çoğunluğu, öldürülen insanların hesabını, sorumlu olan kişilerden adalet önünde layıkıyla soramamıştır. Kayıp yakınlarının sindirilmiş olması nedeniyle korkuları yüzünden tanıklık yapmaması, devlet kadrolarına yerleşmiş olan eski yönetimin faşizm yanlısı elemanlarının (emniyet, adalet, ordu ve siyaset) tavırları ve gizli örgütlerin varlığı, sağlıklı sorgulamanın, hesap sormanın önünde engel teşkil etmiştir. Arjantin, 7 yıllık askeri diktatörlüğün ardından 1983 yılında demokrasiye tekrar dönmüş, başa geçen Raúl Ricardo Alfonsín (Avukat, siyasetçi ö.2009), 9 eski komutanı insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle yargılama emri vermiştir. Ancak komutanlar sadece askerî mahkemeyi kabul etmiş, Alfonsin Hükümeti yedi ay geçmesine rağmen davada ilerleme kaydedememiştir. Dava sivil yargıya devredilmiş, Yargıtay'da görülecek davayı açma görevi de Savcı Julio Strassera'ya kalmıştır.

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı

Savcı ilk sahnelerde hükümetin kendisine vereceği bu görevden kaçmak için elinden geleni yapar. Ancak kurtulamaz. Savcının önünde, 7 yıllık süreçte cunta yönetimi altında kaybolan 30 bin kişi, ayrıca işkence gören, toplama kamplarında esir tutulan pek çok kişinin haklarını savunacağı, kendilerini dokunulmaz olarak gören ve daha ilk dava günü bu işten sıyrılacaklarını düşünen aralarında Başkan Vidal'in de bulunduğu 9 komutanlı bir dava vardı. Davayı oluşturmak için ona sadece birkaç ay verilmişti...

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı Mahkeme Salonu

Yönetmen Santiago Mitre'nin girişte bahsettiğim gerçek olaylardan yola çıkarak çektiği, komutanların yargılanma sürecini anlatan yapımı siyasi gerilim aynı zamanda bir 'mahkeme filmi. Oldukça ciddi bir konuyu işleyen yönetmen, filmin daha ilk dakikaları dahil, ara ara mizahı unutmayarak seyirciye nefes alacak alanlar bırakmış ve ilgiyle izlenen bir yapım ortaya çıkarmış. Filmi, davaya hazırlık süreci ve davanın görülmesi süreci olarak ikiye bölersek tanıkların dinlendiği ikinci bölümde (Mahkeme halk tarafından ülke çapında dinlenmektedir) çarpıcı olayların anlatılmasına tanık oluyoruz. Tanıkların anlattıkları ise zihinlere demir atacak türden.

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı, Ricardo Darin

Argentina, 1985'te savcı rolünde Ricardo Darin'i izliyoruz. Başroldeki Darin, filmde karısı ve iki çocuğuyla birlikte yer alıyor. Ailesinin, özellikle karısının (Alejandra Flechner) davayla ilgili bakış açısı takdir edilesi. Filmin diğer rollerindeki savcılık elemanlarının da aile hayatına girilerek davanın ve ülkenin mahkeme binası dışındaki seyrinin bir nevi nabzı tutuluyor. Seyircinin olayı daha geniş bir açıdan görmesi sağlanıyor...

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı, Savcının Kadrosu

Arjantin tarihinde önemli bir yeri bulunan böylesi büyük boyutlu bir davanın, siyasetin kaygan zeminine, ölüm ve bombalama tehditlerine rağmen görülebilmesi büyük bir cesaret ve başarı örneğidir. Kalabalık mahkeme salonunun atmosferi, oyuncuların enerjisi, performansları da başarılı bir şekilde perdeye aktarılmıştır.

Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar Adayı Poster

Biyografi, Suç, Dram türlerindeki Amazon Prime Video filmi Arjantin, 1985 (2022) Arjantin'in Oscar adayı olarak seçildi. 21 Aralık 2022 tarihinde Akademi, 95. Oscar Ödülleri için Uluslararası Film dalında 15 filmlik uzun listeyi açıklayacak. Dünya Prömiyerini 79. Venedik Film Festivali'nde yapan film oradan iki ödülle döndü.

Vizyon Tarihi: Amazon Prime Video Platformu 21 Ekim 2022

Diğer Adı: Argentina, 1985 / Yönetmen: Santiago Mitre / Senaryo: Mariano Llinás, Martín Mauregui, Santiago Mitre / Görüntü Yönetmeni: Javier Julia / Müzik: Pedro Osuna / Arjantin, ABD / 2022 / Süre: 140 dakika / Biyografi, Suç, Dram / tt15301048 / 18+

Oyuncu Kadrosu:
Ricardo Darín (Savcı Julio César Strassera)
Peter Lanzani (Luis Moreno Ocampo)
Alejandra Flechner (Savcının Karısı Silvia)
Norman Briski (Savcı'nın akıl hocası yaşlı Russo)
Gabriel Fernández (Bruzzo)

Arjantin, 1985 filmi 12 Aralık 2022 günü 80. Altın Küre adaylıklarının açıklanmasıyla İngilizce olmayan Dilde En İyi Film dalında aday gösterilen 5 ülke filminden biri oldu. (Güncelleme: 14.12.2022)

16 yorum:

  1. Bomba!

    Sinemalara gelme ihtimali var mıdır, ya da şöyle sorim, tarih verilebilir mi?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arjantin 1985 sinema dağıtım ağında yok maalesef. İlerleyen zamanlarda Oscar adaylığı alır değerlenirse ithalatçılar getirirler mi, bu konuda da umudum yok açıkçası. Olur da takvime alınırsa yazarım :)

      Sil
  2. Tanıtım için teşekkürler😊

    YanıtlaSil
  3. Bu filmden öğrenilecek çok şey var diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arjantin'in demokrasiye geçtiği yıllarda biz de geçmiştik. Ama böyle bir mahkeme asla mümkün olmadı...

      Sil
  4. Tam seyredilesi bir film! İnternette buldum, yaşasın! :) Teşekkürler sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ricardo Darin'i izlemek ayrı bir keyif veriyor. Taksimde bir dönem Cumartesi Anneleri toplanırdı. Mahkemede Arjantinli anneler de yer alıyor. İlham kaynaklarımız anneler... İyi izlemeler diliyorum :)

      Sil
    2. Çok iyiydi. Ricardo Darin' i gerçekten çok beğeniyorum. Hangi filmini izlediysem hakkını verdi. Gökten 3 elma düştüüüüüü, darısı..... :)

      Sil
    3. Beğenmene sevindim. :)
      Dünya büyük, üç elma yetmez kii :)

      Sil
  5. politik sinema severim, ricardo darin çok çok iyi bir oyuncu, çok filmini izledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güney Amerika'dan bu tarz filmler çok çıkıyor sanki. Ricardo Darin'de oynayacağı rolleri iyi seçiyor. :)

      Sil
  6. İlginmiş aslında izlesem keyif alırım gibi geldi bana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film bazı yerlerde ince ince geriyor, bazı yerlerde de yüze tebessüm konduruyor. Filme başlayınca bırakma şansız olmaz bence :)

      Sil
  7. İlgi çekici görünüyor. İzlemek lazım çok özenildiği belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spotlight isminde bir film vardı en son onu izlerken heyecan yapmıştım. Gerçeklere dayalı hikayeleri dramları sevenler pişman olmaz bence. Bir şaheser olmayabilir ama söyleyecek sözü olan filmlerden diyeyim. Çok teşekkür ediyorum. :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön