11 Eylül 2022 Pazar

All the Beauty and the Bloodshed | Belgesel

All the Beauty and the Bloodshed Belgesel, Nan Goldin

Hulu'nun 2021 yapımı ödüllü mini dizisi Dopesick Amerika'daki opioid bağımlılığının nasıl geliştiğini ve verilen mücadeleleri anlatır. OxyContin adlı ağrıya karşı kullanılan ancak bağımlılık yaratan ilacı çıkaran firma, doktorlar, hastalar, ilaç mümessilleri ve DEA çok yönlü olarak bu dizide irdelenir. Dizinin son bölümlerindeyse bir eylem sahnesi vardır...

Laura Poitras'ın yönettiği 2022 yapımı All the Beauty and the Bloodshed filminin fragmanını izlediğimde yukarıda bahsettiğim Dopesick dizisi aklıma geldi. Eylem sahnesi çok tanıdıktı ve tahminim doğru çıktı. Yapımın konusu opioid salgınıyla ilgiliydi. Biraz araştırınca belgesel filme konu olan ilacın bağımlısı fotoğraf sanatçısı Nan Goldin'in Dopesick dizisinin ilk bölümünde de yer aldığını gördüm.

Laura Poitras, All the Beauty and the Bloodshed Belgesel filminde; fotoğrafçı ve aktivist Nan Goldin'in hayatını, kariyerini ve Sackler ailesine ait Purdue Pharma'yı opioid salgınından sorumlu tutma çabasını inceliyor.

Çalışmaları genellikle LGBT alt kültürlerini ve HIV/AIDS krizini belgeleyen tanınmış bir fotoğrafçı olan Nan Goldin, Oxycontin'e olan bağımlılığından sonra 2017 yılında PAIN (Reçete Bağımlılığı Müdahalesi, Şimdi) savunuculuk grubunu kurdu. PAIN, Sackler ailesinin finansal destek verdiği özellikle müzeleri ve diğer sanat kurumlarını iş birliği yaptıkları için hedef alır.

Laura Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" ile 79. Venedik Film Festivali'nde Belgesel filmlere nadiren verilen Altın Aslan'ı kazandı.

Yönetmen, 2015 yılında Citizenfour (2014) ile En İyi Belgesel Oscar'ını kucaklamıştı.

Yönetmen Laura Poitras

6 yorum:

  1. İlginç bir belgesele benziyor. Amerika'da mücadele var ama bazı eyaletlerde cannabis ürünleri satılan yerlere izin de var. Birçok ülke içimini serbest bırakmaya başladı 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetmenin Citizenfour isimli belgeselini izlemiştim. Sade vatandaşların internet kullanarak ne büyük tehlikeler altında olduğunu ortaya çıkaran vurucu bir yapımdı. Bu belgesel de yeni biten Venedik Festivali'nin büyük ödülünü aldı. Kesinlikle izlemek lazım. İlacın bağımlılık yaratma riski o kadar fazla ki satışa çıktığından beri Amerika'da 400 bin ölümle sonuçlanan vaka tespit edilmiş. Ama cannabis örneğinden anlaşıldığı üzere ilaç hala satışta ve tarafların mücadelesi devam ediyor. Dopesick dizisinde davalar eyalet eyalet açılıyordu. Demek ki hala dava açılmayan eyaletler bulunuyor.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  2. İlginç bir belgesele benziyor. İzlemek gerek...

    YanıtlaSil
  3. İlginçmiş, ilk kez senden duydum. Fırsat olursa bakmak isterim.

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön