21 Haziran 2022 Salı

YUMRUKLARI GEVŞETMEK (2021)

Unclenching the Fists

Kira Kovalenko'nun yönettiği Rusya yapımı Yumrukları Gevşetmek (2021), 24 Haziran 2022 günü gösterime giriyor. Rusya'nın 94. Akademi Ödülleri için ülkesinden aday gösterdiği yapım aynı zamanda 2021 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış ödülünü kazandı. Konusu Kuzey Osetya'daki eski bir maden kasabasında geçen "Unclenching the Fists" babalarının baskıya dönüşen yoğun ilgisinden bunalan gençlerin ailelerini terk ediş öyküsünü anlatıyor.

Yumrukları Gevşetmek (2021) Poster

Eski bir maden kasabasında otoriter bir baba, kızı ve oğluyla birlikte yaşar. Ada ismindeki kızının saçlarını kesen, makyaj yapmasına izin vermeyen ve evin tek anahtarına sahip baba çocuklarını gece eve kilitlemekte kızının pasaportunu saklamaktadır. Genç kızın tek özgürlüğü ise çalıştığı işyerindedir. Filme konu olan aile genel hatlarıyla bu şekilde tanımlanabilir. Erkeklerin zorbalığına maruz kalan Ada'nın yaşadıkları, bir ulusun bir kadının vücuduna nasıl yerleştiğinin ve nasıl işlediğinin hikayesini anlatır... Filmde yer almayan ama alt metinde kendisini hissettiren bir olayın özetini de açıklamak istiyorum;

Yumrukları Gevşetmek (2021) Kuzey Osetya

2004 yılında Rusya'nın Çeçenistan'dan çıkması için Kuzey Osetya'daki Beslan kasabasındaki bir okula girip rehine alan Çeçenlerin bağımsızlık talepleri, Rusların okulu kuşatmasıyla son buldu. Çıkan çatışmada Çeçen militanlar hariç çoğu çocuk 334 kişi hayatını yitirdi.

Rus Yönetmen Kira Kovalenko
Rus Yönetmen Kira Kovalenko

Yönetmen Kira Kovalenko

Rus kadın sinemacı Kira Kovalenko'nun ilk uzun metrajlı filmi, Sofichka (2016) ismini taşıyor. Babası İranlı olan Abhaz yazar Fazıl İskender'in kitabından sinemaya uyarlanan ve Abhazca olarak çekilen film, Dublin “İpek Yolu” Film Festivali’nde ödüller kazandı. Yönetmenin ikinci filmi olan Yumrukları Gevşetmek / Razzhimaya kulaki, Cannes'da aldığı ödülün yanı sıra başka festivallerde de ödüle layık bulundu. Kadın odaklı filmler çeken Kira Kovalenko Rus sinemacı Aleksandr Sokurov'un yönetmenlik eğitimi verdiği dönemde mezun olan genç yönetmenlerden.

Yumrukları Gevşetmek - Unclenching the Fists (2021) Konusu:

Osetya’nın Mizur ismindeki bir dağ kasabasında genç bir kadın, reddettiği, ancak bir o kadar da sevdiği ailenin boğucu hakimiyetinden kaçmak için mücadele eder.

Yumrukları Gevşetmek (2021)

Vizyon Tarihi: 24 Haziran 2022

Diğer Adları: Razzhimaya kulaki, Unclenching the Fists / Yönetmen: Kira Kovalenko / Senaryo: Kira Kovalenko, Lyubov Mulmenko, Anton Yarush / Görüntü Yönetmeni: Pavel Fomintsev / Dağıtımcı: Başka Sinema / Şirket: Bir Film / Rusya / 2021 / Süre: 1 saat 37 dakika / Dram / tt14775666 / 13+

Altyazılı Fragman
Oyuncu Kadrosu:
Milana Aguzarova (Ada rolünde)
Alik Karaev (Baba)
Soslan Khugaev (Akim)
Khetag Bibilov (Dakko)
Arsen Khetagurov (Tamik)
Milana Pagieva (Taira)

13 yorum:

  1. Bu film de ilgimi çekti. Özellikle kadın yönetmen olması benim için desteğe tabii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmi not aldım ben, yönetmene de gördüğüm an bayıldım :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Filmin çoğrafyası insanları bana farklı geldi, izlemek istediğim filmlerden. Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. hımm bunu bulursam hemen izleyim, elvis ve black phone da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin üç film de ilgi çekici deep. Ben de hepsini izlemek istiyorum. :)

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Filmin hikayesini ben de etkileyici buldum. Burada bahsetmediğim detaylar var. Öğrendiğimde biraz dehşete kapıldım ama filmin derecelendirmesini 13+ görünce korkacak bir şey yokmuş gibi geldi... Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  5. Evet bu haftaki filmim bu, şimdi baktım ve şehrimizde oynamaktaymış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hafta sonu Bir Film'in ithal ettiği After Yang'da sinemalara gelecek. Tahminince onu da izlemek isteyeceksiniz :) Eskiden dağıtımcıların politikalarını bilmezdim. Başka Sinemanın çizgisi diğerlerinden farklı ve bu çizgiyi seviyorum ben.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
    2. Şu an baktım da gelecek haftanın programında ki bizde cuma değişiyor filmler, tek bir animasyon gözüküyor ama takipte olacağım, teşekkürler:)

      Sil
  6. Filmi izledim. Çok beğendim diyorum şimdilik, muhtemelen yarın yazarım:) After Yang sırada, afişi asılmıştı:)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön