10 Mayıs 2022 Salı

Altın Lale Ödüllü Vortex (2021) Sinemalarda

VORTEX (2021)

Arjantin doğumlu yönetmen Gaspar Noé Nisan ayında 41. İstanbul Film Festivali'nde yarışan ve Uluslararası dalda Altın Lale Ödülü alan filmi Vortex'le yeniden Türk seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor. Başka Sinema dağıtımıyla gösterilecek olan Dram türündeki Vortex (2021) 13 Mayıs 2022 günü vizyona giriyor. Kamera karşısına üç as oyuncunun geçtiği filmde Dario Argento, Françoise Lebrun ve Alex Lutz rol alıyor.

Vortex 2021
Altın Lale Ödüllü Vortex (2021) Sinemalarda Poster

Noé’nin önceki filmleri gibi prömiyerini yine Cannes’da yapan Vortex hayata, yönetmenin kendi ölümlülüğü üzerine de düşündüğü son derece kişisel bir pencereden bakıyor. 58 yaşındaki yönetmen Gaspar Noé kıl payı ölümden döndüğü bir beyin kanaması atlattıktan sonra Covid19’a yakalanmasının ardından gerçekleştirdiği bu projede, “her yaşam formunun kendi tünelinde yaşadığını” anlatmak üzere bölünmüş ekran tekniği kullanıyor; filmdeki iki kameradan birinin arkasında bizzat kendisi yer alıyor. Görüntü yönetmenliğini ise Benoit Debie yapıyor. Film, yaşlılık ve bunamadan mustarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine odaklanıyor. Gaspar Noé Vortex'i (Girdap) “Yüreklerini yitirmeden önce akıllarını yitiren tüm insanlara” adıyor.

vortex
Altın Lale Ödüllü Vortex (2021)

Vortex (2021) Konusu:

Bir apartman dairesinde yaşayan ve uzun yıllardır evli olan Parisli bir çiftten kadın olanı bunama hastalığına yakalanmış emekli bir psikiyatristtir. Kocası Lui eşi Elle'ye elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken bir yandan da uzun süredir üzerinde çalıştığı romanını yazmaktadır. Tek çocuğu olan Stephane, ortak velayeti bulunan oğlu Kiki'yle ilgilenirken ayrılığının yaralarını iyileştirmeye çalışır. Annesinin durumu gitgide ağırlaşırken yaşananlar onu gergin bir hale sokar, anne ve babasına istediği gibi yardım edememenin çaresizliğini yaşar.

Vizyon Tarihi: 13 Mayıs 2022

Yönetmen - Senaryo: Gaspar Noé / Görüntü Yönetmeni: Benoit Debie / Dağıtımcı: Başka Sinema / Şirket: Bir Film / Belçika, Fransa / 2021 / Süre: 2 saat 15 dakika / Dram / tt14821150 / 16+

Oyuncu Kadrosu:
Dario Argento (Lui)
Françoise Lebrun (Elle)
Alex Lutz (Stephane)
Kylian Dheret (Kiki)

16 yorum:

  1. Sakin ve dramatik bir filme benziyor. Konusu farkındalık için güzel, kim bilir benzer sıkıntıları yaşayan kaç aile vardır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda çok işlenen bir konuyu işlemiş yönetmen. Nitekim gerçek hayatta da sık karşımıza çıkıyor bu hastalık. Yaşam süresi uzayınca vücudu vurmazsa bile zihni yakalıyor. Hastalara da ailelerine de Allah kolaylık versin.
      Çok teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  2. Bu hafta ne çok film vizyona giriyor, salonlar iyice eski normal günlerine dönüyor sanki :) Bu filmin Kadıköy Sineması’ndaki İFF gösterimine Gaspar Noe sürprizle gelmişti, o zamandan beridir aklımda :) Gitmeye çalışacağım. Yazı için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Covid'in gücü hasta etme gücü azaldı. Biraz da bunun etkisiyle seyirci film izlemeye giderken daha cesur. :) Gaspar Noe'nin Türkiye'ye geldiğini Deep'ten öğrenmiştim. Sonra da Altın Lale'yi aldı zaten. :)
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Bizde yarın vizyona giriyor ve niyetim oydu. Şimdi, sanırım, hatta büyük ihtimalle bu haftaki filmim Vortex olacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftanın vizyona en az kopyayla girecek filmi Vortex oldu. Bu anlamda şehrinizde izleme imkanı bulabilmeniz büyük şans :) Filmin fragmanını izledim. Çift ekranlı olması gözlerimi yordu. Perde de izlemek nasıl olur diye merak ettim...
      İyi seyirler diliyorum :)

      Sil
    2. Güzel oluyor:)

      Hatta yazarken altını çizdiğim bir gözlemimi şöylece bırakıyorum.

      "Öncelikle şunu söymemem gerek ki ilk kez başka sinema, festival filmlerinden birinde üç seyirciden hiçbiri dışarı çıkmıyor aksine son isim kaybolup ışıklar yanana kadar yerlerinden bile kımıldamıyor. Bu bir saygı, tümüyle içgüdüsel, filmi sevdiler sevmediler kısmı söz konusu değil ama saygı duydukları kesin."

      Sil
    3. Dün Vortex'le ilgili yazınızı / yorumunuzu okumuştum. Uğrayacağım tekrar. Filmi merak edenler için izleyen yorumu sizin adreste var diye buraya not düşmek istiyorum.
      Filmi neredeyse baştan sona çift ekranda izlemek benim için bir ilk olacak. Umarım bu deneyimi kısa zamanda gerçekleştirebilirim. :) Seyirci saygısı deyince aklıma önceki yazılarınız geldi, mesela erken ayrılan bir izleyiciyi Memoria filminden anımsıyorum. O da festival filmiydi.
      Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. noe severim, denişik yönetmen :) argento mu oynuyomuş oo, diğer oyuncular da iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gaspar Noe'nin tek bir filmini -o da uzun yıllar önceydi- izlemiştim. Konu tersten başlıyordu. Geçen sene de Lux AEterna isimli bir film çıkardı. Lux ve Vortex'in fragmanları izledim, gözümü yordu. Özellik Lux AEterna'yı epilepsi hastaları için sakıncalı buldum; Çakan ışıklı sahneler vardı. Yani evet, yönetmenin değişik bir tarzı var deep sana katılıyorum. Auteur dediklerinden. :)

      Sil
    2. irreversible :) cassel bellucci, sonra evlendiler gündelik yaşamda :) auteur evet, en iyi yönetmenler onlar oluyol :)

      Sil
    3. Vincent Cassel'i severim. Evlendiklerini bilmiyordum, ayrıldıklarını da... Irresversible üçlemenin sonuncusu diye kalmış aklımda. Hemen ona da baktım ilki 40 dakikalık Carne 1991, ikincisi ise Seul contre tous 1998. Bulabilirsem bakarım :)

      Sil
  5. İlginç bir filme benziyor, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu hayatın içinden, ama sunum şekli sıra dışı bir film. Kesinlikle ilginç :) Çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  6. Hikaye biraz ağır drama bağlayacak gibi geldi bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu itibariyle ağır bir dram gibi duruyor film, ama ilgi çekici gelişmelerde yaşanıyor bildiğim kadarıyla. İnsanı filme bağlayan bir dinamik yapısı var. Okuduğum yorumlardan, öğrendiğim detaylardan bu hisse kapıldım. :) Çok teşekkür ediyorum :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön