17 Mart 2022 Perşembe

Paralel Anneler (2021)

Parallel Mothers

Pedro Almodóvar'ın yazıp yönettiği İspanya yapımı Dram türündeki Paralel Anneler (2021), 18 Mart 2022 günü gösterime giriyor. Başrollerini Penélope Cruz, Rossy de Palma, Aitana Sánchez-Gijón, Milena Smit ve Israel Elejalde'nin paylaştığı film bir fotoğrafçıyı canlandıran Janis'in (Penélope Cruz) etrafında gelişen olayları anlatıyor.

Paralel Anneler (2021) Poster

Paralel Anneler - Parallel Mothers (2021) Konusu:

Janis ve Ana aynı hastane odasını paylaşan ve doğum yapmayı bekleyen iki anne adayıdır. İkisi de plansız hamile kalan bekâr annelerden Janis orta yaşlı, Ana ise çok gençtir. Ana, Janis'in rahatlığının aksine stres içinde doğumu beklemektedir.  Aynı saatlerde doğum yapan iki anne, ikisi de kız olan bebekleriyle birlikte hastaneden ayrılmadan önce birbirlerine telefon numaralarını verir. İki anneyi aynı hastanede buluşturan kader, zor günlerin yaşanacağı gelecek günlerde onları tekrar tekrar bir araya getirecektir.

Parallel Mothers
Paralel Anneler (2021) Milena Smit ve Penelope Cruz

Paralel Anneler, Penélope Cruz'a Oscar Adaylığı Kazandırdı

Paralel Anneler filmi 94. Oscar Ödülleri yarışında, biri başrol oyuncusu Penélope Cruz'a "En İyi Kadın Oyuncu" diğeri ise filmin müziklerini yapan Alberto Iglesias'a "En İyi Müzik" dallarında iki adaylık kazandırdı.

Müzik dalında adaylığı olan filmde en beğendiğim parça doğum sırasında duyduğum müzikti. Bir yanda annelerin çığlıkları, sonrasında bebeklerin ağlama sesleriyle fonda çalan müziğin birleşmesi sahnelere ayrı bir güzellik katmış.

İspanya, uzunca bir dönem Francisco Franco'nun başta olduğu diktatörlükle yönetildi. İç savaşın bittiği 1939 yılından 1975 yılına kadar süren bu dönem İspanya halkına acılar çektirdi. İç savaşı takip eden yıllarda Cumhuriyetçi rejimi savunan bazı gruplar direnişi bırakmamış, dağlarda ve kırsalda tutunmuş, 1950'li yılların sonlarında ise direniş etkinliğini yitirmiş. Yönetmen Pedro Almodóvar İspanya'da diktatörlüğün hüküm sürdüğü dönemde 1949 yılında doğmuş.

Paralel Anneler (2021) Rossy de Palma, İsrail Elejalde, Penélope Cruz ve Milena Smit

Yönetmen Parallel Mothers filminde, İspanya'nın yakın geçmişinde yaşanan korkunç olayları ve insanların üzerindeki psikolojik etkilerini başroldeki Janis karakteri üzerinden günümüze taşımış. Film bu yönüyle politik bir kimlik taşısa da evrensel anlamda anneliği ve kadınları merkezine almış. Filmdeki baskın kadın karakterler; iki taze anne, oyuncu olan ve kocasından boşandığı için dini kurumların bir zamanlar dışladığı anneanne (Aitana Sánchez-Gijón), başarılı bir ajans sahibi kadın patron (Rossy de Palma), hizmetli olarak çalışan bir kadın (Julieta Serrano), dadılık yapmaya çalışan İrlandalı bir kız öğrenci ile babaları erkekleri öldürülüp toplu mezara gömülmüş yaşlı kadın akrabalardan oluşuyor. Filmdeki tek uzun rolü olan erkek karakter ise Janis'in sevgilisi olan adli arkeolog rolündeki Arturo (Israel Elejalde). Arturo'dan bahsetmişken onun üzerinden, kanser olan karısının yaşadıklarını düşünerek başka bir kadının hikâyesine daha tanık olduğumuzu söylemeliyim.

Paralel Anneler (2021)

Penélope Cruz kendi ayaklarının üzerinde duran, yere sağlam basan bir karakter. Hamile kaldığını öğrendiğinde çocuğunu doğurup ona tek başına bakma cesaretine sahip. Toplu mezarda bulunan atalarına aradan geçen 80 yıl sonrasında bile ulaşma kararlılığında olan kahramanımız bebeğiyle ilgili müşkül bir durumla karşılaştığında zor günler yaşasa da yine doğru hareket etmesini biliyor. Kısaca bahsetmeye çalıştığım Janis karakterinin yaşadıklarını Penelope Cruz başarıyla canlandırmış. Venedik (Eylül 2021) ve başka festivallerde de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan oyuncu Oscar yarışında rakiplerinin karşısında ne derece başarılı bulunacak bunu da 27 Mart 2022 günü dağıtılacak olan Oscar 2022 Ödülleri'nden sonra öğreneceğiz.

Son olarak filmin yumuşak tonlara aynı zamanda göz alıcı renklere sahip olduğunu, yönetmenin daha önceki filmlerinde gördüğümüz çizgisini devam ettirdiğini vurgulamak istiyorum...

Vizyon Tarihi: 18 Mart 2022

Diğer İsimleri: Madres paralelas, Parallel Mothers / Yönetmen - Senaryo: Pedro Almodóvar / Görüntü Yönetmeni: José Luis Alcaine / Müzik: Alberto Iglesias / Dağıtımcı: Bir Film / İspanya / 2021 / Süre: 2 Saat / Dram / tt12618926 / 13+ ⚥

Oyuncu Kadrosu:
Penélope Cruz (Janis)
Milena Smit (Ana)
Rossy de Palma (Janis'in patronu ve arkadaşı Elena)
Aitana Sánchez-Gijón (Ana'nın annesi Teresa)
Julieta Serrano (Hizmetli, Tia Brígida)
Israel Elejalde (Janis'in sevgilisi Arturo)

9 yorum:

  1. Gerçekten ilginç duruyor, özellikle konunun anneler üzerinden anlatılması çok ilgimi çekti. Cruz da severim.

    YanıtlaSil
  2. Bergen için sinemaya gittiğimde gördüm afişini... :)ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  3. Ben de sevdim ama diktatörlük dönemine ait olaylar çok yüzeysel kalmış. Konu bebeklerin değişimi belki de diğer olay ciddi ve öylesine geçiştirilmiş gibi geldi bana. Yani film bittiğinde bir eksiklik kaldı gibi hissettim

    YanıtlaSil
  4. hamile kadınlar hep korkutmuştur beni, çocukluğumda bebeklerini yediklerini düşünürdüm. film güzele benziyor ama fragmana yansıtamamışlar bence

    YanıtlaSil
  5. ayy canım pedro canım penelope :)

    YanıtlaSil
  6. paraleli yazdııın, drive my car ne zaman gelcek bakalımlım :)

    YanıtlaSil
  7. milliyet sanat mart sayısı, penelope ve pedro var bir de bergman persona :) benim instada fotileri var, yanda var benim insta ordan bakabilirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün instagram hesabına uğradım ama göremedim deep. Milliyet sanata girip derginin kapağını inceleyebildim. Bugün iki oscar adayının birlikte çektikleri filme başladım. 'Herkes biliyor' filmi, javier bardem ve penelophe cruz ;)

      Sil
    2. görürsün ki yaa, instada son postumda 10 tane foti var. bu fotilerden biri penelope diğeri persona, milliyet sanat dergisinin son sayısından çektim, dergide penelope ve pedro makalesi var, pek hoş anlatıyor ikisini, bir de persona makalesi var, yani dergiyi migrostan aldım, belki alıp okursun diye dedim,

      https://www.milliyet.com.tr/kultur-sanat/bahari-sanat-ile-karsilasiyoruz-6710669

      derginin son sayısının içindekiler i burada :)

      herkes biliyor, duydum ama daha izlemedim, izlerim tabii, bir de jambon jambon var, ikisinin birlikte oynadığı ilk film :) bir de barut fıçısı adlı bir balkan filmi izledim, muhteşem :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön