3 Mart 2022 Perşembe

Memoria (2021)

Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul'un yazıp yönettiği Memoria (2021) 11 Mart 2022 günü gösterime giriyor. Çekimleri Kolombiya'da gerçekleştirilen film Cannes'da yarıştı ve Jüri Özel Ödülü kazandı. Kolombiya'nın Uluslararası En İyi Film dalında Oscar için ülkesinden seçtiği Memoria filminin başrollerini ise Tilda Swinton, Elkin Díaz ve Jeanne Balibar paylaşıyor.

Memoria (2021)
Memoria (2021) Poster

Film, duyduğu bir sesin hayatını ele geçirdiği çiçekçi bir kadınla ilgili. Duyduğu sesle ilgili kadın şu tanımı yapar; "Deniz suyuyla çevrili metal bir duvara çarpan beton topu." Jessica isimli kahramanımız hastanede olan kız kardeşi Karen'i ziyaret etmek için Kolombiya'nın başkenti Bogoto'ya gider. Peşini bırakmayan, olmadık zamanlarda ortaya çıkan gümbürtü onu büyülenmiş bir halde Kolombiya'da anlam peşinde olacağı bir yolculuğa sürükler. Sıra dışı ve uzun sahnelerle bezeli filmin yönetmeni Apichatpong Weerasethakul, ülkemiz sinemalarında da gösterilen Altın Palmiyeli Tay filmi 'Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (2010)' ile tanınıyor.

Memoria (2021)
Memoria (2021) Elkin Diaz ve Tilda Swinton

Memoria (2021) Konusu:

Film, Kolombiya’da bulunan İskoçyalı bir kadının ara ara değişik mekânlarda duyduğu garip, tok bir sesten yola çıkıyor. Bu sesin peşinde bir yolculuğa çıkan Jessica sesin sebebini önce elle tutulur, gözle görülür dünyada arıyor. Doktora gidiyor, yanıt bulamıyor. Şehir hayatı ona dar geliyor... Çok geçmeden anlıyor ki, insanın taşın, kayanın, dağın, ormanın belleğiyle yekvücut olduğu, dahası onu kaydettiği ve ilettiği bir dünya düzlemi de var. Yönetmenin uzun bir tefekkürü andıran filminde uzay, sinir sistemimiz, doğa, algılar dünyasının kurcalamadığımız derinlikleri yekpare bir bütün. Bu karmaşık örgüyü çözmenin ya da adlandırmanın yolu yok. Sadece kendimizi ona bırakmalıyız.

Vizyon Tarihi: 11 Mart 2022

Yönetmen - Senaryo: Apichatpong Weerasethakul / Görüntü Yönetmeni: Sayombhu Mukdeeprom / Müzik: César López / Dağıtımcı: Başka Sinema / Şirket: Bir Film / Kolombiya, Tayland, Almanya, İngiltere, Fransa, Meksika, Katar, Çin, İsviçre / 2021 / Süre: 2 saat 16 dakika / Dram, Bilim-Kurgu / tt8399288 / 10+

Oyuncu Kadrosu:
Tilda Swinton (Jessica Holland)
Elkin Díaz (Yaşlı Hernán Bedoya)
Jeanne Balibar (Agnes Cerkinsky)
Juan Pablo Urrego (Genç Hernán Bedoya)
Daniel Giménez Cacho (Juan Ospina)
Agnes Brekke (Karen Holland)
Jerónimo Barón (Mateo Ospina)
Constanza Gutierrez (Doktor Constanza)

10 yorum:

  1. Konusu güzelmiş, sonra izlemek isterim. Biraz durağan görünüyor ama sakinlik veren bir yanı da var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film hakkında birkaç yorum yazısı okudum. Durağanlığı konusunda haklısın diyorum :)
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Tilda'yı çok severim, bu na bir göz atabilirim, ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah seversin, oyuncu ilgi çekici hakikaten. Filmin sunumu, gidişatı konusunda diğer filmlere benzemediğini sıra dışı bir yapısı olduğunu söyleyeyim :) Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  3. İlginç ve düşünmeye sevkedici galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memoria'nın konusu anladığım kadarıyla mana dünyasına kayıyor. Kahramanın bu yolculuğun sonunda ne bulacağı merak konusu.
      Teşekkür ediyorum.:)

      Sil
  4. İlginç gibi. Yani konu insanı çekiyor iyi işlenmişse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cannes'da ödül almış bir yapım. Hiç bir yerinden yakalayamazsak bile Kolombiya coğrafyasını yakından tanımış oluruz izleyince :)
      Bu filmin akıcılığı konusunda korkularım var diyeyim.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  5. bu filmi kaçırmam, bu yönetmen müthiş müthiş, izledim filmlerini :) koraeda gibi bu yönetmen de süfer :)

    YanıtlaSil
  6. Hımm, bu kadın ermiş olmalı,bizim duymadığımız sesleri duyduğuna göre..😊

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön