1 Mart 2022 Salı

Flee (2021) Oscar 2022

FLEE (2021)

İngiltere’nin 19.yy’dan itibaren bölgeyle ilgili planları dâhilinde Hindistan ve Pakistan'ın da arasında olduğu, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki şekillenme ve Taliban'ın ortaya çıkışı bağlamında gelinen noktada 1970'li yılların sonunda Afganistan'da Monarşi devrilmiş Marksist hükümet başa geçmiştir. Marksist yönetim Brejnev döneminde Sovyetler Birliği'ni İslamcı mücahitlere karşı koymak için ülkeye davet etmiş, Sovyetler 9 yıl boyunca Afganistan'da kalmıştır. Amerika ve Çin’de olaylarda taraf olmuştur.

Flee filminin hikâyesinin başlangıcı Sovyetler Birliği'nin ülkeye girişi olan 1979 yılına dayanıyor. Flee filminde yer alan ve Kabil'de yaşayan Amin Nawabi isimli çocuk kahramanımızın babası bu olayları izleyen yıllarda üç bin kişiyle birlikte gözaltına alınmış. Aile kısa bir süre sonra da artık babalarından hiç haber alamamış.

Flee 2021
Flee (2021) Oscar 2022 Poster

Flee (2021) adlı Animasyon, Belgesel filmi Amin Nawabi'nin çocukluğundan başlayarak onun hikayesini anlatıyor. Afganistan'ın karıştığı dönemde Amin, annesi ve kardeşleri Kabil'den son anda çıkmayı başarmış onlara turist vizesi veren tek ülke olan Sovyetler Birliğine kaçmış. Ailenin en büyük çocukları İsveç'ten Moskova'ya geçmiş ve onlara bir ev kiralamış. Avrupa'ya kaçışın acılı hikâyesi ise Rusya'dan itibaren başlıyor.

Yönetmen Jonas Poher Rasmussen lise yıllarındayken tanıştığı, Afganistan’dan çocuk mülteci olarak göç eden Amin Nawabi’nin gerçek hikâyesini ondan çok uzun yıllar sonra dinlemiş ve filmini çekmeye karar vermiş. Mülteci olduğu için kahramanın adı ve yüzünün gizli kalması gerektiğinden proje, röportaj şeklinde Animasyon filmi olarak çekilmiş. Filmde, Afganistan dâhil olmak üzere gerçek arşiv görüntülerinin kullanıldığını ayrıca elle çizim animasyonun yanında kara kalem eskizlerinde yer aldığını söyleyelim.

Flee 2021
Flee (2021) Oscar 2022 Mülteciler

Röportajı izlerken Amin Nawabi'nin kaçış deneyimi ve mülteci olarak yaşamanın kişi üzerindeki psikolojik etkileri seyircide merak duygusu uyandırmayı başarıyor. Böylesi bir deneyimin çocuk / insan üzerindeki etkilerinin boyutunu öğrendikçe mülteci olarak yaşama adapte olma konusunda ne çok zorluklar olduğunu fark ediyorsunuz.

Jonas Poher Rasmussen'in yönettiği Danimarka yapımı Flee (2021) adlı animasyon 4 Mart 2022 günü sinemalara geliyor. Flee (2021) filminin bu yıl 94.sü düzenlenen Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel dallarında adaylığı bulunuyor. Flee (2021), Oscar 2022 de üç adaylık elde etmeden önce bu yıl Belgesel ve Animasyon dallarında birçok festivalde aday gösterildi ayrıca bu iki dalda ödüller kazandı.

Flee 2021
Flee (2021) Oscar 2022

Flee (2021) Konusu:

Bir üniversite de doktora sonrası çalışmalar yapan ve erkek arkadaşıyla evlenmenin eşiğinde olan Amin’in hayatı, 20 yıldır saklanan sırların açığa çıkmaya başlamasıyla rayından çıkıyor… 1984 yılında başlayan hikâyede, Amin’in babasının kayboluşu, ardından Kabil’in güvenli olmaktan çıkmasıyla son anda ülkeden kurtulmaları ve akıl almaz kaçış yolculukları anlatılıyor. Daha çocuk yaşta eşcinsel olduğunu fark eden Amin’in mevcut olan korkularına kaçış yolculuğunun stresi de eklenince insanlara karşı güven konusunda onda yaralar açılmış.

Vizyon Tarihi: 18 Şubat 2022

Yönetmen: Jonas Poher Rasmussen / Senaryo: Jonas Poher Rasmussen, Amin Nawabi / Müzik: Uno Helmersson / Dağıtımcı: Başka Sinema / Şirket: Fabula Films / Danimarka / 2021 / Süre: 90 dakika / Animasyon, Belgesel / tt8430054

Seslendirme Kadrosu:
Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz, Zahra Mehrwarz, Sadia Faiz

6 yorum:

  1. Off izlerken içim acıyacak ama izlemeli 🙏

    YanıtlaSil
  2. Evet izlenecekler arasında....

    YanıtlaSil
  3. Konusu çok ilginç ama Kefernahum'u yeni izledim bünyem kaldırmayacak sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefernahum çarpıcı bir filmdi. Onda müziğin duyguları beslediğini hatırlıyorum. Bu destek Flee filminde Kefernahum kadar yoğun değil. Olayları aktarırken daha nesnel yaklaşmışlar. Ama yine de insanın içini acıtan çok olaya tanıklık ediyoruz... İki film arasında es vermek iyi olur, katılıyorum sana :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön