15 Şubat 2019 Cuma

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında

Julian Schnabel'in yönettiği Biyografi türündeki Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, 15 Şubat 2019 günü vizyona girdi. Orjinal adı "At Eternity's Gate" olan film, ressam Vincent van Gogh’un Fransa’daki Arles ve Auvers-sur-Oise’de yaşadığı döneme yani yaşamının son yıllarına bir bakış niteliğinde. Filmin başrolünde oynayan ve Van Gogh'u canlandıran Willem Dafoe 24 Şubat 2019 günü dağıtılacak olan Akademi Ödülleri için bu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Dalı'nda aday olarak gösterildi.

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, Poster

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında Konusu

Yapım, ressam Vincent van Gogh'un hayatının son yıllarında yaşadıklarını, gerçek olaylara (Mektuplara) dayandırılan bir kurguyla ele alıyor. Van Gogh'un bulunduğu yerlerde çevresindekilerin ona karşı olan tutumları, zihinsel olarak yaşadığı sorunlar, ressam arkadaşı Paul Gauguin ve ağabeyi Theo ile olan ilişkileri ve ölümü, filmde işlenen konular arasında bulunuyor. tt6938828

At Eternity's Gate
Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, Willem Dafoe ve Oscar Isaac

Filmi İzledim 

Filmi izlemeye başlamadan önce aklımda iki film vardı. Birincisi geçen yıl gösterilen Loving Vincent / Vincent'ten Sevgilerle (2017) Animasyonuydu. İkincisi ise yine geçtiğimiz yıl Willem Dafoe'ya Oscar Adaylığı kazandıran The Florida Project 2017  filmi ve oyuncunun insancıl, sevimli halleriydi...
Öncelikle yönetmen Julian Schnabel'in sanat ve resim dünyasıyla sıkı fıkı olduğunu belirteyim. Bu yakınlık nedeniyle daha önce de yine bir sanatçı olan Basquiat'ın biyografisini çekmiş.

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, Willem Dafoe

Film Gogh'un karşısındakilerle diyaloğa girerek kendisini ifade etmesini sağlamış. Karşısındaki kimi zaman bir rahip, kimi zaman ressam bir arkadaşı kimi zaman da bir deli olarak vücut bulmuş. Bir de Gogh'un dünyayı, çevresindekileri nasıl gördüğü kameraya titreklik verilerek sağlanmaya çalışılmış. Dialogları güzel bulduğumu ayrıca Gogh'un doğada yaptığı gezilerin seyir keyfi verdiğini söylemeliyim.
Willem Dafoe'nun bu yıl ki Oscar rakiplerinin sadece ikisini (Bradley Cooper / Bir Yıldız Doğuyor ve Viggo Mortensen / Green Book) izleme şansım oldu. Bu üç oyuncu arasından oyum Dafoe'dan yana olurdu.

At Eternity's Gate
At Eternity's Gate (Sorrowing Old Man) adlı eser

Vincent Van Gogh, At Eternity's Gate (Sorrowing Old Man) Adlı Eseri
Üzgün Yaşlı Adam yağlı boya resmi Vincent van Gogh tarafından ölümünden iki ay önce 1890'da Saint-Rémy-de-Provence'de yapılmıştır. At Eternity's Gate resmi halen Kröller-müller Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yönetmen Julian Schnabel

Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, Julian Schnabel
Amerikalı yönetmen Julian Schnabel'in filmografisinde önemli biyografiler bulunuyor. Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü, En İyi Yönetmen dalında Altın Küre'yi kazanan yönetmenin en çok bilinen yapımı 2007 yılında çektiği "Kelebek ve Dalgıç" filmidir. Yönetmen, 1996 yılında çektiği "Basquiat" filminde yine bir ressam olan Amerikalı graffiti sanatçısı ve yeni dışavurumcu Jean-Michel Basquiat'ın biyografisini işlemiştir.

Julian Schnabel Filmografisi:
  • 2007 Kelebek ve Dalgıç / Le scaphandre et le papillon   Biyografi
  • 2000 Karanlıktan Önce / Before Night Falls   Biyografi
  • 1996 Basquiat    Biyografi
Vizyon Tarihi: 15 Şubat 2019
Diğer Adı: At Eternity's Gate / Yönetmen: Julian Schnabel / Senaryo: Jean-Claude Carrière, Julian Schnabel, Louise Kugelberg / Görüntü Yönetmeni: Benoit Delhomme / Müzik: Tatiana Lisovkaia / Dağıtımcı: Başka Sinema / ABD, İrlanda, İngiltere, Fransa, İsviçre / 2018 / Süre: 111' / Dram, Biyografi
Oyuncu Kadrosu:
Willem Dafoe (Vincent van Gogh)
Rupert Friend (Theo Van Gogh)
Oscar Isaac (Paul Gauguin)
Mads Mikkelsen (Rahip)
Mathieu Amalric (Dr. Paul Gachet)
Emmanuelle Seigner (Madam Ginoux)
Niels Arestrup (Deli Adam)
Amira Casar (Johanna Van Gogh)

4 yorum:

  1. Benim oyum da kesinlikle Dafoe'ye... Ama rakipleri güçlü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rami Malek / Bohemian Rhapsody ve Vice filmlerini izlememiştim. Rami Malek'in filmi ses getirdiği için daha şanslı olduğunu düşünüyorum.
      Dananın kuyruğu çok yakında kopacak :)

      Sil
  2. akademi ödüllerini merakla bekliyoz..🙂 van gokun filmini yapmaları ayrıca güzel olmuş..✔😊

    YanıtlaSil
  3. Her ne olursa olsun Van Gogh' u anlatan filmler ayrı bir kategoride olmalı. Ruh inceliği yaratıyor insanda görülenler. Bu filmin peşine düşeyim ben iyisi mi :)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön