6 Ocak 2018 Cumartesi

On the Waterfront (1954)

Rıhtımlar Üzerinde (1954) - İMDB Top 250 Filmi

Elia Kazan'ın yönettiği 8 Oscar Ödülü kazanan On the Waterfront (1954) adlı filmin konusu, New Jersey tersanelerinde yolsuzluk yapan sendika patronu Johnny Friendly, liman işçileri ve bir rahip arasında geçiyor...

Liman işçiliği yapan Terry Malloy (Marlon Brando) sendika patronu olan Johnny’nin (Lee J. Cobb) isteği üzerine çocukluk arkadaşını onun adamlarının eline teslim eder. Bunu yaparken arkadaşının öldürüleceğini bilmemektedir. Eski boksör olan Terry aracılık ettiği bu cinayet yüzünden rahatsızlık duyar. Abisi Johnny’nin sağ koludur. Öldürülen arkadaşının uzaklarda eğitim gören kız kardeşi Edie (Eva Marie Saint) katillerin yakalanmasını ister ancak herkes korkmakta ve susmaktadır. Terry ve Edie arasında bir yakınlaşma başlar. Edie'nin tavırları, cinayeti araştıran polisler ayrıca Rahip Barry'nin (Karl Malden) olayın peşine düşmesi Terry'yi gerçekleri gizleme konusunda ikileme düşürür. Ancak son darbe abisinden gelecektir...

Rıhtımlar Üzerinde (1954)
On The Waterfront (1954)

Oscar'lı başrol oyuncusu Marlon Brando, bir kahramanın manevi uyanışının adım adım anlatıldığı filmde dram yönü ağır basan bir performans sergiliyor. 30 yaşındaki haliyle izleyeceğimiz Brando, geleceği parlak bir boksörken abisinin gölgesinde limanda çalışmak zorunda kalan kendi halinde bir işçi olan Terry Malloy'u canlandırıyor.

Terry Malloy, öylesine bir yaşam sürdürürken arkadaşının öldürülmesi üzerine vicdanıyla girdiği savaşta güçlünün yanında olmakla, hakkını aramak arasında tereddüte düşüyor. Bu duygularda suçluyu gammazlamanın yaşadığı toplumdan dışlanması anlamına gelme baskısı da var.

Liman mafyasının, işçilerin haklarıyla acımasızca oynarken, ona susması için sabahtan akşama kadar yatabileceği bir iş sunması -rüşvet vermesi- buna karşın rahibin önderliğinde kötülerle savaşmaya çalışan bir avuç liman işçisinin yaşadığı baskıya şahit olması Terry'nin içindeki çalkantıyı giderek arttırıyor.

Rıhtımlar Üzerinde (1954) adlı yapım konusunun geçtiği rıhtımdaki işçilerin hayatlarının yanında, mafya, polis, rahip karakterlerinden de beslenerek birbirine bağlantılı sağlam bir hikâye sunuyor. Filmde, yaşanan ölümlerle tansiyon artıyor ve yükselen bir grafik izliyor. Toplumu ilgilendiren yolsuzluk, mafya baskısı gibi küresel anlamda her yerde görülebilecek sorunlara parmak basan film, zor zamanlarda halkın içinden çıkaracağı potansiyel kahramanlara da selam yolluyor.

On the Waterfront (1954) Marlon Brando ve Eva Marie Saint

İmdb Top 250 maratonuna katıldığımda ilk izlediğim filmlerden olan Rıhtımlar Üzerinde (1954), hakkında uzun uzun yazılabilecek detaylara sahip. Uzun yıllar yönetmenlik yapan Elia Kazan, filminde dönemin ünlü oyuncularıyla çalıştı, hikâyenin ve senaryonun sahibi Budd Schulberg bu filmle, yönetmen ve oyuncuları gibi Oscar Ödülü’nün sahibi oldu.

Top 250 listesinden 26 film izledim. Tespit ettiğim kadarıyla Metascore çoğunlukla eski filmlere değerlendirme yapmamış. Ancak Kazan’ın filmi değerlendirmeye alınarak 88 puana ulaşmış.

Siyah beyaz çekilen filmi sevdim ve Suç Dram türü filmlerden hoşlananların izlemesi gereken yapımlardan olduğunu düşünüyorum.

İmdb Top 250 sıralaması: #140
İmdb Puanı: 8,2
Metascore: 88
Yönetmen / Ülkesi: Elia Kazan / ABD
Türü: Suç, Drama, Gerilim
Başrol Oyuncuları: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Eva Marie Saint

6 yorum:

  1. Aaaaaaaaaaaaaaaa! Yaşasınnn:) Yorumlar açılmış.:)))Çok sevindim. Önce onu söyleyeyim.:)

    Rıhtımlar Üzerinde'yi yıllar önce televizyonda izledim, tabii aradan çok yıl geçtiği için hayal meyal hatırlıyorum ama hiç unutmadığım bir şey varsa, çok beğenmiştim, çok güzeldi. Zaten 8 Oscar kolay kolay vermezler di mi Zulal'ciğim sen film bloğu olarak daha iyi bilirsin.
    Bu arada naçizane konuya minik bir katkıda bulunmak isterim, o da benim özel alanıma girdiği için:)))sıksık söylerim Sinatra hastasıyımdır diye, denilene göre Sinatra bu role talip olmuş ama son anda mı ne caymış ve Brando'ya vermişler o da çok kızmış..bence Sinatra da enaz onun kadar iyi oynardı...kısmet işte:)))

    Emeğine sağlık canım, çok teşekkürler, gelse de yine izlesem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2-3 hafta kadar kapalı tutmak zorunda kaldım yorumları ama artık açtım. :)
      Sinatra'da iyi oyuncu o da yakışırdı bu filme. Brando ile Elia Kazan bir dönem yoğun olarak birlikte çalışmışlar. Bu ilk ortak çalışmaları mıydı bilemiyorum şu an ama aldıkları ödüller doğru karar aldıklarının göstergesi olmuş bence.
      Geçmişte tv'de izlediğimi hatırlamıyorum. Büyük ihtimalle izlememiş olmalıyım. Yoksa bende hatırlardım. :)
      Değerli yorumun teşekkür ediyorum. Sevgiler. :)

      Sil
  2. Ben de Müjde gibi tv de izlemiştim, beğendiğim dışında bir şey hayırlamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlam bir dram filmi. Dingin, çok parlak değil ama konusu güzel. 60 sene az bir zaman değil. Üzerine yüzlerce binlerce film çekilmiş. Biz de sayısız film izlemişizdir. Zihnin gerilerinde kalması çok normal bence...
      Teşekkür ediyorum. Sevgiler diliyorum :)

      Sil
  3. Yıllar önce izlemiştim ama detayları hatırlamıyorum. Sadece şey kalmış aklımda, bir sahnede kız mendilini mi ne elinden bir şey düşürüyor. Brando yerden alıp rolüne devam ediyor. Rolünden çıkmıyor. O sahneyi kesmiyorlar. Hoşuma gitmişti :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sahneyi bulmak için filme tekrar baktım. Altyazı okurken filmlerde bir takım incelikleri kaçırıyorum.
      Parkta Brando ve kız ilk yalnız konuşmalarını gerçekleştirirken kız cebindeki eldivenlerini çıkarırken düşürüyor. Brando'da eldiveni alıyor. Parktaki salıncağa oturup eldivene bulaşmış çer çöpü temizliyor. Sonra kıza geri vermeyip kendi eline takıveriyor. :) Kızın eldivenine umutsuzca bir bakışı var ki...
      Harika bir sahne. İyi ki bahsettiniz. ;)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön