2 Haziran 2017 Cuma

Anayurt Oteli (1987)

Anayurt Oteli (1987)

Yusuf Atılgan'ın "Anayurt Oteli" romanından sinemaya uyarlanan Anayurt Oteli (1987) filmi ilk yayınından 30 yıl sonra restore edilen kopyasıyla tekrar izleyici ile buluşuyor. 2 Haziran 2017 günü vizyona giren film, Nisan ayında, başrol oyuncusu Macit Koper'in onur ödülü aldığı İstanbul Film Festivali'nde restore edilmiş kopyası ile gösterilmişti.
Yönetmen Ömer Kavur'un, 1960'lı yıllarda geçen romanın konusunu '80 darbesi sonrası yıllara uyarladığı filmde, küçük bir Anadolu kasabasında otel işleten Zebercet'in yaşadıkları, iç dünyasındaki gelgitler anlatılıyor.

Vizyon Tarihi: 2 Haziran 2017
Yönetmen: Ömer Kavur / Senaryo: Yusuf Atılgan (özgün yapıt) Ömer Kavur (uyarlama) / Görüntü Yönetmeni: Orhan Oğuz / Müzik: Atilla Özdemiroğlu / Türkiye / 1987 / 110' / Dram
Oyuncular: Macit Koper (Zebercet), Serra Yılmaz (Temizlikçi), Osman Alyanak (Partaki Adam), Orhan Çağman (Emekli Subay), Ülkü Ülker (Tiyatrocu Kadın), Kemal İnci, Songül Ülkü (Öğretmen), Şahika Tekand (Gizemli Kadın)

Anayurt Oteli (1987) Konusu

Anayurt Oteli (1987) Şahika Tekand filmin hemen başında rol alıyor.
İçinde tren istasyonu bulunan Anadolu'nun küçük bir kasabasında, eski bir konak otele çevrilmiştir. Babasının işlettiği bu otelde doğan ve babasının ölümünden sonra oteli işletmeye devam eden Zebercet'in (Macit Koper) günleri sıradan geçmektedir. Bir gece Ankara treni ile gelen gizemli bir kadın (Şahika Tekand) otelde kalır. Tekrar geleceğini söyleyerek otelden ayrılan kadın bir daha gelmez. Ancak Zebercet, etkilendiği bu kadının tekrar gelişini, dozu artan saplantılı bir umutla beklemeye devam edecektir. tt0092558

Anayurt Oteli (1987) Hakkında

Anayurt Oteli (1987) Macit Koper filmde Zebercet karakterini canlandırdı
Türk sinemasının önemli yapımlarından olan Anayurt Oteli filmi, Türkiye’de aldığı ödüllerin yanı sıra yurt dışında da önemli ödüller kazandı. Filmin yurt dışında aldığı ödüller şunlardır:
1987 Venedik Film Festivali FIPRESCI Ödülü
1987 Nantes Three Continents Festivali’nde Golden Montgolfiere (Büyük Ödül)
1987 Valencia Film Festivali Bronz Ödülü
Atilla Dorsay'ın sinema dergisinde Ekim 2011 tarihinde yayınladığı yazıda filmle ilgili bir tespit yapılmış:
1980 darbesi sonrasında, siyasal toplumsal sinema yerini bireyselliği ön planda olan filmlere bıraktı. Edebiyat uyarlaması olan ve karakterin iç dünyasına odaklanan bu filmlerin öncüsü ise Ömer Kavur’un “Anayurt Oteli” filmi ve “Zebercet” karakteri olmuştur.

6 yorum:

  1. Yıllar önce televizyonda gelmişti, merak edip sonuna kadar zor tahammül ederek bakmıştım, hiç sevmediğimi hatırlıyorum. Nefret etmiştim hatta. Bir bu film, bir de Şahmeran'ı izleyince tövbe etmiştim bir daha Türk filmi izlememeye:)))))
    Ama Hulusi Kentmen'li, Ediz Hun'lu, Filiz Akın'lı filmleri çok severim, onların tadı başka....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahah ben de bu filmi iç karartısıyla hatırlıyorum Müjde. Filmin konusunu falan anımsamıyorum ama iç sıkıntım dün gibi aklımda :D

      Sil
    2. O yillarda bende televizyonda izlemiştim. Serra Yilmaz'takip etmeye başlamam bu filmle olmuştu. Serra'nin o meşhur sahnesi, gözleri hala gözümün önündedir. Ruhu karartan bir film olarak kalmış benim de aklımda.
      Sahmeran'ı kısmen izledim hep tamamlamak istediğim bir film olarak aklimin bir kenarında bekler Müjde Abla. Kısmet diyorum artik:))

      Sil
    3. İç sıkıntısı konusunda hemfikiriz Handancığım. Ömer Kavur özellikle bu hissi verebilecek Nazilli'de bulunan o oteli bulmak için Turkiye'nin altını üstüne getirmiş. Ve bunu başarmışta :))

      Sil
  2. İzlemiştim bu filmi festival filmi tarzında biraz sıkıcı olsa da kadrosu çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kadro iyiydi:) O kadroda şu an hayatta olmayan oyuncularda vardı: Osman Alyanak ve Orhan Çağman aramizdan ayrıldılar. Artık perdede hayat buluyorlar...
      Anayurt Oteli filmini tekrar restore edilmiş haliyle sinema salonunda izlemek ilginç olabilir diye düşünüyorum.
      Özellikle yeni jenerasyon için iyi bir fırsat olabilir...
      Sevgiler diliyorum:)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön