25 Eylül 2017 Pazartesi

24. Adana Film Festivali (2017)

24. Adana Uluslararası Film Festivali (2017)

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 24. Adana Film Festivali, 25 Eylül 2017 günü Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından başladı. Bir hafta sürecek olan festivaldeki etkinlikler Galeria İş Merkezi yanındaki Sinema ve Kültür Sanat Kasabası'nda gerçekleştirilecek. Katılımın ücretsiz olduğu etkinliklerin içerisinde dans gösterileri, konserler, fotoğraf ve resim sergileri, sinema ile ilgili atölye ve söyleşiler, dublör şovları, havai fişek gösterileri yer alacak.
24. Adana Film Festivali (2017)

  • Etkinlik Programı:

25 Eylül 2017 ile 1 Ekim 2017 tarihleri arasında devam edecek olan festivalde yer alacak etkinliklerin tam listesine buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

  • Film Gösterim Programı:

25 Eylül 2017'de başlayan film gösterimleri 1 Ekim 2017 pazar gecesine kadar devam edecek. Filmlerin oynatılacağı sinemalar ve seans bilgilerine ise festivalin buradaki sayfasından ulaşabilirsiniz.

  • 24. Adana F.F. Yarışma kategorileri:

- Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
- Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması (İlk kez düzenlendi)
- Uluslararası Kısa Film Yarışması
- Uluslararası Öğrenci Kısa Film Yarışması
- Adana Kısa Film Maratonu Yarışması

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde 10 film yarışıyor. Hemen altta bulunan tanıtım videosunda, bu 10 filme ait kısa bölümler bulunuyor.

Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok (2017)

Yönetmen: Onur Ünlü
Demet Evgar ve Fatih Artman’ın başrolde olduğu ve festivalde prömiyerini gerçekleştirecek olan film, 16. Filmekimi programında da yer alacak. Filmin kahramanı olan 30 yaşlarındaki cinayet masası dedektifi Salim, içine kapanık birisidir. Ayrılmış olduğu karısından, çok da ilgilenmediği 3 yaşlarında bir kızı vardır. Salim, yeni bir cinayet davası üzerine çalışırken, bir yandan da göz tedavisi görmektedir. Tedavinin işe yaramadığını ve zamanla tamamen kör olacağını öğrenir. Bu gerçekle baş etmeye çalışırken ilgilendiği davada öldürülen kişinin karısı Handan Hanım’ın da kör bir piyanist olması, Salim’in durumunu daha da ilginç kılar. Dava süreci ilerledikçe Handan Hanım’a fena halde gönlünü kaptıran Salim, ondan yüz bulamayınca ilgisini cinayetin bir numaralı katil zanlısının kör karısı Leyla’ya yöneltir. Ama şüphesiz en tuhafı, Salim’in canından çok sevdiği annesinin yaşlı ve kör bir fahişe olmasıdır. Olaylar geliştikçe Salim daha da körleşir. Ya da Salim körleştikçe olaylar gelişir.

Buğday (2017)

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu
Altın Ayı ödüllü yönetmen Kaplanoğlu, Dram, Bilim-Kurgu türündeki siyah beyaz çektiği filminde, kıyamet sonrasını anlatıyor. Kıyamet sonrasında, kentler ve tarım bölgeleri ayrılmıştır, seçkinlerin nüfuz ettiği şirketler tarafından yönetilen bölgelerin haricinde bir de ölü bölgeler bulunmaktadır. Buralarda ise uyumsuz insanlar salgın hastalık ve kuraklıkla karşısında yaşam mücadelesi vermektedir. tt4073682

Daha (2017)

Yönetmen: Onur Saylak
Gaza'nın hayali, yaşadığı sahil kasabasından ayrılarak büyük şehirde liseyi okumaktır. Ancak babası onu insan kaçakçılığı şebekesinin bir parçası haline getirir ve suçla tanışır. Gaza’nın ergenliği, babasının baskıcı karakteri ve sürekli gözlemlediği göçmenlerle geçmeye başlar. Gaza, babası gibi şiddet ve baskı üzerine bir hayat mı kuracaktır yoksa o da bir göçmen mi olacaktır?
Hakan Günday'ın 'Daha' adlı romanının sinemaya uyarlanan filmde rolleri Ahmet Mümtaz Taylan, Erkan Avcı, Selim Bayraktar, Pervin Bağdat, Selen Öztürk paylaşıyor.

Eksi Bir 

Yönetmen: Orhan Oğuz
Filmin başrollerini Nilüfer Açıkalın, Ercan Kesal, Metin Belgin ve Serkan Ercan paylaşıyor.

İşe Yarar Bir Şey (2017)

Yönetmen: Pelin Esmer
36. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale için yarışan filmde, Leyla, gece treniyle çıktığı uzun bir yolculukta manzarayı ve insanları iştahla izlerken hemşirelik öğrencisi Canan dikkatini çeker. Bu genç kızı son istasyonda, Yavuz’un evinde, çok ağır bir sorumluluk beklemektedir. Leyla, Canan’ın anlattıklarından ve anlatmadıklarından bir hikâye kurar, kendini kaptırır ve ona eşlik etmeye karar verir. Hikâyenin sonunda bir iyilik meleği mi yoksa bir katil mi olacakları ise belirsizdir.

Kar

Yönetmen: Emre Erdoğdu
Emre Erdoğdu'nun yazıp yönettiği ilk filmi olan Kar, Antalya'da yaşayan lise öğrencisi olan 20 yaşındaki Müzeyyen ve arkadaşlarının sokak aralarındaki hayatlarından bir kesit sunuyor. Müzeyyin'in hiç görmediği kardeşi Ali'de bu hikayeye dahil ediliyor.
Filmde başrolleri Hazar Ergüçlü, Ozan Uygun, Halil Babür, Doğaç Yıldız ve Nazlı Bulum paylaşıyor.
Gayrımeşru bir ilişkinin sonucunda doğmuş Müzeyyen, Antalya'da arkadaşlarıyla birlikte uyuşturucu ve toplumun kabul etmediği davranışlarla bezeli bir hayat yaşamaktadır. Yaşı geçmesine rağmen liseyi bile bitirememiştir. Hiç görüşmediği üvey kardeşi Ali ise Bolu'da daha rahat bir lise hayatı sürmektedir. Ali, kız kardeşi olduğunu öğrenince ilk fırsatta onu ziyarete Antalya'ya gider. İlk başta çok sıcak bir karşılama görmez, ancak yavaş yavaş birbirlerine alışırlar. Ali, Müzeyyen'in arkadaş grubunun da bir parçası olur. Ali'nin bundan sonraki amacı, Müzeyyen'i Bolu'ya götürmek olacaktır.

 Körfez (2017)

Yönetmen: Emre Yeksan
Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül ve Müfit Kayacan'ın başrollerini oynadığı film Emre Yeksan'ın hem yazıp hem de yönettiği ilk filmi olma özelliğini taşıyor.
Filmin konusu ise şöyle;
İstanbul'da yaşayan Selim eşinden yeni boşanmış, işsiz bir adamdır. 30'lu yaşlarını yaşayan Selim doğduğu kente İzmir'e ailesinin yanına döner. Ancak ne ailesiyle ne de eski arkadaşlarıyla yeniden karşılaşmaktan memnun değildir. O sıralarda Körfez'de gerçekleşen bir kaza nedeniyle şehir sarsılır. Denizden gelen ve şehri kaplayan koku insanların maskeyle dolaşmalarına neden olmuştur. Kendisini askerlik arkadaşı olarak tanıtan Cihan'la onu anımsamamasına rağmen arkadaş olan Selim, şehirde ortaya çıkan yeni durumla birlikte çok şey keşfedecektir.

Murtaza (2016)

Yönetmen: Özgür Sevimli
Cezmi Baskın ve Meral Çetinkaya'nın başrolde olduğu film 36. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale yarışma bölümünde gösterilmişti. Filmde, Yıllar önce iki gözünü birden kaybeden Sabure ve Murtaza, Malatya’nın dağ köylerinden birinde yaşamaktadır. Eşinin bakımıyla Murtaza ilgilenir. Çocukları İstanbul’da yaşar. Murtaza kasabaya indiği bir gün bakkaldan İstanbul’daki kızını telefonla arar, hasta olduğunu öğrenir. Sabure’ye kızının durumunu söylemeden İstanbul’a gider. Ama kızı o akşam ölür. Murtaza, Sabure’nin de hastalanmaması için ona yalan söyler ve kızının öldüğünü gizler. Ama Sabure gitgide sessizleşir, zamanla yalnızlığı ve umutsuzluğu gün yüzüne çıkar. "Yalan söyleyen mi yoksa yalana maruz kalan mı daha zor duruma düşer? Yalan söylemek her zaman işimizi kolaylaştırır mı? Gerçeğe ait algımız her zaman manipüle edilebilir. Asıl biz, gerçeğe ulaşmak konusunda ne kadar istekli ve ısrarcıyız? Aslında hepimiz birer Pinokyo’yuz."

Sofra Sırları (2018)

Yönetmen: Ümit Ünal
Komedi türündeki Sofra Sırları (2018) adlı filmin başrollerini Demet Evgar ve Fatih Al paylaşıyor. Demet Evgar, Sofra Sırları'nda iyi yemek yapan ev hanımı Neslihan'ı canlandırıyor.
İstanbullu olan Neslihan kocasının işi nedeniyle hayatını Anadolu'da geçirmektedir. Tekdüze geçen hayatında akşama hangi yemeği pişireceğini düşünerek geçiren Neslihan, sevimli biraz da utangaç biridir. Zaman zaman televizyona çıkıp yemek programı yaptığını hayal etmektedir...
Neslihan'ın çevresindekiler öldürülmeye başladığında tüm dikkatler ona çevrilir. Kasabaya yeni atanan, Amerika'da eğitim gören genç ve zeki komiser seri hale dönüşen cinayetlerde Neslihan'ın parmağı olduğundan emindir. Ancak Neslihan cinayetlerden masum halleri ve biraz çatlak görünmesiyle sıyrılmayı başarmaktadır.

Taş (2017)

Yönetmen: Orhan Eskiköy
Çocukken kaza geçiren ve bazı zihinsel yetilerini kaybetmiş olan Selim, onu kaldığı devlet yurduna götürmek isteyen Memur adında birinden kaçmaktadır. Yorgun düşer ve bir evin kapısının önünde bayılır. Emete, kapıda yatan kişinin, yıllar önce kaybolan oğlu Hasan olduğunu düşünür. Bundan öyle emindir ki, kocasıyla kızını da buna inandırır. Selim’in ansızın kapılarında belirmesi, evin içindeki buzları çözmüş, aileyi yeniden hayatın içine çekmiştir. Selim, uyandığında kendisini Selim olarak tanıtır, ama Emete, oğlunun sırtındaki yarayı ve konuşma bozukluğunu sebep göstererek, bu kişinin Hasan olduğunda ısrar eder. Selim köyden ayrılmak ister ancak Memur hâlâ onun peşindedir ve köylüleri ona karşı kışkırtmaya çalışmaktadır.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

24. Adana Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde 11 film yarışıyor. 11 filmden 9'u yabancı yapımlardan oluşuyor. Adana F.F'nde bir ilk olan uluslararası yarışma bölümündeki filmler, daha önce katıldıkları festivallerde rüştlerini ispatlamışlar. Neredeyse hepsi ödüllü olan yabancı yapımlardan birisi de Altın Palmiye Ödülü kazanan Ruben Östlund'ın "The Square" isimli filmi.
Aşağıdaki tanıtım videosundan, 11 yarışmacının filmlerine ait kısa görüntüleri izleyebilirsiniz.

- The Square/A Negyzet/Kare (İsveç) Yönetmen: Ruben Östlund
- A Gentle Creature/Krotkaya/Uysal Bir Ruh (Fransa) Yönetmen: Sergei Loznitsa
- Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok (Türkiye) Yönetmen: Onur Ünlü (Dünya Prömiyeri)
- Daha (Türkiye) Yönetmen: Onur Saylak
- Fantastic Woman/Una Mujer Fantastica/Muhteşem Kadın (Şili) Yönetmen: Sebastian Lelio
- Little Crusader/Krizacek/Küçük Hacı (Çekya) Yönetmen: Vaclav Kadrnka
- Loveless/Nelyubov/Sevgisiz (Rusya) Yönetmen: Andrey Zvyagintsev
- Patti Cakes (ABD) Yönetmen: Geremy Jasper
- Rey (Şili) Yönetmen: Niles Atallah
- The Killing of a Sacred Deer/Kutsal Geyiğin Ölümü (İngiltere) Yönetmen: Yorgos Lanthimos
- Three Bilboards Outside Ebbing Misouri/Üç Bilboard Ebbing Çıkışı (ABD-İngiltere) Yönetmen: Martin McDonagh Son Güncelleme 21 Mart 2018

4 yorum:

  1. Butun heryerde bir festival, bu cok guzel yakin zamanda Kırşehir de de bitmek bilmeyen guzel şeyler oldu. Film festivalini sevdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kültür sanat etkinlikleri bu aylarda büyük ivme kazanıyor. Takip etmek isteyenler için farklı illerde çok güzel etkinlikler var. Kırşehir'deki Ahilik haftası kutlamalarından da sayenizde haberim oldu.
      Teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  2. Bu sene festivalde sadece 3 film izleyebildim. Halbuki çok güzel filmler vardı ama denk gelmedi. Seneye daha aktif olmaya çalışacağım.

    Birçok filme giden arkadaşlardan Türk filmleri içinde en güzelinin daha olduğunu duydum. İzlemek isteyenlere duyurulur :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli filmlere verilen ödüller dün açıklandı. "Daha" filmi SİYAD, Yılmaz Güney ve Adana İzleyici ödüllerini aldı. :)
      Festivalin en iyi yerli filmi olarak "Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok" seçildi.
      Festivalde yayınlanan filmler çok yakında vizyon takvimine de dahil edilmeye başlar. Daha'yı ben şimdiden merak ettim. :) Bir de belediyenin yabancı filmlere de yarışma kapılarını açması çok yerinde olmuş. Pozitif anlamda bir hareket kazanmış festival, yazdıklarınızdan bunu fark ettim. Festivale katılan yabancı filmler için belirlenen bir kriter var. O kritere göre seçilen filmler ister istemez kaliteli oluyor. Kriterde Cannes, Berlin FF'lerinin dahil olduğu (sayıdan emin değilim) 5-7 festivalden birisine katılmış olmak gerekiyor.
      Önümüzdeki yıl için şimdiden şans diliyorum. Umarım istediğiniz zamanı ayırabilirsiniz. :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön