5 Mart 2017 Pazar

Pırasalı Gözleme

PIRASALI GÖZLEME


Tarif, 16 adet gözleme yapmak içindir.
Tarifin yapım aşamalarını; hamuru yoğurup, pırasalı iç hazırlayıp, açılan yufkaya iç koyup kapattıktan sonra tavada kızartmak şeklinde özetleyebileceğimiz pırasalı gözleme, sıcak yendiğinde parmaklarınızı ısırtacak bir lezzete bürünüyor. Tavsiyem mevsimi geçmeden pırasayı bir de bu şekilde denemeniz yönünde.

Malzemeler

Hamur Malzemeleri

8 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kadar tuz

İç Malzemeleri

4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 baş kuru soğan
5 adet pırasanın beyaz kısmı
1 çay kaşığı toz şeker
Pul biber
Kuru fesleğen
Karabiber
Yeteri kadar tuz

Kızartmak için

Sıvıyağ

Pırasalı Gözleme Yapılışı

Pırasalı içi hazırlamak için; soğan ve pırasaları ufak doğrayın. Tavaya 4 kaşık sıvıyağ koyup kızdırın. Soğanı pembeleşene kadar tavada kavurun. Doğranmış pırasayı soğana ilave edin. Tuzunu, şekerini ve baharatları koyduktan sonra pırasalar ölene kadar pişirin. Yani pırasalar sertliğini kaybedip yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Bakınız: 1. fotoğraf
İçi hazırladıktan sonra hamur yoğurma kabına elenmiş unu koyun. Ortasını havuz gibi açıp diğer hamur yapımı malzemelerinin hepsini koyarak yoğurun.
Kızartma işlemini yapacağınız tavayı belirleyin. Benim tavam 26 cm çapındaydı. Her seferinde 2 adet gözleme pişirdim. Göz kararı 16 beze hazırladım. Bezeleri 1-1,5 mm civarında bir kalınlıkta açtım. Bakınız: 2. fotoğraf.


Pırasalı Gözleme Yapım Aşamaları
Hamuru bekletmeden tavaya uygun büyüklükte mini bir yufka açın. Yarısına iç koyup düzleyin. Hamurun iç koymadığınız tarafını iç koyduğunuz tarafın üzerine kapatın. Kenarlarına bastırın. Unlu bir yüzeyin üzerine koyarak (Bakınız: 3. fotoğraf) diğer yufkayı açmaya başlayın. Bu işlemler bittikten sonra tavaya az sıvıyağ koyarak gözlemeleri hızlı ateşte önlü arkalı pişirin. Gözlemeyi tavaya ilk koyduğunuzda ateş kısık olursa gözleme bezebilir. Bu noktaya dikkat edin. Pişirme işlemi bitince pırasalı gözlemeyi sıcak olarak servis yapın.




Pırasalı Gözleme Yorumu

Karnımın, hamur işi yediğimde doyduğunu hissediyorum. Pırasalı gözleme, bana bu hissi layığı ile tattıran bir hamur işi oldu. Tarifi uygularken pırasanın beyazlarını kullandım, ancak sırf koyu yeşil yaprakları da rahatlıkla kullanılabilir. Un olarak iki değişik un kullandım. Unun suyu tutma şekli unun cinsine göre değişiyor, hamuru hazırlarken buna dikkat etmek gerekiyor.
Kelamı uzatmadan, kısa tutarak pırasalı gözlemeyi şiddetle tavsiye ediyorum.
Mutlu kalınız…
Hamur işlerini seviyorsanız avcı böreği tarifimi de görmek isteyebilirsiniz.

13 yorum:

  1. Çıtır çıtır görünüyor.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için çok teşekkür ederim, pırasa hamur işine çok yakışıyor.

      Sil
    2. Ahh görünce nasıl da canım istedi şimdi. Yavaş yavaş yaş almakla beraber artık yediğime içtiğime dikkat etmeye başladım. Az ve öz yiyorum. 😊 ama özellikle hafta sonu kahvaltılarını daha özgür kılabiliyorum. Pırasalı gözlemeyi de böyle bir kahvaltıya konuk etmek isterim. Ellerine sağlık. Hem böylelikle evdeki pırasa kaçakları da kaçacak köşe bulamaz. Çünkü böyle nefis bir gözlemeye hiç kimse hayır diyemez. 😊
      Sevgilerimle..

      Sil
    3. Yaşın ilerlemesi meselesi zor hakikaten, bünye artık yediklerimizi daha yavaş yakmaya başlıyor. Yemekten kısmak değilde yediklerimizi değiştirsek daha iyi olur sanırım. Ama yılların alışkanlığını bırakmakta ayrı bir zorluk taşıyor.
      Bizim için arada bir yapıp yemek en iyisi galiba. :)
      Teşekkür ediyorum;)

      Sil
  2. Pırasalı gözlemeyi görünce Annem aklıma geldi :) Gurbette olduğumdan şimdi değil de önceleri sadece hamur işi olmasın sağlıklı olsun diye yapardı. Şimdi ise fırsat buldukça göndermeye çalışıyor. Eskiden çok sevmezdim uzakta olunca daha güzel oluyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne eli değmişse tadı daha bir güzel olur. Uzakta olunca da iyice kıymete biniyor değil mi? :) Allah onları başımızdan eksik etmesin...

      Sil
  3. Zülal'ciğim çok nefis gözüküyor, bayılırım gözlemeye, pırasalı hiç yemedim, eline sağlık canım yapmak isterim çok. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısaca lezzetli olduğunu söyleyeyim Müjde Ablacığım, fırsat bulursanız deneyin derim :) Sevgiler diliyorum :)

      Sil
  4. Film bakarken sayfanızda pırasalı gözleme şaşırttı beni.Bazen böyle değişiklikler güzeldir.Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2015'te çok tarif paylaştım, ama bu sene filmlere ağırlık verdim hep. Arada değişiklik yapmak iyi geliyor hakikaten :)
      Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  5. Film sanıp atladım, pırasayı görünce köpek görmüş kedi gibi patinaj yapıp kaçtım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Kısa filmini çekeyim, başrolde de pırasalı gözlemeyi sıcak yediği için ağzı yanıp patinaj yaparak kaçan kediyi oynatırım :)

      Sil
  6. Yarı yarıya beğendim. "Gözleme" kısmı benim için çekici ama "Pırasalı" bölümüyle sorunum var. Sayfada iyi durdum yine de, kerevizli bir konuda bu kadar kalamazdım sanırım. : D

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön