16 Mart 2017 Perşembe

49. SİYAD Ödülleri

49. SİYAD Ödülleri Dağıtıldı

15 Mart 2017 gecesi yapılan törenle 49. SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu. Sinema Yazarları Derneği’nin düzenlediği ödül töreni Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Kazanan filmlere ödüllerinin verildiği gecede oyuncu Arzu Okay’a ve belgesel yönetmeni Metin Kaya’ya Onur Ödülü verildi.
8 dalda ödüle aday gösterilen Ana Yurdu, 5 ödül alarak geceye damgasını vurdu. 7 dalda adaylığı bulunan Babamın Kanatları ise 4 dalda ödül kazandı. İki ödül kazanan Kalandar Soğuğu filminin ödülleri ise geceye katılan olmadığı için sahiplerine verilemedi.


49. SİYAD Ödülleri dağıtıldı, ödüllerin kazananları ise şöyle sıralandı:

ANA YURDU (2015)

En İyi Film: Ana Yurdu
En İyi Yönetmen: Senem Tüzen
En İyi Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin
En İyi Senaryo: Senem Tüzen
En İyi Kurgu: Adam Isenberg, Yorgos Mavropsaridis


Senem Tüzen'in yazıp yönettiği Dram türündeki Ana Yurdu (2015) filminde eşinden boşandıktan sonra İstanbul’daki işini ve evini bırakıp köy evine giden ve orada yalnız başına kalıp kitap yazmak isteyen Nesrin’in ve sonradan onun yanına giden annesinin hikâyesi anlatılıyor.

BABAMIN KANATLARI (2016)

En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Kübra Kip
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Musab Ekici
En İyi Film Müziği: Bajar


Kıvanç Sezer'in yazıp yönettiği Dram türündeki Babamın Kanatları (2016) filminde, İbrahim, ailesinden uzakta inşaat işçiliği yapmaktadır. Kansere yakalanmış ve ölümü beklemektedir. Çalıştığı şantiyede meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kaza sonrasında yaşananlar onu çok düşündürür. Özellikle ailesinin geleceği konusunda kaygı içindedir.

TOZ BEZİ (2015)

Ahmet Uluçay En İyi İlk Film Ödülü: Toz Bezi


Yönetmenliğini ve senaristliğini Ahu Öztürk'ün yaptığı Toz Bezi - Dust Cloth (2015) filminde, temizlik yaparak hayatını kazanan Hatun ve Nesrin’in hikâyeleri anlatılıyor. Yoksulluk içinde yaşarken zengin evlerini temizleyen Hatun bir ev almak için para biriktirmeye çalışmaktadır. Nesrin ise onu terk eden kocasının ardından 5 yaşındaki çocuğuyla kalmıştır. Farklı hayalleri olan iki kadın işe gidip gelirken aynı vagonu kullanmakta ve birbirlerine yoldaşlık etmektedir.

KALANDAR SOĞUĞU (2015)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Cevahir Şahin, Kürşat Üresin
En İyi Sanat Yönetimi: Olgun Kara



Mustafa Kara'nın yönettiği Dram türündeki Türkiye ve Macaristan ortak yapımı olan, Cevahir Şahin ve Kürşat Üresin'in görüntü yönetmenliğini yaptığı Kalandar Soğuğu (2015) filminde, bir dağ köyünde yaşayan Mehmet’in yaşamından bir kesit anlatılıyor. Bu kesitte hayvan bakıcılığı, ormanda maden arama ve son olarak Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine katılma düşüncesi yer alıyor.

KÖTÜ KEDİ ŞERAFETTİN (2015)

Giovanni Scognamillo Fantastik Film Ödülü



Giovanni Scognamillo anısına bu yıl ilk kez verilen Fantastik Film Ödülü adayları arasında Baskın: Karabasan, Cinni: Uyanış, Kötü Kedi Şerafettin, Siccin 3: Cürmü Aşk ve Siyah Çember (kısa metraj) isimli filmler bulunuyordu.
Yönetmenliğini Ayşe Ünal ve Mehmet Kurtuluş’un üstlendikleri Animasyon Kötü Kedi Şerafettin (2015) filminde, karikatür dünyasının ve çizeri Bülent Üstün’ün tanınmış karakteri “Kötü Kedi Şerafettin” ve arkadaşlarının başından geçen, içinde bolca kötülük olan macerası anlatılıyor.

BAĞLAR (2016)

En İyi Belgesel Film


Siyad'nin En İyi Belgesel Film adayları arasında; Genç Pehlivanlar, Bağlar, Gönderen: İlhan Sami Çomak, Hatırlıyorum, Hazır Ol ve İstanbul Makamı isimli yapımlar bulunuyordu.
Bağlar (2016) filminin yönetmenliğini Berke Baş ve Melis Birder üstlendi. Filmde iki belgeselci Diyarbakır, Bağlar Belediyesi Basketbol takımı üzerine bir filme başlar. 3 sezonu takibe alınan takım ve idealist koçları Gökhan Yıldırım bir türlü siyasetten bağımsız kalamaz. Bağlar gençlerine yeni bir yol çizmeye çalışan koçla birlikte takım üyeleri Kürt sorununun en kritik devrelerine tanıklık ederler.

SİYAH ÇEMBER (2016)

En İyi Kısa Film



49. SİYAD Ödülleri En İyi Kısa Film Adayları arasında; Asfalt (Süleyman Demirel), Güneh - The Sin (Gülistan Acet), Hüvelbaki (Süleyman Arslan), Si (Bülent Öztürk) ve Siyah Çember (Hasan Can Dağlı) bulunuyordu.
Hasan Can Dağlı’nın yazıp yönettiği 15 dakika süren Siyah Çember (2016) filminde, gözlerden uzak, terk edilmiş bir köşkte, esrarengiz bir grup insan özel bir etkinlik hazırlamaktadır. Davetlilerin gelmesiyle birlikte olaylar gelişir.

CAROL (2015)

En İyi Yabancı Film


Todd Haynes'ın yönettiği Carol (2015), aday olan 20 filmin arasından seçildi. Listede yer alan 20 filme buradan ulaşabilirsiniz.

8 yorum:

  1. Hepsi de birbirinden güzel içeriklere sahip. Kazananları, emeği geçenleri kutluyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatlarımıza farklı kapılar açan yönetmenleri ve ekiplerini ben de buradan tebrik ediyorum Nahide Hanım,
      Teşekkür ediyorum:)

      Sil
  2. Babamın kanatlarını merak ediyordum, şimdi ana yurdunu da ekledim listeye...
    Yakınlarda değil ama bu sene içerisinde izlerim diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz iki filmi bende izlemedim. Ek olarak Bağlar'lı gençleri merak ettim. İzlenecek o kadar güzel filmler çıkıyor ki. Listede bulunanları bitiremeden yeni filmler ekleniyor...
      İşimiz zor vesselam. ;)

      Sil
  3. Emeğinize sağlık açıklamalı bir çok film paylaşmışınız kötü kedi Şerafettin çocuklar içinde keyifli olur diyorum güzel paylaşımlarınızı takibe aldım .Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü Kedi Şerafettin filminde çalan, kavga eden, içki içen, çocuğunu reddeden bir karakter var. Cocuklarla izleriz deyince konuyu biraz daha detaylandırma gereği duydum. :)
      Ayrıca takip için teşekkür ediyorum:)

      Sil
  4. ya sağol bu yazı için izlerim hepsini ama en çok "toz bezi" ni merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın yönetmenden kadın konulu bir film Toz Bezi. Bende İzlemek istiyorum Deep ama nerede ve ne zaman onu bilmiyorum. Başka Sinema'da ve Beyoglu'ndaki sinemalarda özel gösterim olur belki...

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön