22 Aralık 2016 Perşembe

Snowtime (2015)

Kartopu Savaşları (2015)

Haftanın vizyona giren tek Animasyon filmi olan Snowtime 2015 23 Aralık 2016 günü sinemalarda gösterilecek. Türk sinemalarında "Kartopu Savaşları" ismiyle 3D olarak izleyeceğimiz Kanada yapımı aile animasyonunun yönetmenliğini Jean-François Pouliot yapıyor. Orjinal adı "La guerre des tuques" olan ve 82 dakika süren yapımın senaryo ekibinde Normand Canac-Marquis, Roger Cantin ve Danyèle Patenaude bulunuyor.
Animasyonda Celine Dion'un seslendirdiği şarkılar yer alıyor.
Snowtime! (2015) Orjinal Seslendirme; Angela Galuppo (Luke), Lucinda Davis (Sophie), Heidi Lynne Weeks (Henry / Georges Leroux), Liz MacRae (Nicky)...


Kartopu Savaşları - Snowtime! (2015) Konusu

Her tarafı karlarla kaplı küçük bir köyde yaşayan çocuklar kar tatili için eğlence aramaktadır. Köye yeni gelen iki kız kardeşten küçük olanı erkek çocukların egemen olduğu bu yerde olmaktan hoşlanmaz. Erkek çocuklar ise kendilerine bir oyun bulmakta gecikmezler. İki gruba ayrılıp kartopu savaşı yapmaya karar verirler. Ancak gruplar dengesizdir. Bir grupta sadece iki çocuk olması diğerinin ise oldukça kalabalık olması dengeleri bozar. Savaştan vazgeçilir.

Kartopu Savaşları (2015)
Sophie, Dörtgöz Frankie,  Piers ve köpeği Cleo
İki kişi kalan gruba dahil olan çocuklardan Piers'in köpeği Cleo herkes tarafından sevilmektedir. Diğer çocuk olan Dörtgöz Frankie ise inşa edeceği devasa büyüklükte buzdan bir kalenin hayaliyle yaşamaktadır. Piers ve Dörtgöz köye yeni gelen kız kardeşlerle tanışır ve arkadaş olurlar. Aldıkları bir kararla kaleyi inşa etmeye başlarlar. Bu karar sürecinde bir karar daha alınmış yeni gelen kızlarla gruplarını büyüten Piers ve Dörtgöz kartopu savaşına girmeye karar vermiştir. Savaş tatil boyunca sürecek, kazanan grup ise inşa edilen kalenin daimi sahibi olacaktır. 
11 yaşlarındaki 2 grup çocuk eğlenceli başlayan savaşlarında gelecekleri noktayı asla tahmin edemeyecek, savaşta yaşananları ise asla unutamayacaktır. tt5143700


Kartopu Savaşları - Snowtime! (2015) Yorumu

Islak iç çamaşırları
Donmuş kirpikler, akan burun
Kar dolu botlar, sisli gözlükler
Ve buharlı sıcak çikolata...
Filmin en başında hikayeyi anlatmaya başlayan çocuk yukarıdaki kelimelerle karlı bir yerde yaşamayı o kadar güzel anlatıyor ki şehirde karsız geçen çocukluğunuza acıyor, animasyonun içine sızabilmenin yollarını arıyorsunuz.
❅⛄❅
Filmin en başlarından itibaren en dikkat çeken unsurlardan biri her tarafın daima karla kaplı olmasıydı. Diğer dikkat çeken konu ise filmin tamamen çocukların dünyasında geçmesiydi. Ortalıkta büyük yaşta hiç kimse bulunmuyor ve çocukları ev ortamında göremiyorsunuz. Bu izolasyonun boyutunu anlatmak için bir örnek vereyim. Filmin ana kahramanı Luke'un çocukluğuna ait annesiyle birlikte çekilmiş fotoğrafta annenin başı görünmüyor. Ki bu fotoğraf 2-3 kez ortaya çıkarılıyor.
Modern dünyada geçen filmde çocuklar hiç bir şekilde elektronik eşyalarla vakit geçirmiyordu (Kale konusu dışında). Filmin başında elektronik oyuncak olarak  bir tek uzaktan kumandalı helikopter vardı. O da kırılarak seti hemen terk etti!
🐶
Kanada yapımı olan ve 1984'te yayınlanan çocuk filmi "La guerre des tuques" uyarlaması olan Kartopu Savaşları filminin başında hikayenin kaynağı belirtiliyor: "Savaşı Durduran Köpek". Bu başlıkta, hikayenin/filmin asıl kahramanının Piers'ın köpeği olan "Cleo" olduğunu öğreniyoruz.
Luke ve yeni kız Sophie her iki takımın liderleri konumunda bulunuyor. Luke daima sırtına bağladığı bir trompetle geziyor. Trompetin Luke'un küçüklüğüne uzanan bir hikayesi var ve filmin sonundaki önemli sahnede trompete çok önemli bir görev yükleniyor.
💣💥💧
Snowtime'ı izlerken savaş kavramıyla ilgili yoğun olarak mesajlar veriliyor. Filmdeki rol dağılımı ile yeri geldikçe karakterler izleyiciye gereken mesajı iletiyor. Savaşırken dostluğu ve adil olmayı öne çıkaran filmde, yaşanan acı olay ise savaşların eğlenceli değil zarar veren yıkıcı eylemler olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapıyor.
🏰
Snowtime! (2015), içinde büyü, sihir gibi doğaüstü kavramlar içermeyen, gerçek yaşama koşullarına odaklanmış bir animasyon olarak üretilmiş. Bu gerçekliğin içinde sırıtan, inanılması zor olan bana göre tek unsur şatonun inşa süreci ve ortaya çıkan yapıydı. Şu yaşımda gözlerimi dolduran bir final yapan animasyon için 'bu kadar kusur kadı kızında da olur' yorumunu uygun buluyorum. 

5 yorum:

  1. çok tatlı bir filme benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlediğimde hoşuma giden bir animasyon oldu. Karakterler çok sevimli :)

      Sil
  2. Benim gibi kar delisi biri kesin izlemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kar görmeye doyacaksınız diyeceğim ama film topu topu 80 dakika sürüyor :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön