1 Aralık 2016 Perşembe

Mavi Bisiklet (2016)

Mavi Bisiklet (2016)

Yönetmeninin tanımıyla, "meselesi olan, birazda belgesel tadında bir çocuk filmi" var karşınızda.
Ümit Köreken'in yönettiği ve ilk uzun metrajlı filmi olma özelliği taşıyan Dram türündeki Altın Portakal ödüllü Mavi Bisiklet (2016) filmi 2 Aralık 2016 tarihinde vizyona giriyor. Senaryosunu Nursen Çetin Köreken ve Ümit Köreken'in birlikte yazdıkları yerli filmin görüntü yönetmenliğini Niklas Lindschau yaptı. Türkiye, Almanya ortak yapımı olan filmin müzikleri ise Cafer Ozan Türkyılmaz'ın imzasını taşıyor. Çekimleri Konya, Akşehir'de yapılan Mavi Bisiklet, 94 dakika sürüyor.

Mavi Bisiklet (2016) Poster Tasarımı: Fevkalade


Mavi Bisiklet (2016) Konusu

13 yaşındaki Ali annesi ve kız kardeşi ile birlikte yaşamaktadır. Ali'nin babası kasabadaki çiftlikte çalıştığı bir gün yaşamını yitirmiştir. Fakat cesedi tren yolunda bulunmuştur. Olayın tek şahidi çiftliğin kâhyası Salim'dir... Ali boş zamanlarında bir lastikçide çalışır. Haftalığını evin ihtiyaçları için annesine vermekte; bahşiş¸ olarak aldığı birkaç lirayı ise hayalindeki mavi bisikleti alabilmek için biriktirmektedir. 

Mavi Bisiklet (2016) Selim Kaya ve Bahriye Arın
Ali'nin platonik aşkı, okul başkanı olan Elif çocukların oyuyla seçilmiştir. Kâhya Salim kasabaya gelen torunu Hasan'ı okula kaydettirir. Kısa bir süre sonra okul müdürü, Elif'in yerine okul başkanlığını görevini Hasan'a verir. Elif'e haksızlık yapıldığını düşünen Ali, mavi bisiklet için biriktirdiği tüm parayı bu yolda feda etmeye karar verir. Ali bu adaletsizliğe karşı arkadaşı Yusuf'un da yardımıyla büyük bir kampanya başlatır. tt5341008

Mavi Bisiklet (2016) Selim Kaya ve Eray Kılıçarslan


Mavi Bisiklet (2016) Filmi Notları

✎ Filmin tamamı Akşehir’de çekildi.
✎ 2010 yılında start verilen filmin oyuncu seçimi Akşehir'de gerçekleştirilmiş. 400 çocukla başlanan temel sinema eğitimi sonrasında zamanla sayı azalmış, kalan azimli ve yetenekli çocuklardan başrol oyuncuları belirlenmiş.
✎ Filmin senaryosu oluşturulurken gerçek hayattan farklı insanların yaşadıkları olaylar ve hayat tecrübelerinden esinlenilmiş. Bahsettiğim olaylar (bisiklet hayali, tren yolundaki kaza, başkanlık seçimi ve kampanya) aynı zamanda filmin ana temasını oluşturuyor.
✎ Mavi Bisiklet, 53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma'da En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı.
✎ Film 66. Berlin Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Generation Kplus kategorisinde yarışmaya hak kazandı. 3 salonda oynayan filmden sonra salonları dolduran çocuklar biletlerine imza almak için sıraya girdi!

Filmin Türkiye'de ve Avrupa'da aldığı tepkiler ve teşvikler sonrasında yönetmenin bir de hayali var; Türkiye'de çocuk filmleri festivali düzenlemek. Bu proje sayesinde çocuk filmleri üretiminde bir artış olacağı inancını taşıyan ve çocuk sineması adına büyük bir eksikliği gidereceğine inandığım yönetmene şimdiden başarılar diliyorum.

Mavi Bisiklet (2016) Oyuncuları

Selim Kaya (Ali)
Eray Kılıçarslan (Yusuf)
Bahriye Arın (Elif)
Katya Shenkova (Halime)
Fatih Koca (Okul Müdürü)
Mustafa Küçükibiş (Veysel)
Burak Vurdumduymaz (Hasan)
Beren Yiğit (İnci)
Turan Özdemir (Kahya Salim)

12 yorum:

  1. Gerçek hayatta ki olaylardan esinlenilmesi çok ilginç. İçinde gerçeklik payı bulunduran yapımları seyrederken kanım donuyor doğrusu. Tarihe baktığımda 'demek yarın çıkıyormuş' dedim. Uzun zamandır, *animasyon temalı hariç* çocukların etrafında oluşan temalı kurguyu barındıran yapımlar seyretmiyordum. Açıkçası bir bakmayı düşünüyorum. Teşekkürler Zülal. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk film çok az çıkıyor River. Bir yıl içindeki film sayısı 2-3 ü geçmez. 2016'da aklıma gelen 'Sokak Köpekleri Bal ile Betty' ismindeki filmdir vizyona giren. Başka da hatırlamıyorum. Mavi Bisiklet filmiyle iki oldu.
      Ben teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  2. Çocuk filmlerine bayılırım. Benim de ilk bisikletim maviydi hem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hiç bisikletim olmadı Naz! :(
      Ama abimin vardı. O da artık binmekten sıkılınca tam bana vermişti ki tekerlekleri patladı. Küçük bir çocuğum kimseye sözüm geçmedi yaptırtamadım. Sonrada çürüdü gitti... Altın sarısıydı markası Pinokyo idi. :)

      Sil
  3. Türk filmlerine çok önyargılıyım, bilmiyorum izler miyim:)))? Aslında çocuk filmlerini ya da içinde çocukların olduğu (E. T gibi, Bülbülü Öldürmek gibi) filmleri çok ama çok severim. Teşekkürler tanıttığın için. Sevgilerimi bıraktım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film afişlerine dikkat ederim Müjde Abla, destek veren bazı kurumların logolarını gördüğümde hevesim kaçar...
      Bülbülü Öldürmek... Klasiklerdendir.

      Sil
  4. Yarın gösterime girecekse gitmek lazım, üstelik ödülü de varmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) İstanbul'da iseniz filmi oynatan sinema bulmak daha kolay olacaktır. Yurt genelinde her yerde oynatılmıyor bildiğim kadarıyla.
      Teşekkürler, iyi seyirler :)

      Sil
  5. Baktım yakınımdaki sinemaya gelmiş :) Komedi istiyorum bu hüzünlü günleri atlatabilmek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu düşüncede yalnız değilsiniz...
      Filmin yakındaki bir sinemada oynamasına çok sevindim :)

      Sil
  6. Değişik bir konusu var için de gerçek yaşam barındıran filmleri daha çok seviyorum. İsmi de çok güzelmiş Mavi Bisiklet. Benim de hiç bisikletim olmadı ve bir kez bile bisiklete binmedim :(. İçimde bir uktedir ve bisiklet kullanan insanları helede mevsim baharsa hep kıskanırım hala hem de :).

    YanıtlaSil
  7. Değişik bir konusu var için de gerçek yaşam barındıran filmleri daha çok seviyorum. İsmi de çok güzelmiş Mavi Bisiklet. Benim de hiç bisikletim olmadı ve bir kez bile bisiklete binmedim :(. İçimde bir uktedir ve bisiklet kullanan insanları helede mevsim baharsa hep kıskanırım hala hem de :).

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön