11 Kasım 2016 Cuma

Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi

Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi

Dünyadaki kaynakların kıtlığı hepimizce malum olan bir konudur. Ömrünü tamamlayan birçok ürün çöplüklerde dağlar oluşturmuş durumdadır. Kullanılmış araba lastiği ile bahçe düzenlemesi yaparak bu çöp dağlarının azaltılmasına katkıda bulunabiliriz. Eski araba lastikleri aslında çöp değil tabi ki bu konuya ilerleyen satırlarda tekrar değineceğim. Lastiklerden geri dönüşüm yaparken hayal gücümüzü kullanarak baktıkça içimizin açılacağı tasarımlar oluşturabiliriz. 



İki gün kadar önce alışveriş yapmaya gittiğim bir AVM'nin bahçesinde gördüğüm araba lastiği ile yapılan bahçe düzenlemesi hoşuma gitti ve fotoğrafını çektim. Eski araba lastiklerinin dışlarını göz alıcı renklerle boyamışlar ve içlerine mevsime uygun olarak kasımpatı dikmişlerdi. Fotoğrafı çekerken yanımdan geçen bir çift renkli lastiklerin ne kadar hoş durduğundan bahsediyordu. Bu cümleleri duyduğumda amacına ulaşmış bir bahçe dekoru diye içimden geçirdim. 



Eğer bahçeniz varsa araba lastikleri ile değişik tasarımlar yapabilirsiniz. Fotoğraftaki gibi direkt olarak toprak yüzeyine lastikleri koyduğunuzda dekor için size lastikleri boyamaktan başka bir iş düşmez. Tabi, bu tip tasarımları yapmak için bahçenin olması da şart değil. Araba lastiğini evinizin dış duvarına dikey olarak monte edebilir ya da zincirlerle askı yaparak değişik formlar yaratabilirsiniz. Bu sizin hayal gücünüze kalmış.


Geri Dönüşümün En Güzel Hali: Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi


Eski Lastiklerin Kullanım Alanı

Eski lastiklerin kullanım alanı olarak bahçe düzenlemesinin yanında -çoğumuz görmüştür aslında- salıncak olarak, gemilerin yanaştığı iskelelerde tampon olarak, halı saha kenarları ve araba yarışı yapılan mekanlarda yine çarpmaları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca yığma yapıların deprem için güçlendirilmesinde, limanlarda kullanıldığı da bilinmektedir. Bu bahsettiğim örnekler doğrudan değerlendirme konusunu ilgilendiriyor.
***
Geri dönüşüm olayının ayrıca ticari açıdan para kazandırdığı bir yönü de var. Ayrıştırma tesislerinde çelik, lifler ve kauçuk ayrıştırılarak tekrar yeni malzemeler oluşturuluyor. Bu malzemeler yeni lastik üretiminde, yol yapımında, spor sahalarının yapımında hatta ayakkabı taban imalatında kullanılıyor.


Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi Fikirleri 

Araba Lastiğinden Süs Havuzu

Küçük ya da büyük olması fark etmez eğer bir bahçeniz varsa araba lastiği ile seyrine doyamayacağımız süs havuzları yapabilirsiniz. Bahçenize estetik açıdan pozitif bir etki sağlayacak olan süs havuzlarının içine koyacağınız balık ve bitkilerle daha da zengin bir görünüm elde etmek mümkün olacaktır. Su sesi duymak isteyenler minik şelaleler yaparak bahçelerini daha da şenlendirebilirler. Ancak su sirkülasyonu için pompa almak gerekecektir. Hemen altta yer alan kolajdaki küçük fotoğrafta bulunan su tulumbasına pompalı bir düzenek eklenmiştir.
Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi Süs Havuzu
Aşağıdaki fotoğrafta ise araba lastiği ile süs havuzu yapabilmek için gereken işlem adımları yer almaktadır. Lastiği kesmek zor gibi görünebilir ancak kesme işlemi bıçakla da yapılabilir. Bununla ilgili videolar izledim. Yani kesim işlemi için motorlu bir aletten yardım almak zorunda değilsiniz.
Araba Lastiği ile Bahçe Düzenlemesi
Son güncelleme: 27 Eylül 2017

16 yorum:

  1. Bende bu konu hakkinda bir paylasim yapmayi dusunuyordum. Ortaokul da ogretmenimiz bizden tekerlekten birseyler yapmamizi istemisti. Kimimiz oturak, kimimkz salincak kimimiz de boyle bu sekil yapmisti.Cok guzel bir yazi olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyda Nur, yorumunuzu okuyunca okullarda böyle projelerle gerçek hayata ufaktan ufaktan hazırlıyorlar düşüncesi geldi aklıma... Çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  2. Merhaba.. Ben de size ve renkli lastiklerin ne kadar hoş durduğundan bahseden çifte katılıyorum. Hem ger dönüşüm hem de görsellik açısından çok beğeniyorum ben de renkli lastikleri.. Geçen yaz birkaç yerde denk gelmiş çok beğenmiştim.. Ama bu bahçenin benim gördüklerimden çok daha güzel ve özenli olduğunu da söylemeliyim.:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hatırlamıyorum ama sanırım eski lastiklerle yapılmış bahçe düzenlemesine ilk kez şahit oldum. Trafikteki araba lastiklerini de böyle renkli mi yapsalar acaba diye düşünmeden edemedim Nahide Hanım. :) Ama şöförlerin dikkatinin dağılmaması daha önemli değil mi? Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  3. Facebook sayfamda senden bir şey paylaşayım diye bakınırken bu konuya girdim, gözüm gönlüm açıldı sabah sabah. Teşekkür eder saygılar sunarım. = )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşım için teşekkür ediyorum. Postuma çok faydası oldu :) Lastikleri AVM nin bahçesinde gördüğümde benim de içim açılmıştı. Fotoğrafı çekerken lastikler hakkında yazacağım hiç aklıma gelmemişti. Sonradan karar verdim. Tekrar teşekkürler :)

      Sil
  4. Araba lastiği bahçe düzenlemesi için en ideal malzemeler arasında. Ortaya harika görüntüler çıkıyor resimde olduğu gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanlar beton kaplı bile olsa içine toprak doldurularak birçok şey yetiştirilebilir. Lastik kokusu rahatsız eder mi bilmiyorum ama dediğiniz gibi çok ideal bir malzeme. Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  5. Ne kadar zevkli bir çalışma olmuş. Hem görsel olarak çok güzel hem de geri dönüşüme katkısı olduğu için çok faydalı. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Handan Hanım, hem dünyaya hem de göze hizmet edilmiş :) Çok sağolun :)

      Sil
  6. mon roi adlı filmi öğütlerim (vincent cassel) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlediniz mi, merak ettiğim filmlerden Prensim. Türkçesini bekliyorum, gelsin, bu tavsiyeden sonra kesinlikle izleyeceğim. Teşekkürler :)

      Sil
  7. Çok güzel olmus. Bunlari üstüste koyup patates de ekiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da ilginç bir fikir Derya Hanım. Patates derin toprak ister. Lastikleri üstüste koyarak çöp kutusu yapmışlar internette gördüm. Düşündükçe kullanım alanının aslında ne kadar geniş olduğunu anlıyorum. Dünyada milyonlarca araç olduğunu dünüşünürsek bu aslında normal değil mi? Teşekkürler :)

      Sil
  8. Bahçe düzenlemelerinde ilginç fikirlere,daha doğrusu dekorasyonda ilginç fikirlere bayılıyorum ☺
    İnsan yeter ki istesin güzelleştiremeyeceği bir şey yok.Sevgilerimle canim 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan insanın içinden gelmesi değil mi? Karar verdikten sonra ortaya çıkan sonuç memnun edici oluyor mutlaka. Bu tür yayınlarla fikir verebilmekte ayri bir mutluluk kaynagi. Sevgiler diliyorum Aytülcügüm :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön