11 Ağustos 2016 Perşembe

Veronique'nin İkili Yaşamı (1991)

Veronique'nin İkili Yaşamı (1991)

1991 yapımı olan Veronique'nin İkili Yaşamı (1991) / La Double Vie de Veronique filmi 25 yıl sonra 12 Ağustos 2016 günü sinemaseverlerle buluşuyor.
Yönetmenliğini Krzysztof Kieslowski'nın üstlendiği, senaryosunu ise Krzysztof Kieslowski ve Krzysztof Piesiewicz ikilisinin yazdığı film Fantastik, Dram, Müzik türünde ve 98 dakika sürüyor. Fransa, Norveç ve Polonya ortak yapımı filmin İngilizce ismi "The Double Life of Veronique" olarak geçiyor. Filmin müziklerinde ise Zbigniew Preisner imzası bulunuyor. 1991 yapımı olan film Cannes Film Festivali'de başrol oyuncusu Irene Jacob ve yönetmen Krzysztof Kieslowski'ye ödüller kazandırmış.


Krzysztof Kieslowski :

1996 yılında kaybettiğimiz Polonyalı ünlü yönetmen Krzysztof Kieslowski  kısa sayılabilecek yaşamına birçok belgesel, kısa ve uzun metrajlı sayısı oldukça fazla yapım sığdırmış. Filmlerinin bazılarını burada sıralamak istiyorum:
- Krótki film o zabijaniu - Öldürme Üzerine Küçük Bir Film 1988 Suç
- Krótki film o milosci - Aşk Hakkında Kısa Bir Film 1988 Dram
- Trois couleurs: Rouge - Üç Renk: Kırmızı 1994 Dram
- Trois couleurs: Blanc - Üç Renk: Beyaz 1994 Komedi
- Trois couleurs: Bleu - Üç Renk: Mavi 1993 Dram

Oyuncu Kadrosu: 

Irène Jacob (Weronika / Véronique rollerinde), Władysław Kowalski (Weronika Babası), Jerzy Gudejko (Weronika'nın sevgilisi Antek), Halina Gryglaszewska (Weronika'nın Teyzesi), Aleksander Bardini (Orkestra Şefi), Philippe Volter (Kuklacı Alexandre Fabbri), Claude Duneton (Veronique'in babası)...

Veronique'nin İkili Yaşamı (1991) Konusu:

Weronika Polonya'da, Véronique ise Paris'te yaşamaktadır. Birbirlerini tanımayan, ancak tıpatıp benzeyen bu iki kadının hayatlarında, akrabalık anlamında hiç bir bağ yoktur, farklı ülkelerde benzer yeteneklerle hayatlarına devam etmektedirler. En önemli yetenekleri ise müzik konusundadır. Muhteşem seslere sahip olan bu iki kadın gelişmiş müzik algısına sahiptir.

La Double Vie de Veronique
Veronique'nin İkili Yaşamı (1991), Irène Jacob

Koroda şarkı söyleyen Weronika, Krakow'a teyzesini ziyarete gider. Sevgilisi Antek'e giderken veda etmez. Krakow'da bir arkadaşının koro çalışmalarına katılır ve orada sesinin güzelliğiyle dikkat çeker. Seçmelere çağrılan genç kadın evine dönerken şehrin meydanında protestocu kalabalığın arasında kalır. O esnada meydanda bulunan bir turist otobüsünde göstericilerin fotoğraflarını çeken ve kendisine çok benzeyen Véronique'i görür. Hislerinde yanlız olmadığını hep duyumsayan Weronika, onu görünce dona kalır. Véronique ise onun farkında olmadan kalabalıkla birlikte fotoğraflarını çekmektedir. Müzik seçmelerini geçen Weronika sahne alır. Fakat gösteri sırasında kalbinden rahatsızlanır...
Véronique'in çalıştığı okula kukla gösterisi gelir. Kuklacı Alexandre Fabbri, Véronique'in dikkatini çeker. Bu noktadan sonra kuklacı ile aralarında garip, bilmecemsi bir ilişki başlayacaktır. tt0101765

Veronique'nin İkili Yaşamı (1991) Film Yorumu:

İzledikten sonra filmi tanımlamak için aklıma ilk gelen 'naif' kelimesiydi. Filmin müzikleri ve kadın kahramanının yaşadığı aşklarda, bir duygu yükü, şiirsellik ve yumuşaklık hakimdi. Her sahnesinin yorumu hak ettiğine inandığım film hakkında bu kısa yorumla yetineceğim.
Olayları takip etmek açısında filmin konusunu biraz detaylı yazdım. Çünkü izlerken kahramanların aynı olması biraz kafa karıştırıyor. Bir bilmece çözmeye çalışıyor gibi oluyorsunuz. Ama film bittiğinde benliğinizi güzel duygular kaplıyor.
Psikolojik yapısı ön planda olan filmin Fantastik türünü sevenler için asla aksiyona kaçmadığını not olarak belirtmek istiyorum. İkinci kez izlemeyi düşündüğümü de söylemeliyim. Keşfe açık bir film çünkü.

Jacques Potin, paltolu teşhirci rolünde. Veronique'nin İkili Yaşamı (1991) 
Filmde yer alan ve paltosu'nu açıp kendini teşhir eden adamın tiplemesi karikatür dünyasında bir dönem çok kullanılmıştı. Kaynağı, 1991 yapımı olan bu film olabilir mi acaba diye düşünmeden edemedim.
Veronique'nin İkili Yaşamı 1991 yetişkinlere yönelik bir yapım. Oyuncular hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırken yönetmen dahil bazı oyuncuların artık hayatta olmadıklarını öğrenmekte üzücü geldi bana.

6 yorum:

  1. Ne kadar ince, ne kadar detaylandırarak çok güzel anlatıyorsun Zülal'ciğim. Merak uyandırıcı bir konusu var. Teşekkürlerimle 😊.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Yaz sezonundan film sezonuna doğru ağır ağır yol alırken, sizin yorumlarınızla izlenecekler listesini hazırlamak pek bir keyifli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmleri seviyorum ama yaz bitmesin istiyoRum. Bu yıl yaz çok çalkantılı tatsız geçti malum. Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  3. Uzun zaman oldu izleyeli. Kieslowski'nin en güzel filmidir, müzikleri de etkileyici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetmenin başka filmlerini de izledim. Bu filmin yeri ayrı hakikaten. Teşekkür ediyorum :)

      Sil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön