9 Temmuz 2016 Cumartesi

Erik Kompostosu

Merhaba, semt pazarlarında bolca erik gördüğümüz şu günlerde canım ekşili bir erik kompostosu çekti. Evde geçen yıldan kalma az biraz erik kurusu vardı ama hoşaf yapmaktansa taze meyvesini alıp komposto pişirmek daha uygun geldi. Kompostoyu yaparken kırmızı renkli ama aynı zamanda kabuğunda sarı renkli tonlar bulunan oldukça sulu olan bir erik kullandım. Tadı ise ilk ısırdığınızda tatlı ama çekirdek kısmına geldiğinizde ekşi bir hal alıyor. Bu erik cinsinin ismini ben can eriği olarak biliyorum.


Yaptığım erik kompostosunu kaseye koyup fotoğrafını erik eşliğinde çekerken sulu olmayan başka bir cins kırmızı erik kullandım. Yapılışı oldukça kolay olan kırmızı erik kompostosu tarifi ise şöyle;

Malzemeler:
1/2 kilo kırmızı erik
1 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
Çay kaşığının ucuyla limon tuzu (isteğe bağlı)

Erik Kompostosu Yapılışı:

Bir tencereye suyu ve şekeri koyun. Karıştırarak kaynamaya bırakın. Yıkadığınız kırmızı erikleri bir taraflarına bıçakla kesik atarak kaynayan suya salın. 


Erikler kabuklarından ayrılana kadar pişirin. Ekşi bir tadı olan kompostonun şekerini ocaktan indirmeden kontrol edin. Gerekirse şeker ilavesi yaparak biraz daha kaynatın. Limon tuzunu ekleyin. Ocaktan indirip soğumaya bırakın. Buzdolabında muhafaza ederek soğuk servis yapın.

Can Eriği
Servis sırasında kesik attığım eriklerin kabuklarını çıkararak (çok kolay ayrılıyorlar) kâseye koyuyor ve öyle servis ediyorum. Bunu estetik kaygım olduğunda yapıyorum. Ayrıca ekşi içecekler hoşunuza gidiyorsa kompostonun suyunu bir bardağa koyup içine buz atıp serinlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. 
Afiyet olsun.

15 yorum:

  1. Çok severim elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. ay oruçlu oruçlu ağzım sulandı ekşi deyince .
    çok güzel görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sormayın, benim de başıma geliyor bazen.:) Sevgiler.

      Sil
  3. Çok güzel paylaşımlar, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Una forma muy saludable de disfrutar de las ciruelas, me encanta!!!
    Un abrazo y feliz semana Zülal!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze yemek ve içmek için en güzeli evde hazırlamak. Kesinlikle sağlıklı, size katılıyorum. Sevgiler Jose Manuel :)

      Sil
  5. Çok severim kompostoyu. Hele pirinç pilavıyla yemeğe doyamam. Oğluma da katkılı meyve suları yerine komposto, hoşaf yapmaya çalışıyorum. Hele yazın o kadar alternatif var ki. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz aylarının nimetlerinden sonuna kadar faydalanmak lazım. Bu yaz benim niyetim bu yönde, darısı hepimizin başına:) Sevgiler...

      Sil
  6. Şahane görünüyor Zülal'ciğim, eline sağlık, afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün erik kompostosu yapmıştım. Eski yayını tazelemek geldi aklıma. :) Çok teşekkür ediyorum Müjde abla.

      Sil
  7. Dolabımın içi ağaçtan toplanmış erik kaynıyor, ekşi olduklarından yiyemedim,ben de komposto yapacağım sanırım. Sonra da oğluşlara meyve suyu olarak içireceğim:)

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel görünüyor. Fotoğrafta bir harika ellerine sağlık. Bu erikten bizim bahçemizde var. Yeşilken çok ekşi kızarinca aynı senin anlattığın gibi 😊 Bütün bir yaz annem böyle kaynatır ve onu kevgirden geçirip şişelere doldurur. Bizde meyve suyu yerine içeriz. Hele bu Ramazan da nasıl iyi geldi anlatamam :)

    YanıtlaSil
  9. Annem sık sık yapıyor şu aralar elinize sağlık canım çekti şimdi :)

    YanıtlaSil

Film Gündemi Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Sayfa Başına Dön